Нині — Страсна п'ятниця. Звичаї та традиції цього дня

2597 0
Тиждень від Вербної Неділі до Великодня називається Страсним і присвячений спогадам про страждання, смерть і поховання Ісуса. Кожен день тижня має назву Великого і наповнений особливим символізмом.
ілюстративне фото: НГУ

ілюстративне фото: НГУ

У неділю, 28 квітня, християни східного обряду відзначатимуть Великдень. Сьогодні, 26 квітня, — Страсна п’ятниця, найскорботніший день, день трауру. Цього дня Ісус був відданий іудейській владі, здійснив хресну ходу на Голгофу, був розіпнутий і помер.

На честь святкування іудейського великодня Понтій Пилат хотів відпустити одного в'язня в надії, що народ обере Ісуса, але натовп зупинив свій вибір на розбійнику. В іудейській традиції у цей день приносили в жертву невинне ягня. Розп'яття Ісуса Христа символізує жертву Христа як Агнця Божого за гріхи світу.

У церквах у Страсну п'ятницю припиняється дзвін, у цей день нічого не їдять до другої половини дня — виносу плащаниці, що символізує зняття Ісуса з хреста. Церква в цей день закликає задуматися, чи не схожі ми на тих, хто зрадив Ісуса, чи не шукаємо в близьких ворогів і єретиків, чи не чинимо проти совісті, намагаючись домогтися матеріальних благ.

Читайте також: Коли у львівських храмах святитимуть паски. Розклад

Звичаї церкви

На утрені Страсної п’ятниці читають дванадцять Євангелій — уривки, які в хронологічному порядку оповідають про події цього дня. Потім окремо читають оповідання євангелістів Матвія, Іоанна, Луки і Марка. На великій вечірній про Страсну п’ятницю розповідають по одному тривалому складеному Євангелію.

У день Страсної п’ятниці не здійснюють літургію. Увечері співають особливий канон «Про розп’яття Господа» і виносять Плащаницю — плащ, на якому зображений Ісус Христос у повний зріст, що лежить у гробі. Після цього її встановлюють у центрі храму на спеціальному підвищенні, прикрашають квітами і змащують благовоніями.

Звичаї у вживанні їжі

До виносу плащаниці у другій половині дня віряни нічого не їдять. Повернувшись із церкви, родина звичайно сідає за стіл обідати. Обід у Страсну п'ятницю — пісний, навіть риби їсти в цей день не можна. Здебільшого обходяться городиною: капустою, картоплею, огірками. Бажано ще в Чистий четвер закінчити всі приготування до Великодня і в Страсну п’ятницю тільки молитися.

Читайте також: Львів'ян запрошують відсвяткувати поливаний понеділок на площі Ринок

Звичаї в побуті

Цього дня не займаються господарськими справами: не варто шити, прати і різати, займатися прибиранням, копати землю, садити рослини, готувати їжу і навіть купатися. Також відмовляються від веселощів, гулянь і розваг, оскільки вважається, що тоді ти будеш цілий рік плакати. Також не можна сваритися, кричати і лаятися. Колись українські господині в селах робили в цей день дві роботи: пекли паски та садили капусту — вважалося, що це робити можна, не гріх. Але іншу працю на землі не можна робити, якщо саджати щось в цей день — то врожаю не буде.

За інформацією: galka.if.uaukr.media


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!