Що подивитися: 15 новинок українського кінематографа

4147 0
Хоча економічні проблеми і територіальні військові конфлікти в Україні не закінчилися з настанням 2015 року, вітчизняний кінематограф продовжив взятий п'ять років тому курс на збільшення випущеного кінопродукту. У році, що минає, кількість українських фільмів, які вийшли в прокат, виросло до рекордного рівня.
Фото: hurtom.com, kurs.if.ua, rivnepost.rv.ua, hochu.ua, youtube.com

Фото: hurtom.com, kurs.if.ua, rivnepost.rv.ua, hochu.ua, youtube.com

БРАТИ. Остання сповідь

Режисер: Вікторія Трофименко

Жанр: психологічна драма

В ролях: Наталія Половинка, Роман Луцький, Віктор Демерташ, Ягиш Орест, Вероніка Шостак, Микола Береза, Олег Мосійчук

Прем'єра: 24 вересня

У 2015 році продюсери одного з найгучніших фільмів 2014 року - Поводир - вирішили повторити свій тріумф, екранізувавши твір шведського письменника Торгні ЛіндгренаДжмелиний мед і перенісши його дію в українські Карпати.

В основі знятої дебютантом Вікторією Трофименко історії, що розгортається на тлі мальовничих пейзажів Гуцульщини, розповідь про життя двох ворогуючих братів. Доля надсилає їм посередника в особі письменниці (за роль якої актриса Наталія Половинка отримала премію Московського кінофестивалю), яка приїжджає в село з лекцією про святих та юродивих і, намагаючись примирити братів, пише книгу про Святого Христофора.

Робота над фільмом тривала п'ять років, а зняв незвичайної краси історію про життя гуцулів викрадений росіянами в Криму режисер Ярослав Пілунський.

ГЕТЬМАН

Режисер: Валерий Ямбурський

Жанр: історичний, пригодницький, драма

У ролях: Константин Лінартович, Фатіма Горбенко, Сергій Калантай, Станислав Лозовський, Наталія Кобизька, Михайло Голубович, Дмитро Лінартович, Владислав Мамчур, Володимир Ямненко

Прем'єра: 29 жовтня

Чергова спроба показати історію життя найбільш відомої особистості в історії України - гетьмана Богдана Зиновія Хмельницького. Фільм був створений на основі роману Віктора Веретенникова, що вийшов у 2014 році, і до початку зйомок змінив трьох режисерів.

Події фільму починаються в 1647 році й показують глядачеві період повстання козацтва проти польської шляхти. Історична дійсність є фоном для розповіді про кохання Хмельницького до полячки Гелени Чаплинської, викрадення якої чигиринським підстаростою Данилом Чаплинським спровокувало конфлікт.

"За кожним великим чоловіком завжди стоїть велика жінка. Адже все складається так, що якщо б в житті Хмельницького не з'явилася молода полька Гелена, він так само тихо продовжував би жити в своєму маєтку в Суботові, і ми сьогодні не знали б такої людини в нашій історії", - заявив в інтерв'ю Укрінформу режисер Валерій Ямбурський.

Картину з бюджетом в $700 000 знімали в Києво-Печерському заповіднику, а також збережених замках Львівської області - Олесько, Свіржі, Золочеві. Для зйомок було пошито 350 костюмів, виготовлені спеціальні знімальні павільйони.

ПО ТОЙ БІК

Режисер: Олександр Литвиненко

Жанр: містика, детектив, триллер

У ролях: Поліна Джакаева, Роман Мацюта, Ірина Шут, Василь Русанов, Юрій Кляцкін, Іван Шевчук, Оксана Лаврик, Артем Литвиненко, Віталій Кузьменко, Олександр Скрипниченко

Прем'єра: 3 грудня

Дебютна ігрова робота режисера Олександра Литвиненка, знята без залучення інвесторів. Фільм став єдиною роботою від України на міжнародному повнометражному конкурсі 45-го Київського кінофестивалю Молодість. У травні був показаний в українському павільйоні на Каннському кінофестивалі.

