Чому Львовом досі не курсують нові автобуси «Електрону»

4824 0
7 вересня 2015 року ТОВ СП «Електронтранс» виграло тендер на постачання Львову 10 автобусів. Термін виконання замовлення – кінець 2015 року. Однак за три місяці 2016 року так жоден з цих автобусів не виїхав на вулиці міста. Тепер же ТОВ Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс» може продати Львову ще 55 автобусів. Та і в цьому випадку з їхньою закупівлею є проблеми.
Фото: mint.net.ua

Фото: mint.net.ua

Нагадаємо, що 7 вересня 2015 року стало відомо, що ЛК АТП №1 акцептувало пропозицію ТОВ СП «Електронтранс» на тендері на постачання Львову 10 автобусів за 35,85 млн грн. Однак в міському бюджеті на цю закупівлю було передбачено лише 20 млн. грн. Згодом депутати міської ради погодилися виділити з міського бюджету майже 16 млн. грн на дофінансування закупівлі автобусів. Тодішній керівник ЛК АТП №1 Михайло Сидорович розповідав, що до кінця року нові автобуси вийдуть на маршрути, якщо не виникне жодних перешкод. Серед планів було, щоб усі нові автобуси працювали на одному маршруті, який з’єднує мікрорайон Сихів та центр міста, а саме на маршруті «4а».

Та за три місяці 2016 року жоден з автобусів так і не був поставлений ЛК АТП №1. На запит від Tvoemisto.tv заступник директора підприємства Олександр Струтинський порадив звертатися до колишнього керівника Михайла Сидоровича, який і укладав угоду з ТОВ СП «Електронтранс» на постачання 10 автобусів та готував документацію для тендеру на 55.

Як повідомляє “РБК-Україна”, в лютому ЛК АТП №1 погодилося продовжити термін поставки до кінця травня поточного року. Причиною цього стало те, що виробник не отримав всі необхідні комплектуючі.

«Коли був укладений договір на поставку комплектуючих – були одні умови, а потім, як це іноді буває, постачальник різко змінив умови поставки. Зараз автобуси повністю зібрані, повністю змонтовані за винятком одного - двигунів. Я думаю, в межах 10-15 днів вони змонтують двигуни і зможуть виконати замовлення», - розповів Михайло Сидорович “РБК-Україна".

Однак в самому АТП підтвердити чи спростувати слова колишнього керівництва так і не змогли.

Попри такі затримки з постачанням, саме ТОВ СП «Електронтранс» може виграти тендер на постачання ще 55 автобусів для Львова. Кошти на це також були закладені в міському бюджеті у розмірі 200 млн. грн. Тендерний комітет ЛК АТП №1 вирішив, що за таку суму можна буде придбати приблизно 55 автобусів, тому і вказав таку кількість в документації. Вочевидь, там виходили з того, що ще в 2015 році вартість одного автобусу була близько 3,5 млн грн (той же автобус від «Електронтрансу» обійшовся місту у 3,585 млн грн за одиницю). Однак вже під час розкриття пропозицій виявилося, що один такий автобус від «Електронтрансу» тепер коштує 4,8 млн грн, а загальна вартість 55 автобусів у такому випадку складе майже 265 млн. грн. На прохання про коментар для Tvoemisto.tv, в ТОВ СП «Електронтранс» спочатку попросили зателефонувати згодом, а після цього перестали відповідати на телефонні дзвінки. РБК-Україна ж повідомили, що в компанії утримуються від коментарів до моменту офіційного оформлення договору між сторонами. Пропозиція «Електронтрансу» була акцептована 24 березня. Договір повинен бути підписаний не пізніше 23 квітня.

Та і цього може не статися. Як вже писало Tvoemisto.tv, до участі в конкурсі зголосилося 4 компанії: ТзОВ «УкрЄвроМАЗ», ТзОВ «Авто-Сіті-Бас», ДП «Автоскладальний завод №1» ПАТ «Автомобільна «Компанія «Богдан Моторс» та вже згадане ТзОВ «Спільне українсько-німецьке підприємство «Електронтранс». Пропозиції перших двох були відхилені, при тому що ТзОВ «УкрЄвроМАЗ» запропонувало найнижчу ціну, яка навіть не перевищувала 200 млн. грн. Причин для відхилення цієї пропозиції знайшлося чотири, – пише газета «Ратуша». Згідно з протоколом №4 від 22 березня 2016 року:

  • Відсутня довідка з інформацією про наявність кваліфікованих працівників для реалізації — поставки товару, які мають необхідні знання та досвід відповідно до запропонованої форми.
  • Відсутня копія сертифіката відповідності УкрСЕПРО з додатками на автобус, що пропонується в складі пропозиції конкурсних торгів.
  • В розрахунку ціни пропозиції конкурсних торгів не зазначено, чи враховані витрати на доставку предмета закупівлі в ціну пропозиції.
  • Пропозиція учасника (технічні вимоги) частково не відповідає вимогам додатку № 4 документації конкурсних торгів.

