Політична реклама

Треба провести аудит всієї діяльності міської влади. Адвокат Ярослав Мандрук про господарку та судочинство

3506 0
Про міську господарку, проблеми українського правосуддя та особливості професії юриста розповідає консультант із юридичних питань Львівського міського осередку ВО «Батьківщина» Ярослав Мандрук.

Насамперед, вам, як юристу, які проблеми господарки Львова видаються найбільш разючими?

У першу чергу, це неякісний громадський транспорт, який ще якось функціонує під час карантину, а коли він закінчиться, люди знову будуть змушені користуватися маршрутками, які не відповідають європейським стандартам.

Також потрібно більше уваги приділити контролю за використання комунального майна, адже ми бачимо, що з’являються провадження щодо чиновників, які на власний розсуд надають в оренду комунальне майно вибраним особам за заниженими цінами, а іншим – на загальних підставах.

Потрібно провести аудит всієї діяльності міської влади, щоб ми чітко розуміли, як і коли використовували наше майно і на майбутнє знали, що в нас є і як ми краще можемо це використати для громади.

Влада повинна забезпечити належний рівень соціальної підтримки малозабезпеченим, людям похилого віку та іншим потребуючим верствам, адже гроші міста кладуть на банківські рахунки, в той час, коли багато мешканців міста перебувають за межею бідності.

І, звичайно, місто повинно подбати про освітян, які формують наше майбутнє, та медиків, які зараз перебувають на передовій боротьби з пандемією. Люди, від яких залежить життєдіяльність міста, повинні бути належно забезпечені.

В якій галузі життя нашого міста найбільше несправедливості?

Як я уже говорив – у ставленні до людей, до незахищених верств населення, пенсіонерів, тих, хто перебуває за межею бідності, осіб з інвалідністю. Ці люди є найменш захищеними і місто приділяє їм менше уваги, ніж, умовно, розвитку IT-галузі чи допомозі бізнесу. Вважаю, що депутати повинні розробляти програми підтримки, приймати та вимагати їх виконання від міського голови та відповідних управлінь та департаментів міської ради.

Тепер безпосередньо до вашої галузі діяльності: що потрібно змінювати у судочинстві, щоб суди в Україні стали справедливими і керувалися виключно законами?

У нас реформа правосуддя, правоохоронних органів – це таке перманентне явище, яке триває з часу проголошення незалежності України. Є деякий позитив, але й багато негативу. Відсутній системний підхід, немає чіткої відповіді, що прагнуть реформатори отримати в результаті і яким саме чином. Так, ми бачимо, що підняття зарплат суддям і правоохоронцям далеко не є гарантією, того, що вони в майбутньому будуть чесними.

На мою думку, варто ретельніше підходити до відбору осіб, які будуть чинити правосуддя, забезпечити належний контроль за ними, щоб кожен випадок неправомірних дій був покараний, збереглося верховенство права. Щоб прості люди розуміли, що особи, які вершать правосуддя, є дійсно чесними. На ці речі я б звернув увагу насамперед, бо правосуддя чинятьлюди. Тому повинні призначати найкращих із нас, із правильним моральними цінностями.

Правосуддя є наріжним каменем усіх позитивних змін в країні. Якщо кожен злочинець буде знати про невідворотність покарання, то буде менше злочинів. Якщо іноземні інвестори будуть впевнені, що зможуть захистити свої інвестиції, у нас буде більше інвестицій. Тому, об’єктивне правосуддя – це основа добробуту кожної держави і ми повинні до цього прагнути.

А як це все відбивається на адвокатській практиці?

Бувають такі випадки, коли нібито все зроблено правильно, але рішення суд прийняв не на користь мого клієнта. Наприклад, свого часу гендиректор Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького політолог Тарас Возняк заявив, що відома політикиня, представниця однієї з націоналістичних партій, друкує свої книжки за рахунок бюджету обласної ради. Були надані докази виділення коштів на ці потреби, проте суд все одно не прийняв цього до уваги і задовольнив її позов.

Можу згадати, як у 2015 році, вдалося відстояти у суді перемогу на виборах наймолодшого сільського голови в Україні, станом на той час, Віталія Дяківа, як показав час і його робота, доброго керівника села Давидів. А загалом пам’ятаються і виграні і програні справи – все залежить від неї самої, її резонансу у суспільстві.

Загалом, намагаюся перед тим, як справа має дійти до суду, з’ясувати всі об’єктивні обставини справи, як точку зору клієнта, так і протилежної сторони. Якщо бачу, що не можливо отримати позитивний результат, є два варіанти: або домовлятися з протилежною стороною на взаємовигідних умовах, або погодитися з рішенням суду.

Які фахівці повинні працювати паралельно з юристами? Хто вам може допомагати, хто – найближчий за суттю?

Все залежить від конкретної справи. Є справи, де потрібні, наприклад, медичні знання, тоді ми залучаємо медиків,. Коли потрібне знання будівельної справи – залучаємо фахівців із будівництва. Серед професій, з якими ми найчастіше зустрічаємося і співпрацюємо, – це журналісти, оскільки через них ми доносимо об’єктивну інформацію до суспільства, а також психологи. Я з 2014 року надаю безоплатну правову допомогу учасникам АТО/ООС на Сході і в деяких випадках людям потрібна більше психологічна, ніж юридична допомога. Тому я виділив би ці професії.

Володимир Галечик 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!