У лікарні Львова стартує пілотний проєкт для лікування пацієнтів з рідкісним генетичним захворюванням

4030 0
Унікальність Trikafta полягає в тому, що ліки нормалізують функцію хлорних каналів усіх клітин, які продукують слиз, тим самим усувають симптоми муковісцидозу.
Фото: google.com

Фото: google.com

У Західноукраїнському спеціалізованому дитячому медичному центрі стартує пілотний проєкт, у межах якого пацієнти з муковісцидозом (МВ) отримають революційне лікування – модуляторами хлорного каналу. Про це повідомили у пресслужбі медичного закладу.

На базі Центру муковісцидозу, де понад 20 років працюють з хворими на муковісцидоз, лікування новітнім комбінованим препаратом Trikafta отримають пацієнти від 6 років. Унікальність Trikafta полягає в тому, що ліки нормалізують функцію хлорних каналів усіх клітин, які продукують слиз, тим самим усувають симптоми муковісцидозу.

Читайте також: Львівські медики врятували однорічну дівчинку з пухлиною в грудях

«Ми понад 10 років вносимо своїх пацієнтів до європейського реєстру, тому виробник модуляторів, компанія Vertex, обрав наш Центр для початку масштабного проєкту – компанія забезпечуватиме пацієнтів лікарні новітніми ліками Trikafta. Це – надзвичайна подія, адже йдеться насамперед про суттєве покращення якості життя хворих», – каже Людмила Бобер, керівник Центру муковісцидозу.

Засіб отримав широке застосування у світовій медицині, оскільки робить лікування більш ефективним. Так, лікування модуляторами показує позитивні результати у пацієнтів з певним генотипом, а це – 65- 80% усіх випадків.

Читайте також: Ті, що потребують захисту щодня. Історії важкохворих дітей

Зараз у Центрі спостерігається 65 дітей із муковісцидозом. А у межах проєкту зможуть забезпечити лікування новітнім препаратом хворих з усієї України. Окрім цього, результати та досвід проєкту у львівському Центрі муковісцидозу будуть поширені на інші центри муковісцидозу в Україні.

Для довідки

Муковісцидоз (також Кістозний фіброз /КФ)  аутосомне, рецесивне, спадкове захворювання екзокринної залози. Воно уражає легені, потові залози та травну систему, спричинюючи хронічні респіраторні та травні проблеми. Основними проявами є: хронічний обструктивний процес в дихальних шляхах, що супроводжується рекурентною бактеріальною інфекцією, порушення травної системи з недостатністю екзокринної функції підшлункової залози, підвищений вміст електролітів в потовій рідині та обструктивна азооспермія у чоловіків, що обумовлена вродженою агенезією сім'явиносних протоків.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!