Головна героїня містичного трилера По той бік - молода вчителька Ірина, яка дивом залишилася в живих після нещасного випадку, однак відкрила в собі дар бачити місця злочинів.

Картину знімали у декількох селах Чернігівської та Київської області, в яких вдалося відтворити атмосферу 70-80 років. "Сьогодення і минуле там живуть разом, пліч-о-пліч: сучасні машини чергуються з старими радянськими автомобілями, в яких навіть номерні знаки залишилися з 1980-х років", - говорили автори трилера.

Хоча знімальний процес було завершено у вересні 2013 року, на великі екрани фільм вийшов тільки в грудні нинішнього року.

НЕЗЛАМНА

Режисер: Сергій Мокрицький

Жанр: драма, воєнний

У ролях: Юлія Пересільд, Євгений Циганов, Микита Тарасов, Джоан Блекхем, Віталій Лінецький, Станіслав Боклан, Дмитро Лалєнков, Микола Боклан, Олександр Ярема, Олег Драч

Прем'єра: 2 квітня

Картина Нескорена, що ввійшла до десятки фільмів, які найчастіше шукали користувачі Google в 2015 році, викликала гарячі суперечки української та російської аудиторії. Фільм був знятий в кооперації України і РФ і з'явився на екранах з абсолютно різними назвами. Частину глядачів також обурило те, що головні ролі в фільмі про українську жінку-снайпера Людмилу Павличенко зіграли росіяни, мову яких потім довелося дублювати на українську.

Тим не менш, у творців вийшла видовищна картина про долю жінки на війні та людські взаємини під загрозою смерті, а також красномовна розповідь про низьку цінність людського життя за радянської влади. У фільмі також показано дружбу легендарної снайпера з першою леді США Елеонорою Рузвельт і виступ у Конгресі, що прискорив відкриття Другого фронту в Другій світовій війні.

Зйомки байопіка проходили в Києві, Одесі, Кам'янці-Подільському і тоді ще не анексованому Росією Севастополі.

ПОЛІТ ЗОЛОТОЇ МУШКИ

Режисер: Іван Кравчишин

Жанр: ексцентрична комедія

У ролях: Софія Кравчишин, Сергїй Великий, Олег Цьона, Володимир Процюк, Тарас Бобеляк, Богдан Юсипчук, Наталя Олексів, Ганна Назаревич

Прем'єра: 20 жовтня

Ідея зняти фільм про життя галичан з'явилася у режисера Івана Кравчишина після прочитання новели Богдана Волошина в одній з львівських газет. "Ми не знімаємо про гуцулів і не знімаємо про бойків - ми знімаємо про галичан в цілому. Це маленька самодостатня цивілізація, яка живе в центрі Європи. Вона нікому не хоче сподобатися, вона нікого не хоче смішити - вона така є. Я хочу такими цих людей і показати", - розповідав режисер.

В результаті в команди вийшла картина з трьох веселих історій про життя села Бурачковичі, які пов'язує між собою головна героїня - дівчина з чоловічим ім'ям Микола, яка любить дивитися в небо й складати вірші.

Критики і журналісти вже встигли охрестити роботу Кравчишина притчею й назвати "Карпатською Амелі".

До зйомок були залучені непрофесійні актори і масовка з місцевих жителів сіл, де йшла робота над фільмом - на хуторі Великий Ходак в Івано-Франківській області та Добромилі Львівської області.

ДОБРОВОЛЬЦІ БОЖОЇ ЧОТИ

Режисери: Леонід Кантер та Іван Ясній

Жанр: документальний фільм

Прем'єра: 31 січня

Зйомки повнометражного документального фільму про добровольців-захисників України тривали в зоні АТО кілька місяців, більше двох тижнів його творці Леонід Кантер та Іван Ясній знімали в Донецькому аеропорту.

