Новий податок на перевищення витрат: «за» і «проти»

3647 1
Міністерство фінансів спільно з Державною фіскальною службою екстрено готують до розгляду у Верховній Раді проект податкової реформи, який передбачає введення нового 30% податку на суму, що перевищує витрати фізичних осіб над їхніми доходами. В середу, 10 грудня, відповідна законодавча ініціатива може бути направлена на розгляд в профільний комітет парламенту.
Фото: webdesignerdepot.com

Фото: webdesignerdepot.com

Про це повідомила на прес-конференції народний депутат від "Блоку Петра Порошенка" Оксана Продан, інформує УНІАН.

«Якщо у тебе витрати перевищують доходи, які ти задекларував, і ти не можеш довести, де ти взяв із задекларованого майна гроші, які витратив, то з перевитрат ти маєш сплатити 30% податків», – сказала Продан, уточнивши при цьому, що норма законопроекту може бути змінена в парламенті. Вона також повідомила, що проект податкової реформи передбачає посилення повноважень співробітників фіскальної служби.

«Їм дається право без рішення суду самостійно донараховувати. Термін пройшов – і відразу на стягнення. Дається право стягнення на дебіторську заборгованість. Якщо ти винен бюджету, і у тебе немає чого відняти, але у тебе є заборгованість чиясь перед тобою, то податківці підуть по ланцюжку далі», – повідомила депутат.

Водночас неурядова організація «Ціна держави» (сайт costua.com) називає цю ініціативу негативною: «З першого погляду може здаватись, що це дуже правильна ініціатива, адже вона направлена на корупціонерів, або інших нечесних громадян, які мають неофіційні доходи. Але це тільки перше враження – адміністрування такої ініціативи з самого початку приречене на невдачу, оскільки воно буде базуватись на непрямій оцінці матеріального стану громадян».

«У кожної людини свій шаблон споживання, який не виміряєш під одні лекала. Одні люди відмовляють собі у хорошій їжі та хорошому одязі і заощаджують на незабутню подорож. Інші постійно живуть у борг зате одягаються як голівудськи зірки і харчуються тільки в гламурних ресторанах. А хто в наші країні забороняв позичити у всіх друзів та родичів у кпити собі гарний Lexus? А можна ж і через офшори та юридичні фірми майно оформляти. Варіантів маса!», – пояснюють експерти.

Вони додають: «Ну і що як Ви витратили більше, ніж заробили? Хто може відслідкувати Ваші статки за останні 20 років? І яка різниця між доходами та видатками буде прийматись до уваги? 200 грн? 20 тис. грн? чи може 1 млн. грн? У перших двох випадках висока ймовірність того, що постраждають невинні люди, а у останньому випадку… фіскальні інспектори зможуть непогано заробити. Саме тому у всьому світі дуже обережно ставляться до непрямих оцінок, оскільки це може бути дуже небезпечним інструментом як корупції, так і політичного тиску. Єдине на що ці інструменти можуть бути придатні – це слугувати підставою для подальшого розслідування підозрілих випадків. Нараховувати податки на основі неспівставності доходів та витрат – це просто мертвонароджений проект. Це – популізм. Це амбіція зробити те, що ні в одній країні не було запроваджено».


Читайте також:
9 Грудня, 2014 19:11
Alex Це повна маячня, а не реформаторський закон. Люди без проблем все собі придбають за кордоном без менінгіта і дешевше(крім нерухомості і авто). Програють тільки українські підприємці, торгівлі і так немає. а після нововведення і тимпаче не буде. Це повний бред!!!!!!!!
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!