«Оселя» відкриває у Винниках новий осередок для людей, які втратили дім

1780 0
Перш за все тут орієнтовані на безпритульних, які живуть на вулиці, однак також будуть приймати внутрішньо переміщених осіб, як опинилися в кризовій ситуації.
фото надала наталія саноцька

фото надала наталія саноцька

Завтра, 14 лютого, ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» відчиняє для відвідувачів двері Центру підтримки людей, які втратили дім, імені Олесі Саноцької. У центрі денного перебування можна прийняти душ, підстригтися, поїсти, випрати одяг, отримати змінний одяг. Перш за все тут орієнтовані на безпритульних, які живуть на вулиці, однак також будуть приймати внутрішньо переміщених осіб, як опинилися в кризовій ситуації. Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомила заступниця голови спільноти «Емаус-Оселя» Наталя Саноцька.

Центр буде працювати на вул. Галицькій, 12а з вівторка по п'ятницю, з 9:00 по 16:00, а в понеділок – з 11:00 по 16:00. У суботу та неділю – вихідні. 

Читайте також: На першій лінії. Історія львівської «Оселі», яка годує і одягає потребуючих під час війни

«За 14 років функціонування осередку підтримки бездомних людей у Винниках (а це – дві кімнати та одна душова) ми зрозуміли, що цього приміщення, що маємо, замало. Щодня туди приходило митися, стригтися, отримувати необхідний одяг, прати власний до 20 людей. Ще до початку великої війни відчували, що місця замало для такої кількості відвідувачів, тому думали над тим, як покращити надання послуг. Так, звернулися до міської влади, щоб нам надали приміщення, оскільки ми вміємо працювати і надавати усі послуги, але у нас немає простору», – каже вона. 

Новий осередок відкрили у приміщенні колишньої лікарні у Винниках. У 2018 році організація отримала його в оренду на пільгових умовах. 

Читайте також: Люди Твого міста: Олеся Саноцька

«Коли почалась повномасштабна війна в нашому осередку різко зросла кількість відвідувачів через те, що ми почали приймати переселенців. До нас почали приходити люди, які жили в кінотеатрах, спортзалах, адже вони не мали де помитися, де попрати одяг, також потребували іншого одягу на новий сезон. Усе це вони отримували у нас. Так ми зрозуміли, що треба дуже швидкими темпами щось робити з тим будинком, який отримали в оренду – знайшли благодійників, які нас підтримали», – додає Наталія Саноцька.

Допомогла відкрити Центр спільнота «Емаус-Європа», яка провадить таку ж діяльність за кордоном та підтримала проєкт у Львові фінансово. Окрім цього, приєдналися до його реалізації віруючі українці, які розуміли потребу в такому осередку, Владика Венедикт, що від початку був покровителем проєкту, бізнес, міська влада, за кошти якої вдалося відновити під'їзну дорогу до будинку. Із побутовою технікою та меблями допоміг французький фонд Première Urgence Internationale і «Пілігрими благодійності». 

Для довідки 

ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя» – це унікальне для України об'єднання безпритульних людей, які разом живуть, ведуть спільне господарство, проходять терапію залежностей, залучені до міського трудового життя, щоб заробити на своє утримання та допомогу біднішим за себе. За майже 20 років функціонування спільноти сотні безпритульних людей повернулися до повноцінного життя у суспільстві. Водночас вдалося реалізувати багато соціальних проєктів, серед яких – осередок підтримки бездомних людей, що відкрили 14 років тому, як відповідь на потребу безпритульних людей у санітарно-гігієнічних послугах. На той час у Львові не було подібного соціального центру. 

Олеся Саноцька, на честь якої назвали новий центр, є засновницею ЛМГО «Спільнота взаємодопомоги «Оселя». У 2003 році вона відгукнулася на потреби людей – після перебудови 90-х років багато втратили роботу, опинилися на вулиці, в скрутній життєвій ситуації. Зокрема, Олеся Саноцька запровадила у спільноті низку інновацій, що поширилися не лише на Львів, а й по Україні. Наприклад, однією з перших стала безкоштовна роздача їжі в центрі міста щочетверга, потім – встановлення контейнерів для вживаних речей (зараз вони по всій Україні).

Ольга Коваль

____________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!