"Я почав шукати бойовий батальйон, де люди не займаються показухою, де не будуть пити, де буде повага один до одного. Я знайшов цей батальйон. Це Добровольчий український корпус...Під час рівняння вони не "віддають честь", а знімають шапки й тихо, хто як вміє, моляться. ...Батальйон, для якого найвищою нагородою є потрапити на передову", - згадує Кантер.

У червні фільм отримав приз глядацьких симпатій на 13-му Міжнародному фестивалі документального кіно в Гданську.

Сімох героїв фільму вже немає в живих.

ПОДІЯ

Режисер: Сергій Лозниця

Жанр: документальна драма

Прем'єра: жовтень

Автор побудованого на документальних кадрах фільму Майдан Сергій Лозниця в цьому році привіз на кінофестиваль у Венеції свій новий фільм про протест. Однак на цей раз у Росії.

Головна подія фільму - три дні серпневого путчу 1991 року в Санкт-Петербурзі. "Мене вразило, наскільки іншою була інтенція в людей, які вийшли в ті серпневі дні [1991 року] на вулицю. Основне почуття, емоція, яку можна побачити на обличчях людей, - це здивування, нерозуміння того, що ж відбувається, навіть страх перед тим, що буде далі", - розповідав Лозниця в інтерв'ю НВ.

Серед кадрів хроніки, знятої режисерами кіностудії Лендокфильм, режисер відібрав і включив у свій фільм короткий епізод з молодим Володимиром Путіним у свиті мера Петербурга Анатолія Собчака. Лозниця переконаний, що його фільм важливий і для зображуваної їм Росії.

"Тут зображені інші люди. Люди, в яких пробуджується громадянськість, почуття гідності, прагнення до свободи і незалежності. Пробуджується бажання бути собою, нести відповідальність за власне життя й долю. Перемогли люди!" - говорить він.

ПІСНЯ ПІСЕНЬ

Режисер: Єва Нейман

Жанр: історичний

У ролях: Аріна Постолова-Тігипко, Арсеній Семенов, Карен Бадалов, Віталіна Біблів, Михайло Богдасаров, Мілена Цибульська, Євген Коган, Альберт Філозов, Марія Поліцеймако, Михайло Векслер

Прем'єра: 12 листопада

Третій ігровий повнометражний фільм режисера Єви Нейман, знятий на основі однойменного твору єврейського письменника Шолом-Алейхема.

"Пісня пісень відрізняється від решти його творчості. ... Цей твір відрізняється, і завжди мене заворожував, зачаровував якоюсь такою небаченою простотою, крихкістю. Для мене цей твір - коштовність", - розповіла Нейман в інтерв'ю ВВС.

Події фільму відбуваються в 1914 році. Звичайна історія про дружбу 10-річних хлопчика (Шимек) і дівчинки (Бузя) переростає в розповідь про страх втратити першу любов.

Авторам вдалося створити надзвичайної краси відеороботу, кожен кадр якої вражає живописністю. Матеріал для Пісні пісень був відзнятий в Одесі та Вилкові.

Картина отримала дві вищі нагороди Одеського кінофестивалю, а також відзначена спецнагородою екуменічного журі фестивалю в Карлових Варах, де відбулася світова прем'єра роботи Нейман.

РЕЙД. Сила нескорених

Сценарист: Олексій Гончарук

Жанр: документальний фільм

Прем'єра: 12 жовтня

Документальний телефільм, знятий Військовим телебаченням України, розповідає про події в кінці серпня - початку вересня 2014 року, коли українські десантники на сході України за 24 дні здійснили 400-кілометровий бойовий марш в тилу терористичних формувань для ізоляції зони конфлікту й припинення їх військового забезпечення з боку РФ.

