На честь героя Небесної сотні Богдана Сольчаника проведуть літню школу

1861 0
Поляки та українці організовують на Львівщині літню школу на вшанування пам'яті героя Небесної сотні.
Фото: nebesnasotnya.in.ua

Фото: nebesnasotnya.in.ua

25-31 серпня 2014 року у монастирі св. Онуфрія с. Лаврів Старосамбірського району Львівської області пройде друга Лаврівська Літня школа, присвячена пам‘яті викладача Українського католицького університету, історика і соціолога Богдана Сольчаника. Богдан був ініціатором та ідейним натхненником першої Лаврівської школи і трагічно загинув на київському Майдані у лютому цього року, повідомляють організатори.

Місце проведення Літньої школи обране невипадково. Лаврів був важливим культурно-освітнім центром Бойківщини у XVI – XX століттях. Вже у XX столітті монастир мав одну з найбагатших бібліотек Галичини, у фондах якої зберігались стародруки XVI – XVII століть, а також цінна німецькомовна періодика XIX – XX століть.

Лаврів досі є цікавим об‘єктом досліджень для істориків, археологів, дослідників культу Св. Онуфрія, адже Лаврівський монастир є найдавнішим монастирем цього святого в Україні, з якого цей культ поширився в Україні та поза її межами.

Участь у школі візьмуть студенти та молоді вчені Польщі та України. Дослідники збиратимуть родинні історії мешканців села.

Практичною складовою Школи буде розробка стратегії активізації локальної спільноти з метою збереження унікальної культурної спадщини цього місця. В рамках школи буде розроблено проект конкурсу робіт на тему локальної пам‘яті для учнів старших класів Старого Самбора та видано електронну збірку праць учасників проекту.

Також одним із завдань цьогорічної Літньої школи буде створення публікації з робочою назвою «Лаврів: genius loci».

Усіх охочих запрошують надсилати тексти різного формату: від наукових статей до відредагованих текстів джерел з коментарями, есе чи репортажів. Об’єднуючою темою усіх матеріалів є тематика локальної традиції і історії, їх функціонування на пострадянському просторі. Публікація буде розміщена на сторінці грантодовця проекту.

Тексти англійською, польською чи українською мовами обсягом до 40 тис. знаків просимо надсилати на адресу електронної пошти редакторів видання: Анни Вилегали ([email protected]),Тетяни Роднєнкової [email protected] до 20 вересня 2014 року.

Лаврівська літня школа організовується в рамках проекту «Польсько-українська співпраця для відновлення локальної пам‘яті». Проект реалізовує фонд «Наш вибір» (Варшава, Польща) у співпраці з ГО «Молодіжне об‘єднання «Апріорі» (Львів, Україна). 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!