Топ-5 ідей, як покращити Львів: від музею електрифікації до зоосаду

7085 0
У львів’ян, які по-справжньому люблять своє місто, є багато креативних ідей, як зробити місто красивішим і комфортнішим. Деякі з них вже навіть пробують реалізувати, тож скоро у Львові можуть з’явитися нові цікаві місця для відпочинку. Tvoemisto.tv зібрало найцікавіші проекти і пропонує їх до вашої уваги.

Багато ідей могли б так і залишитись невідомими широкому загалу і, можливо, ніколи не отримати шансу на реалізацію, якби не конкурс, який проводив Інституту міста. Автори найкращих ідей для розвитку громадських просторів у Львові, що перемогли у конкурсі, поїдуть у Ляйпціг (вивчати розвиток міста). Проте переможців лише двоє, а хороших ідей – значно більше. Ось 5 найцікавиших серед тих, які подали на конкурс львів'яни.

Музей електрифікації

Між вулицями Городоцькою та Шевченка (неподалік транспортного кільця) у Львові молоді архітектори Володимир Шароватов, Андрій Мацола та Василь Мацола запропонували спорудити Музей історії електрифікації. Конкурс на кращий архітектурний проект оранізували свого часу ПАТ «Львівобленерго» та Інститут архітектури Національного університету «Львівська політехніка».

Комплекс музею електрифікації має внести різноманітність, пожвавити мікрорайон. Музей спроектований так, що експозиції починаються і закінчують в одному приміщенні. Для відкритих експозицій облаштований внутрішній дворик. Адміністративні та навчальні приміщення архітектори пропонують розмістити над частиною споруди театру ім. Лесі Українки і з’єднати їх з основною частиною мостом, з якого буде видно старий Львів.

У реалізації проекту зацікавлене ПАТ «Львівобленерго», яке і було ініціатором проведення конкурсу.

Реставрація палацу Туркулів-Комелло на вул. Пекарській

Проект передбачає реставрацію неоготичного палацу на вул. Пекарській, 50а, збудованого у 1840-1830 рр.

Автор проекту – студент та молодий архітектор Остап Готь. Територію довкола будівлі він пропонує озеленити та зробити комфортною для відпочинку. У самому приміщенні палацу, згідно з проектом, мають бути кабінети та конференц-зал адміністрації університету ветеринарної медицини.

Проект розроблявся як дипломна робота студента, то ж наразі про його реалізацію не йдеться.

Ревіталізація кварталу газового заводу

Ще один проект Остапа Готя передбачає створення молодіжного центру на базі новозбудованих будівель газового заводу у Львові. Йдеться про ділянку на вулицях Джерельній – Куліша – Під Дубом – Балабана.

У мікрорайоні він пропонує розвинути інфраструктуру для культурного та спортивного розвитку молоді, а також відкрити галерею графіті, де молодь могла б виставляти свої роботи. Для молодих акторів та музикантів запроектовано відкритий амфітеатр.  

Також Остап Готь пропонує будівництво кількох офісних та торгових комплексів і житлових будинків, а крім того й двох підземних паркінгів. У проекті враховано також будівництво торгово комплексу «Форум-Львів». Проект так само належить до дипломної роботи студента, тому про його реалізацію наразі також не йдеться.

Відновлення львівської цитаделі

Цитадель розташована так, що вона є в ланці парків, які оточують центральну частину Львова, але вона не задіяна як місце відпочинку, і люди туди не ходять, розповіла tvoemisto.tv співавтор проекту відновлення цитаделі Соломія Коник. За  її словами, люди не знають, що там знаходиться. Тому мета проекту - забрати непотрібні функції, які є на території цитаделі – гаражі та склади – і підсилити історичну та меморіальну функції. Архітектори Соломія Коник та Михайло Грицак пропонують  максимально зберегти тут зелений простір, поєднати мощення з травою, щоб люди могли приходити з карематами і відпочивати, а також – облаштувати місце, де можна буде займатися спортом.

Презентувати проект львів'янам автори хочуть на стендах у громадських місцях. Це, за словами Соломії Коник, допоможе залучити людей до обговорення та вдосконалити проект.

Міський зоосад

Зоосад площею 7 га пропонують облаштувати у кінці вул. Зеленої – біля Львівського регіонального фтизіопульмонологічного лікувально-діагностичного центру (тублікарня), на виїзді зі Львова.  

Зоосад має стати місцем для відпочинку в оточенні флори та фауни у поєднанні з сучасним дизайном. У саду з алеями планують поселити папуг, амадинів та навіть пінгвінів, а також антилоп, зебр і жирафів.

Як повідомив tvoemisto.tv координатор громадської ініціативи «Зоосад міста Львова» Юрій Вілков, птахів для зоосаду обіцяють надати аматори, які розводять їх вдома. Більших тварин, за словами Юрія Вілкова, привезуть з зоопарків Європи, з якими вже налагаодили контакти. Фахівці з Європи також обіцяють поділитися з львів’янами своїм досвідом в утриманні тварин.

Залучити до догляду за зоосадом ініціатори планують людей з обмеженими можливостями.

Як зазначив Юрій Вілков, для реалізації проекту уже знайшли спонсорів. Щоб почути думку львів’ян про проект, створили спеціальну сторінку у Facebook,  де всі охочі  зможуть проголосувати та залишити свої коментарі. А вже після громадського обговорення активісти покажуть проект міській владі.

Утримання та функціонування зоосаду, згідно з проектом, буде здійснюватися на умовах самофінансування та залучення грантових коштів.  

 

Візуалізацію проектів надали tvoemisto.tv їх автори


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!