Автором ідеї Рейду став радник міністра оборони з питань комунікації Олексій Макухін, який прочитав в інтерв'ю американського військового експерта Філіпа Карбера, що десантники 95-ї бригади зробили найдовший рейд у військовій історії світу.

"Це понад 400 кілометрів. Ми починаємо фільм з цього рейду, який дозволив українській армії звільняти території. Потім росіяни почали активніше використовувати свою артилерію і 24 серпня ввели свої війська - сталася Іловайська трагедія", - розповів Макухін.

Робота над картиною про доблесть 95-ї тривала з кінця липня до 11 жовтня. Деякі сцени фільму були спеціально реконструйовані на полігонах.

 

ЗАГУБЛЕНЕ МІСТО

Режисер: Віталий Потрух

Жанр: фантастичний трилер

У ролях: Андрїй Джеджула, Сергій Романюк, Ірина Новак, Дмитрий Лінартович, Костянтин Лінартович

Прем'єра: 1 жовтня

На початку 2012 року було вирішено, що новим проектом науково-фантастичного фільму під робочою назвою Прокляте місто займеться режисер Мирослав Слабошпицький. Однак йому не вдалося домовитися про зйомки в Чорнобильській зоні й він вибув з проекту.

У результаті фільм, який з'явився на екранах з більш м'якою назвою - Загублене місто, - знімали на кіностудії імені Довженка в Києві, Василькові та Макарові, Славутичі та місті Стебник під Трускавцем.

Картина, режисером якої став дебютант Віталій Потрух, розповідає про місто, що вимерло в результаті невдалого експерименту та техногенної катастрофи. У нього за сприяння сталкера повертаються жінка, яка втратила там сім'ю, і вчений, директор атомної електростанції. В результаті трійця потрапляє в паралельний вимір, в якому місто сповнене життя та навіть дає своїм жителям можливість за гроші дізнатися своє майбутнє.

 

Z ДЖОК

Режисер: Олексій Залевський

Жанр: мюзикл

У ролях: Лішон Александер, Інна Зобова, Стас Костюшкін, Павло Баклагін, Наталка Пісня, В'ячеслав Стаханов, Катерина Рай, Марк Бурден, Олена Філонова

Прем'єра: 26 березня

Яскравий та епатажний український модельєр Олексій Залевський в 2015 році представив публіці свою не менш яскраву дебютну кінороботу - повнометражний мюзикл під назвою Z Джок.

За сюжетом картини, всесвітньо відомий біохімік Леонід Вон Штайн обурений безвідповідальною поведінкою людства й загрожує розпорошити в повітрі свою розробку - вакцину, яка позбавить людей здатності народжувати дітей. Герой намагається напоумити людей і дати шанс людству, але ЗМІ розкручують історію до абсурду й псують всі плани. Товариш Вон Штайна, відомий режисер Стівен, ховає його в своєму театрі, але агенти спецслужб знаходять біохіміка.

У фільмі, крім неординарних персонажів в яскравих, гротескних костюмах, можна також побачити Київський театр опери і балету.

Дебют Залевського був показаний в рамках осінньої Ukrainian Fashion Week.

 

ЛЕГІОН

Хроніка Української Галицької Армії. 1918-1919

Режисер: Тарас Химич

Жанр: документально-ігровий фільм

Прем'єра: 1 листопада

Короткий як для повнометражки (всього 49 з половиною хвилин) документально-ігровий фільм продовжує цикл пізнавальних фільмів з історії України першої половини минулого століття. Сюжет фільму створено на основі спогадів очевидців і бійців Легіону Січових стрільців.

У картині викладено події листопада 1918 року, коли Січові стрільці підняли повстання у Львові й проголосили незалежну державу на українських землях. Саме бійці-січовики стали рушійною силою молодої української держави і початком її регулярного війська.

У зйомках брали участь професійні актори театру ім. М. Заньковецької і Л. Курбаса та учасники клубів військово-історичної реконструкції Повстанець. Також до роботи над фільмом приєдналися ветерани АТО. Ветеран Володимир Правосудов став постановником батальних сцен.

