Реабілітація воїнів АТО у Львові. Що треба знати?

3155 0
17 липня у Львові Центр Військового Капеланства Львівської архиєпархії УГКЦ розпочав черговий етап духовного відновлення воїнів АТО та їх родин із різних областей України. До нашого міста завітають сім’ї із Бердянська, Запоріжжя, Енергодару та Кривого Рогу
фото: www.day.kiev.ua

фото: www.day.kiev.ua

Родини та капелани протягом тижня молитимуться Святій Літургії за мир в Україні та військо. У рамках духовного відпочинку організаторами заплановані відвідини чудотворних місць, екскурсії древніми храмами та музеями міста Лева, визначними місцями Львівщини.

На жаль, не всі воїни АТО можуть пройти повноцінний курс реабілітації. Більшості родин доводиться самостійно справлятися зі своїми проблемами. Щоб адаптація до нових умов пройшла легше, консультант з методів позитивної психотерапії Неля Куцак пропонує рідним і близьким дотримуватися 9 простих правил:

1. Не варто одразу вимагати емоцій. Для всього потрібен час. Ще одна величезна помилка – змушувати людину розповідати про те, що вона пережила на війні.

2. Ні в якому разі не можна закликати військовослужбовця викинути все з голови. Для нього це означатиме забути не лише страшне, а й дружбу, вірність, благородство та героїзм тих, хто рятував життя.

3. Не можна вимагати від військовослужбовця повної відкритості. Реакція на це буде зворотною.

4. Колишньому військовослужбовцю потрібен час, щоб визначитись і оцінити ситуацію. Не квапте його.

5. Різкі дії, слова, вчинки, імовірно, спровокують солдата на рішучі дії. Дитина повинна знати, що перед тим як увійти до тата в кімнату, потрібно запитати чи попередити про своє наближення, дружина ж постійно має говорити спокійно. Також варто пам’ятати, що ніяких несподіванок і сюрпризів бути не може.

6. Не варто дивуватися, що боєць після повернення все уважно розглядатиме, вивчатиме, здригатиметься на кожен звук.

7. Ставтеся з розумінням до зміни планів колишнього солдата.

8. Не вимагайте більше інформації, ніж її наразі готовий надати боєць.

9. Важливо, щоб військовий не відчував себе непотрібним.  Рідні та близькі повинні стати опорою і підтримкою для чоловіка та батька.

За матеріалами www.kapelanstvo.info, www.credo-ua.org

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!