У Києві вчетверте горіла дореволюційна будівля на Гоголівській

991 0
Останнім часом працівники ДСНС вже тричі гасили пожежу у цій будівлі
Фото: ДСНС

Фото: ДСНС

У Шевченківському районі Києва на вулиці Гоголівській, 7-Г знову сталася пожежа. Про це повідомляє ДСНС Києва.

Пожежа виникла на даху будівлі на площі 50 кв. м. 

До ліквідації пожежі було залучено 4 одиниці основної та спеціальної пожежно-рятувальної техніки та 15 осіб особового складу.
 
Жертв та постраждалих немає.
 
Причина та обставини виникнення пожежі встановлюються правоохоронними органами.
 
 
Нагадаємо, пожежа у цій будівлі сталася і місяць тому 21 січня (тоді загоряння сталось на 2-му поверсі). 
 
Також пожежу на даху тут гасили 23 лютого.
 
 
І на першому поверсі 7 лютого
 
 
Як зазначає «Мапа Реновації», будинок на Гоголівській 7-г яскравий представник стилю модерн, побудований із жовтої київської цегли.  До революції 1917 року належав двом сестрам - Олецькій Олені Зеноновні та Калиновській Марії Зеноновні. На сьогодні точно відомо, що в будівлі розміщувалась Дирекція народних училищ Київської губернії, а вже у 20-х роках діяла трудова школа №63. 
 
Далі будинок став офісом видавництва «Вища школа», якому будівля належить і зараз. Видавництво почало здавати приміщення в оренду.  Надалі будинок потрапив у оренду ТОВ «Шанс» та ТОВ «Петра-групп». У жовтні 2016 року вони ж виступили замовниками капітального ремонту будинку. 
 
Водночас у наказі Держкомтелерадіо про підсумки фінансового аудиту видавництва «Вища школа» вказано, що обидва товариства несвоєчасно розраховувались із орендодавцем, а термін дії договору оренди сплинув ще у 2017 році. 
 
Між тим, уже чимало років будинок лишається занедбаним.
 
Цікаво, що у червні 2011 будинку було присвоєно статус пам’ятки - проте вже за рік статус скасували, аргументувавши це тим, що внесення виявилося помилковим. У 2021 Гоголівська, 7-г увійшла до списку будівель, на які КМДА наклала річний мораторій на реконструкцію.
 

Станіслав Нестеренко


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!