На Львівщині чеська компанія хоче збудувати завод, щоб спалювати сміття

3673 1
На заводі спалюватимуть близько 300 тисяч тонн побутових відходів зі Львова та області на рік.
фото: bio.ukrbio.com

фото: bio.ukrbio.com

Сьогодні, 17 січня, голова Львівської облдержадміністрації Олег Синютка зустрівся з представником чеської компанії «SMS CZ s. r. o.», яка займається виробництвом обладнання в галузі екології, зокрема для переробки твердих побутових відходів.

У ході обговорення проблематики переробки відходів Петр Юрса висловив зацікавленість збудувати на Львівщині сміттєспалювальний завод. За його словами, фінансування планується залучити з данського інвестиційного фонду.

Як розповів Tvoemisto.tv директор департаменту екології та природних ресурсів ЛОДА Руслан Гречаник , спалювання однієї тонни сміття на діючих заводах чеської компанії «SMS CZ s. r. o.» коштує  30 – 40 євро, проте вона залежить від цін на пальне, логістики тощо. «Наразі готує проектну документацію. Від Львівщини жодних фінансових вкладень не передбачається», – додав він.

Читайте також: У Львові створили оперативний штаб, щоб врегулювати ситуацію зі сміттям

Під час зустрічі йшлось також про можливість підписання тристороннього договору про наміри між Львівщиною, компанією «SMS CZ s.r.o.» і данським фондом на фінансування розробки відповідного проекту.

Також Гречаник Руслан зазначив, що на новозбудованому заводі відсортовуватимуть сміття, яке можна переробити, а решту – спалюватимуть із найменшою шкодою для довкілля. Наразі не йдеться про конкретну локацію для заводу та полігону для захоронення залишків. Якщо проект отримає фінансування і буде реалізований, то компанія «SMS CZ s. r. o.» напряму співпрацюватиме із перевізниками сміття.

Нагадаємо, зараз Львів шукає земельну ділянку для будівництва сміттєпереробного комплексу та полігону для залишків, які не можна переробити. Тож міська рада оголосила конкурс на придбання ділянки площею 25-30 гектарів, звернулась до сіл і міст області з пропозицією і попросила переказати її землевласникам. Охочих відразу побільшало, коли стало відомо, скільки грошей отримуватиме населений пункт, який надасть ділянку. «Це близько 50 гривень за одну тонну сміття, що надходитиме на переробку. Люди цікавляться, бо це вигідно, адже загальна сума в декілька разів перевищує річні бюджети населених пунктів», – прокоментував Сергій Сало, керівник відділу комунального господарства житлово-господарчого управління Львівської міської ради.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
14 Лютого, 2017 16:52
axab В об’єднаних громадах сімейному лікарю "світить" висока зарплата та соціальне житло. Це вже реальність в Білозерській громаді на Черкащині
[***]://silobr.info/index.php/novini-gromad/item/907-bezkoshtovne-zhitlo-%20-visoka-zarobitna-plata-=-simeyniy-likar-v-ob%E2%80%99ednaniy-gromadi
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!