Легіон - перший в Україні документальний фільм з використанням найсучасніших технологій у форматі надвисокої чіткості 4K.

МІНА

Режисер: Вофка Соловей

Жанр: драма

У ролях: В'ячеслав Никоноров, Тетяна Кравченко, Михайло Ігнатов, Надія Олімпієва, Олена Пономаренко, Андрій Примогенов, Євген Сосновський, Юрій Яковлєв-Суханов, Віктор Гресь, Маргарита Жигунова

Прем'єра: січень

У травні в Каннах презентували перший ігровий фільм про події на сході України, який за сценарієм харків'янина Олексія Гавриленка зняв режисер українського походження Вофка Соловей.

"Я чув і бачив, що хтось під час показу постійно плакав, коли дивився ці кадри. Я не хотів робити політичне кіно, це фільм на соціальну тему, що найнебезпечніша міна - не та, яка на дорозі, а та, що у свідомості людей, які допустили цю війну", - розповідав Соловей.

За сюжетом картини, молодий художник Гена, який не знаходить підтримки і розуміння рідних і близьких, вирішує покинути рідне село в охопленому війною Донбасі та втекти до Києва. Він поспішає на автобус в мирні місця, але на його шляху встає серйозна перешкода у вигляді міни.

Фільм був представлений на Днях українського кіно в Лондоні 10-13 грудня.

 

ГВАРДІЯ

Режисер: Олексій Шапарєв

Жанр: військово-драматичний телесеріал

У ролях: Алексій Горбунов, Ахтем Сейтаблаєв, Вано Янтбелідзе, Дмитро Ступка, Ганна Топчій, Костянтин Шафоренко

Прем'єра: 23 травня

Зйомки телевізійного фільму про формування українського війська в умовах віроломного гібридного наступу й окупації територій з боку найближчого північного сусіда України відбувалися у Василькові під Києвом, на базі військової частини.

Події серіалу починаються під час Євромайдана, де герої перебувають по різні боки барикади: один - офіцер внутрішніх військ, інші - протестувальники. Коли конфлікт розгорівся на сході країни, колишні супротивники виявилися пліч-о-пліч в Національній гвардії. Вчорашні вороги повинні пройти школу справжнього бійця, щоб стати командою та захистити свою країну від агресора.

"У нас був то мороз, то сніг, то дощ. Молодь з бруду не вилазила. Але люди з таким ентузіазмом!" - згадує виконавець головної ролі, актор Олексій Горбунов.

Через проблеми з фінансуванням замість запланованих 12 було відзнято й випущено всього чотири серії фільму.

 

ТЕПЕР Я БУДУ ЛЮБИТИ ТЕБЕ

Режисер: Роман Ширман

Жанр: романтична комедія

У ролях: Богдан Бенюк, Ольга Сумська, Христина Кісельова, Арина Анпілогова, Тимур Полянський, Георгий Масхарашвілі, Роман Луцький, Олена Козир

Прем'єра: 31 грудня

В останній день року на великі екрани країни виходить українсько-грузинська романтична комедія Тепер я буду любити тебе. Головний герой фільму – успішний ресторатор Мішель, від якого напередодні Різдва йде красуня-дружина і з яким у кращих традиціях американських романтичних фільмів починають відбуватися неймовірні події.

Зйомки фільму, слоган якого "Від любові не втекти", почалися рік тому – 1 грудня 2014 року. У ньому легко можна роздивитися знайомі вулиці та краєвиди Києва. Також зйомки проходили в Грузії.

Виконавець головної ролі, народний артист України Богдан Бенюк каже, що це перший подібний досвід в його кінокар'єрі. "Для мене це абсолютно нове кіно, жанр, назву якого навіть не можу сформулювати", - каже виконавець ролі покинутого ресторатора.

Джерело: Новое Время


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!