Президент Данської Бізнес Асоціації про клімат для підприємців у Львові

2679 0
Ларс Вестб’єрг як ніхто знає, як ведеться іноземним інвесторам у Львові. Майже 13 років корінний данець Ларс Вестб’єрг управляє компанією, консультує іноземних бізнесменів про те, як безпечно працювати в Україні, та займається благодійністю. Йому подобається романтичний Львів, але дратують «Лади» на дорогах. Він порівнює Україну з Данією та розповідає про клімат для підприємців у Львові.

Ларс Вестб’єрг  каже, що за 10-бальною шкалою ситуацію з бізнесом у Львові  можна оцінити в 7 балів, а для данських компаній – навіть 8. Все змінилося після Євро-2012, коли відновили інфраструктуру. Україна, зокрема Західна, стала правильним місцем для інвестицій. Зараз все стає краще, бо влада почала розуміти, що не можливо керувати країною для хабарів.

«Втім ми постійно говоримо місцевим податківцям про «чорні» та «сірі компанії», які крадуть у нас працівників. У моїй компанії працює 75 людей, вони отримують офіційну зарплату зі соціальною безпекою та страхуванням, щоб ми були певні, що в разі недуги чи пенсії вони отримають фінансову допомогу. Наші конкуренти – «чорні» компанії, які платять більше, уникаючи податків. Податкова адміністрація не контролює це, бо отримує гроші з-під стола, та одного дня ці компанії можуть програти, залишивши працівників без роботи. Україна може повторити долю Данії на початку 90-х. Щоб бути конкурентоспроможними на ринку, данські фірми почали аутсорсити, бо зарплати були дуже дорогими. Зараз більшість з них переїжджає в Східну Європу, Прибалтику, а людям треба шукати нових можливостей роботи»  – розповідає Президент Данської Бізнес Асоціації.

Читайте також: Іноземці Твого міста: Ларс Вестб’єрг про те, чому львів’яни багатші за данців

Ларс Вестб’єрг  додає, що в Україні дуже багато можливостей для тих, хто хоче вести бізнес. Я бачив багато прикладів, коли українська сторона хоче тільки сидіти на троні і дивитися, як хтось вкладає гроші. Коли іноземний інвестор приїжджає в Україну і хоче співпрацювати з українцями, повинні інвестувати обидві сторони.

Розмовляла Ірина Матвіїшин


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!