Не шукайте легких шляхів кинути курити. Уляна Супрун про електронні сигарети

3026 0
В. о. міністерки охорони здоров’я України розповіла, чи варто курцям боятися електронних сигарет.
Фото: poradnica.com

Фото: poradnica.com

У світі не існує переконливих свідчень про безпечність електронних сигарет. Про це на своїй сторінці у Facebook розповіла в. о. міністерки охорони здоров’я України Уляна Супрун.

За її словами, кількість споживачів електронних сигарет у світі невпинно збільшується – від близько 7 мільйонів у 2011 році до 35 мільйонів у 2016. Існують дослідження, які вказують, що люди, які намагаються відмовитися від куріння за допомогою електронних сигарет, мають менші шанси на успіх, у порівнянні з тими, хто ці пристрої не використовує.

Такий спосіб куріння, на думку Уляни Супрун, сприяє виникненню нового, так званого дуального (подвійного) стилю куріння. Він передбачає споживання електронних та звичайних сигарет одночасно.

Читайте також: В Україні створили Гарячу лінію для допомоги курцям

Окрім того, в.о. міністерки застерігає про тенденцію зростання куріння електронних сигарет серед підлітків. В Україні майже кожен 5-й підліток (13-15 років) є споживачем електронних сигарет відповідно до результатів Глобального опитування молоді щодо вживання тютюну, проведеного у 2017 році.

Використання електронних сигарет некурцями ж може призвести до виникнення нікотинової залежності та підвищує ризик почати курити звичайні сигарети. Небезпечним є і пасивне куріння е-сигарет, особливо для вагітних жінок та дітей, - пише Уляна Супрун.

Читайте також: Чому розвивається рак легень та як йому запобігти

Досі тривають дослідження щодо впливу електронних сигарет на здоров’я. І жодне не дає однозначної відповіді, включно з міжнародними організаціями. Одні дослідники вважають, що електронні сигарети мають менший вплив на здоров’я людини, інші ж заперечують це.

«Оскільки ми досі не знаємо, який ефект це може спричинити у довгостроковій перспективі, від електронних сигарет краще утримуватися, як і від звичайних. Не шукайте легких шляхів кинути курити. Найкращий спосіб зробити це – відмовитись від куріння взагалі», – пише вона.

Також Уляна Супрун нагадала про сервіс stopsmoking.org.ua, що пропонує рекомендації щодо підготовки кидання паління, номери гарячої лінії та поради з допомогти курцю.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!