Від сьогодні заборонили рекламу та виробництво електронних сигарет. Чи можна буде їх придбати

14896 0
Електронні сигарети можна буде придбати ще рік, до 11 липня 2024 року.
Фото: seminars.dtkt.ua

Фото: seminars.dtkt.ua

Від сьогодні, 11 липня, набувають чинності норми Закону № 1978, якими внесено чимало змін до антитютюнового законодавства. На Львівщині та по всій Україні починає діяти повна заборона реклами та виробництва для внутрішнього ринку пристроїв для куріння,  електронних сигарет, рідин та контейнерів до них. Про це повідомили в ГО «Центр громадянського представництва «Життя».

З цього дня почнуть діяти такі вимоги:

  • заборона реклами та стимулювання продажу тютюнових виробів, електронних сигарет та рідин до них;

  • встановлять штраф за їхню реалізацію особам, які не досягли 18 років, у розмірі 1020 грн, а у разі порушення повторного терміну – 10 200 грн;

  • відповідальність щодо заборони куріння з використанням пристроїв для нагріву в усіх громадських місцях та приміщеннях за аналогією з курінням звичайних цигарок.

Водночас електронні сигарети можна буде придбати ще рік, до 11 липня 2024 року. Продавці мають право розпродавати залишки. 

Такі нововведення покликані захистити здоров’я дітей, уберегти їх від початку куріння та зменшити поширеність куріння серед молоді. 

«Саме внаслідок ароматичних добавок та агресивної реклами електронних пристроїв для куріння в Україні кожна п'ята дитина у віці від 13 до 15 років курить е-сигарети. Це катастрофічні цифри!», – зазначив експерт антитютюнового руху, виконавчий директор ГО «Центр громадянського представництва «Життя» Дмитро Купира.

Читайте також: У Львові викрили масштабне виробництво електронних сигарет

Разом з рекламою забороняється стимулювання продажів е-сигарет, рідин до них та пристроїв для нагрівання тютюну: їхні виробники не зможуть бути спонсорами жодних заходів чи спільнот. Забороняється безоплатна роздача та обмін таких виробів, адже такі дії мають на меті покращення впізнаваності брендів. Не можна буде продавати електронні пристрої для куріння у наборах з іншими товарами. Реклама під час розважальних заходів, на транспорті, в інтернеті тепер також поза законом.

Порушення вимог закону каратиметься штрафом 30 тисяч гривень за кожен факт реклами на окремому рекламному носії або кожний окремий захід з метою стимулювання продажу. У разі повторного порушення протягом року — штраф сягатиме 50 тисяч гривень. Щодо продажу ароматизованих сигарет або рідин до е-сигарет зі смаками, то через рік штраф за це становитиме 20 тисяч гривень. Контролюватиме дотримання заборони реклами та правил маркування тютюнових виробів Держпродспоживслужба. Повідомити про порушення може кожен за допомогою електронної форми.

Нагадаємо, що держпродспоживслужба з квітня 2023 року відновила контроль за дотриманням заборони куріння у приміщеннях кафе, барів і ресторанів.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!