Їхні душі з неба продовжують охороняти Україну. У Львові вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні

897 0
Цього року це вже десяті роковини кривавих подій на Майдані під час Революції Гідності.
Фото: Максим Козицький/Facebook

Фото: Максим Козицький/Facebook

Сьогодні, 20 лютого, Україна згадує одну із трагічних сторінок своєї історії й вшановує пам’ять Героїв Небесної Сотні. Цього року це вже десяті роковини кривавих подій на Майдані під час Революції Гідності.  

10 років тому під час Революції гідності, протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піку. 20 лютого 2014 загинуло найбільше активістів Майдану. З 18 по 20 лютого 2014 року на Майдані загинуло 78 осіб, після 20 лютого – ще 20.

Сьогодні у Львові на Личаківському кладовищі вшанували пам'ять Героїв Небесної сотні.

Нагадаємо, 21 листопада 2013 р., в 9-ту річницю Помаранчевої революції, зібрався Євромайдан. Ним розпочалися події, відомі нині як Революція Гідності. Тодішній уряд України вирішив призупинити процес підготовки до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом. Незгодні з цим громадяни почали збиратися на Майдані Незалежності в Києві, виступаючи за повернення України до європейського шляху розвитку.

30 листопада вночі відбувся кривавий розгін майданівців, серед яких були переважно студенти. Це стало переломною точкою й перетворило мирний Євромайдан на Революцію Гідності, яка охопила всю Україну.

Загалом протистояння учасників Революції Гідності тривало понад три місяці. Сумний список Небесної Сотні відкрився 22 січня 2014 р., коли від вогнепальних поранень у центрі столиці загинули активісти Майдану вірменин Сергій Нігоян та білорус Михайло Жизневський. Того ж дня в лісі під Києвом було знайдено тіло зі слідами тортур активіста Юрія Вербицького.

20 лютого 2014 р. стало найкривавішим днем в історії Революції Гідності – того дня загинуло найбільше протестувальників. Загалом же революційні події зими 2013-2014 років забрали життя понад ста активістів Майдану.

Небесна Сотня – прийнята в Україні збірна назва загиблих понад 100 протестувальників під час подій Революції Гідності у грудні 2013 – лютому 2014 років. Вважається, що їхні душі з неба продовжують охороняти Україну.

21 лютого 2014 р. загиблих мітингувальників Майдану було офіційно визнано жертвами. Того ж дня на столичному Майдані Незалежності відбулося прощання із загиблими активістами, яких у жалобних промовах називали Небесною Сотнею.

20 лютого назавжди закарбувалося у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадує про сумний 2014-й рік. Саме цю дату було обрано днем ушанування пам’яті полеглих учасників Революції Гідності.

Фото: Максим Козицький, Юрій Танчин

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!