На Львівщині презентували відшиту з фото сорочку Степана Бандери

2691 0
Уже вийшли в світ копії нарядів Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Марії Заньковецької, Максима Рильського тощо.
фото: стрийська міська рада

фото: стрийська міська рада

У музеї «Родини Бандерів», що в Стрию на Львівщині, презентували відшиту з фото сорочку голови Проводу ОУН, Героя України Степана Бандери. Це вже 30 сорочка в межах просвітницького проєкту Тетяни Зез «Вишивка в одязі видатних українців». Про це повідомили у Стрийській міськраді.

«Пані Тетяна – переселенка з Донецька, координує проєкт заради збереження національної пам’яті, популяризації української вишиванки та історичної правди про українську еліту минулих століть. Уже вийшли в світ копії нарядів Лесі Українки, Івана Франка, Тараса Шевченка, Марії Заньковецької, Максима Рильського, Михайла Старицького та багатьох інших видатних українців», – йдеться в повідомленні.

Читайте також: Чим відрізнялися різдвяні вишиванки від великодніх. Пояснення етнографки

Амбасадором вишивки Бандери став історик, громадсько-політичний діяч, дослідник визвольного руху в Україні Володимир В’ятрович. Під час презентації у Стрию він був зодягнений саме у ту першу сорочку ручної роботи, яку виготовила вишивальниця зі Львова Оля Лелик.

Додамо, що вишивка, як духовна броня, стала для сучасних Захисників фізичною бронею. Кошти з акції «100 сорочок» (машинна вишивка) були спрямовані на закупівлю бронижилетів для воїнів.

Для довідки

Степан Бандера народився 1 січня 1909 року у Старому Угринові на Івано-Франківщині. Він був одним із ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху ХХ століття, а після розколу ОУН – голова Проводу ОУН-Б. Разом зі Степаном Стецьком він став автором Акту відновлення Української держави 1941 року. Того ж року його арештували у Берліні, а згодом відправили до концтабору. У 1959 року його вбили за наказом КДБ у Мюнхені.

На Львівщині музей-садиба родини Бандери розташований у селі Воля-Задеревацька, що на Стрийщині. Репортаж звідти читайте тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!