Київ

В Києві вирішили засіяти майже 40 зелених зон луками і відмовитись від косіння

2431 0
Цього року в Києві продовжать впроваджувати європейські практики захисту біорізноманіття.
Фото: Олександр Возний / Facebook

Фото: Олександр Возний / Facebook

У кожному районі столиці визначили ділянки, на яких висадять декоративні луки та застосують підхід відмови від косіння. Про це повідомив директор Департаменту захисту довкілля та адаптації до зміни клімату Київської міської державної адміністрації Олександр Возний.

Зазначається, що натуральний ріст трав передбачений на 39 локаціях, а ще на 17-ти планується використання сумішей трав декоративних луків.

«Ми отримали багато позитивних відгуків від киян, започаткувавши експеримент з відмовою від косіння та з висаджуванням луків на обраних ділянках. Ця практика чудово прижилася і не лише створює привабливі та естетичні ландшафти, але й сприяє збереженню біорізноманіття. Такі підходи в озелененні мають безпосередній вплив на екологічну стійкість міста», — сказав Возний.

За словами генерального директора комунальної організації "Київзеленбуд" Юрія Бахмата, підхід натурального росту трав застосують переважно в міських парках, а декоративні луки висадять на транспортних розв'язках, розподільних смугах і ділянках уздовж автомобільних доріг.

У КМДА зауважили, що декоративні луки та обмеження косіння на визначених ділянках є поширеною практикою в багатьох європейських столицях, зокрема Лондоні, Відні, Берліні тощо. Важливою перевагою цих підходів є забезпечення харчуванням (пилком та нектаром) комах-запилювачів, що сприяє розвитку біорізноманіття. Основними видами догляду за декоративними луками є полив та прополювання.

Нагадаємо, минулого року Київ визначив 25 ділянок, на яких  застосовується підхід відмови від косіння. 

Скошування трави на столичних газонах здійснюється відповідно до правил, що були встановлені у 2006 і 2008 роках. Відповідно до документів, скошування трави є основним прийомом догляду за газонами. За встановленими нормами, максимальна висота травостою має бути на партерних газонах не вище 5 см, звичайних – 10 см, лучних - 15 - 20 см. Тож висота скошування травостою на партерних газонах становить 2-4 см, звичайних i лучних - 3-5 см.

Нагадаємо, екологиня ГО «Плато» Анжеліка Зозуля розповідала, чому траву косити треба не всюди.
___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!