У львівському садочку, де захворіли діти, виявили порушення санітарних норм і стафілокок

3424 1
Міськрада створила комісію, що протягом місяця перевірить кухні дошкільних закладів.
Фото: Наша Мама

Фото: Наша Мама

Держпродспоживслужба та Лабораторний центр МОЗ у Львівській області завершили епідрозслідування у ДНЗ №168 у Львові, шестеро вихованців якого потрапили в лікарню з гострою кишковою інфекцією. Про це у коментарі Tvoemisto.tv розповіла заступниця начальника управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Держпродспоживслужби Львівщини Олена Улашина.

«Ми разом з лабораторним центром МОЗ у Львівській області провели перевірку дитячого садочка. Виявили порушення. Наприклад, там, де були сирі риба і м’ясо, брудні овочі, водночас готували салати. На кухні також не було термометрів, що вимірюють температуру всередині м’ясних і рибних страв, тобто був відсутній контроль за їхньою готовністю. Ще ми виявили, що на частину страв не було технологічних карток», – каже вона.

Читайте також: У Львові виділили 15 земельних ділянок для будівництва дитячих садочків. Мапа

Окрім харчоблоку, фахівці перевірили групи, в яких вчились діти, які захворіли.

«В одній групі виявили, що інвентар для прибирання групи зберігався в туалеті для персоналу – це порушення. Також обстежили персонал – 21 людину. У трьох помічників вихователів груп виявили золотистий стафілокок. Наразі їх відсторонили на 10 днів від роботи для лікування», – говорить чиновниця.

Змиви з поличок з іграшками, з посуду, з інвентаря, з приладів також показали наявність патогенів, зокрема – золотистого стафілококу.

Як повідомляло Tvoemisto.tv у садочку тимчасово припиняли навчання, але, каже Олена Улашина, з 16 квітня він відновив роботу.

«Лабораторний центр провів заключну дезінфекцію. На садочок склали протокол і винесли припис за порушення санітарних норм. Працівники, які лікуються, до роботи ще не повернулись», – зазначає вона.

Як розповів Tvoemisto.tv заступник керівника Лабораторного центру МОЗ у Львівській обалсті Олег Когут, дітям при виписці з лікарні поставили діагноз «ротавірусна інфекція».

«Це кишкова інфекція. Оскільки в садочку були порушення правил особистої гігієни, неякісне прибирання – це могло спричинити цю інфекцію», – говорить Олена Улашина.

Читайте також: Якими документами можна підтвердити місце проживання дитини для зарахування в перший клас

Вона додає, що Держпродспоживслужба має план перевірок дитячих садочків Львова і працює згідно з ним. Позапланові перевірки проводяться у випадку спалаху або коли є звернення зі скаргами.

Як розповіла у коментарі Tvoemisto.tv керівниця управління освіти ЛМР Зоряна Довганик, за останні роки управління не отримувало скарг на організацію харчування в дитячих садочках Львова. Втім, додає вона, за наказом директорки департаменту гуманітарної політики ЛМР Галини Слічної наприкінці минулого тижня створили комісію, що протягом місяця проведе перевірки харчоблоків дитячих садочків. До комісії увійшли керівники навчальних закладів, медичні працівники, також планується залучити Держпродспоживслужбу.

«У всіх закладах дошкільної та шкільної освіти обов’язково працівники проходять щорічний медогляд, що передбачає певний спектр лабораторних аналізів. Жодна людина не була допущена до роботи без цього огляду», – говорить Зоряна Довганик.

Читайте також: Як змінювались найпопулярніші імена дітей на Львівщині за 12 років. Інфографіка

Нагадаємо, шестеро дітей з ДНЗ №168 потрапили до інфекційної лікарні протягом 6-10 квітня з діагнозом «гостра кишкова інфекція». П’ятьох з них госпіталізували, а батьки однієї дитини відмовились від стаціонарного лікування.

Олександра Бодняк


Читайте також:
18 Квітня, 2019 14:03
666 ... не лякайтесь , люди ... це отак , не користі заради а тільки справедливості для , нам пАкрАщуюють життя працьовники пера і печатного слова ...отой золотистий стафілокок присутній в організмі КОЖНОЇ людини ... і ... аФтору-аФториці цього опусу -- про те , як відсутність (наявність) термометрів для визначення температури всередині рибних чи м'ясних страв впливає на якість приготування , запитайте в своєї мами ... і ні в якому разі не вживайте оті страви у разі відсутності отих"приладів" на вашій кухні ! ... Слава Україні ! ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!