Щодо останнього зауваження, то тут автобуси забракували через: максимальну швидкість автобуса («МАЗівський» транспорт розвиває максимальну швидкість 85 км/год, а в АТП-1 хотіли, аби максимальна швидкість була не більш ніж 80 км/год). Не підійшла і висота автобуса, бо найдешевший варіант на 8 сантиметрів вищий. Ширина дверних отворів також не сподобалась АТП, бо була на 200 міліметрів вужча. А ще автотранспортники мали зауваження до системи охолодження і передньої підвіски.

«На засіданні тендерного комітету були представники чотирьох фірм, – розповідає заступник директора ЛК АТП №1 з питань безпеки руху Олександр Струтинський. – Коли всі відкрили свої пропозиції, то конкурс починається з того, що підприємства надають усі потрібні документи. Цінові пропозиції тих підприємств, які не надали всіх документів, навіть не розглядались».

А що ж до технічних вимог, то пан Струтинський пояснив газеті: всі стандарти міського транспорту зазначені в класифікації автобусів згідно з правилами ЄЕК ООН № 107-01 ЄЕК ООН № 36-03. Проте учасники конкурсу могли звернутися до підприємства, аби деякі параметри змінити.

«Учасники цього тендеру, отримавши наші технічні побажання, мали можливість звернутися до нас і просити змінити деякі технічні параметри, – зазначив пан Струтинський. – І цим правом скористалося підприємство «Богдан Моторс». Ми пішли їм назустріч та змінили діапазон вимог, як-от: щодо висоти дверей до 2 метрів 20 сантиметрів. Інші ж учасники до нас із цього приводу не звертались».

Та в ТзОВ «УкрЄвроМАЗ» не згідні з таким рішенням. Відтак 29 березня директор підприємства Богдан Саханда вирішив звернутися до Антимонопольного комітету зі скаргою.

«Щодо першого зауваження, то в реєстрі опису наданих документів є довідка, що засвідчує наявність кваліфікованих працівників, але, на жаль, саму довідку в конверт, який відправили комісії, не вклали. Сталася звичайна помилка. Наступного дня цю довідку вже було надіслано конкурсному комітету, – розповів Богдан Саханда. – Стосовно ж другого зауваження, щодо сертифіката відповідності УкрСЕПРО, то тут взагалі нема про що говорити, адже ми гарантували, що тільки-но автобуси перетнуть кордон України, сертифікат ми надамо. Річ у тім, що з 1 січня 2016 року на митну територію України дозволено ввозити транспортні засоби, які відповідають екологічним вимогам Євро-5 та вище. Оскільки автобус МАЗ 203 069 ще не ввозили на митну територію України, відповідно, на нього немає сертифіката. У тому, що сертифікат буде отримано, сумнівів нема, адже на автобус встановлено німецький двигун Mercedes-Benz OM 906LA, який повністю відповідає екологічним вимогам Євро-5».

В «УкрЄвроМАЗі» також додали, що з 1 січня 2016 року подавати сертифікат вже не обов’язково. Така можливість прописана в наказі Міністерства економічного розвитку і торгівлі. А щодо сумнівів конкурсної комісії з приводу кінцевого варіанта вартості, то таке зауваження на підприємстві вважають «дискримінаційним, безпідставним та упередженим», бо, на їхню думку, з усіх поданих документів чітко було зрозуміло, що на конкурс подавали остаточну вартість запропонованих послуг. Що ж до технічних вимог, то в «УкрЄвроМАЗі» впевнені: львівське комунальне підприємство, прописуючи технічні вимоги, керувалося застарілими стандартами. Розгляд справи запланований в Антимонопольному комітеті на 27 квітня.

Слід зазначити, що це не єдина техніка, яку місто має отримати в ТОВ СП «Електронтранс» цьогоріч. Так, заплановано, що ЛКП «Львівелектротранс» до 14 жовтня 2016 року отримає від «Електронтрансу» 7 трамваїв. Відповідний договір підписали у грудні 2015 р

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!