Запальні процеси і проблеми з нирками. Як може зашкодити безконтрольний прийом вітаміну С

4198 0
Якщо вітаміну С в організмі забагато, то він може погіршити стан здоров'я навіть без коронавірусу.
фото: pharma.net.ua

фото: pharma.net.ua

Під час коронавірусу найпопулярнішими добавками є вітаміни С, D, залізо і цинк. Їх люди часто вживають самостійно або за призначенням лікаря. Найбільший дефіцит в організмі, за словами нутриціологині та експертки зі здорового харчування Ольги Дорош, буває у залізі та вітаміні D.

«Цілком нормально здати аналіз на дефіцит заліза і вітаміну D, незалежно від того, чи хворіємо, чи ні. Після цього лікар може призначити добавки. Цих два елементи пов’язують з покращенням роботи імунної системи, вони підвищують опір організму до захворювань», – розповідає вона у коментарі Tvoemisto.tv.

Читайте також: Замість чипсів і сосисок. Як і чим нагодувати школяра

Водночас немає досліджень, які б вказували на те, що якщо ми питимемо вітамін С, то не захворіємо на грип чи коронавірус. Уживати його для профілактики непотрібно та призначати собі самостійно в таблетках теж, оскільки його можна отримати з продуктів харчування.

«Денна норма вітаміну С – 100 мг. Її дуже просто отримати з продуктів – поїсти зелені, болгарський перець, ягоди і от є норма на день. Цікаво, що рівень цього вітаміну знижується в курців: від однієї цигарки вони втрачають 35 мг. Дозу ж понад 100 мг мав би призначати лікар. На це має бути показ», – додає фахівчиня.

Вітамін С, за словами Ольги Дорош, сприяє хорошому сну, на розлади якого часто страждають люди після Covid-19. Також він діє як антиоксидант, коли людина отримує потрібну кількість. Однак, якщо вітаміну С забагато, то все відбувається навпаки – він створює умови для запального процесу в клітинах.

Читайте також: Чи потрібно їсти суп щодня. Який з них корисний, а який може нашкодити

«Вітамін С, коли є в надлишку, погано впливає на клітини. Може йтися і про мутації клітин, стимулювання сечокам’яної хвороби, проблеми з нирками, печінкою тощо. До останніх проблем призводять дози вже понад 500, а то й понад 2 тисячі мг», – зазначає Ольга Дорош.

Важливо, що вітамін С сам не утворюється в організмі і не накопчується. Якщо буде велика доза, то він почне діяти негативно на клітини і може викликати алергію, головний біль, нудоту, блювоту, розлади стільця.

Читайте також: «То не для наших людей». Скільки коштує здорове харчування на день

Тому, на думку спеціалістки, немає сенсу вживати вітамін С просто так, для профілактики. Немає відповідних досліджень, які б підтверджували, що таким чином можна попередити коронавірус чи грип. Його призначають у перші дні лікування лише для того, щоби підсилити роботу імунної системи, лейкоцитів зокрема. Також він допомагає засвоюватися залізу.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!