У школах Львова можна відмовитися від уроків християнської етики

7092 3
Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації видав наказ, згідно з яким школи повинні передбачити у навчальних планах години для вивчення предмету «Основи християнської етики». У зв’язку із цим Tvoemisto.tv дізналося у в.о. начальника управління освіти Львівської міськради Зоряни Довганик, як цей наказ вплине на навчальні програми шкіл Львова та чи зможуть батьки відмовитися від уроків «Основ християнської етики».
фото: inquisitr.com

фото: inquisitr.com

Копію наказу від 9 червня 2016 року №08-01/335 оприлюднила на своїй сторінці у Facebook журналістка Анастасія Іванова.

Зокрема, у наказі міститься норма щодо продовження у 2016/17 навчальному році вивчення предмета «Основи християнської етики» в 1-11 класах загальноосвітніх навчальних закладів міст та районів області.

Фактично документ зобов'язує керівників шкіл передбачити у навчальних планах усіх класів 0,5-1 годину на вивчення предмета «Основи християнської етики» за рахунок варіативної частини навчальних планів. У наказі також йдеться про продовження з 1 вересня 2016 року занять з християнського виховання у дошкільних навчальних закладах області відповідно до «Орієнтовної тематики занять з християнського виховання дітей дошкільного віку», схваленої комісією з питань християнської етики та виховання Львівської обласної ради.

Варто зазначити, що подібні накази Департамент освіти і науки Львівської обласної державної адміністрації видавав і минулі роки.

Як розповіла Tvoemisto.tv Зоряна Довганик, цей предмет у школах Львова почали викладати ще на початку 90-х років на прохання самих же ж батьків. Спочатку це була просто етика, потім вона реформувалася в християнську етику. Зоряна Довганик зазначила, що у Львові дбають про підвищення кваліфікації вчителів, які викладають цей предмет. Вони проходять при УКУ спеціальні курси.

Також Зоряна Доганик розповіла, що предмет «Основи християнської етики» не є обов’язковим  до вивчення на рівні міністерства, він є складовою варіативного навчання: «Це означає, що кожен заклад може автономно вирішувати, чи водити цей курс у школі, скільки годин його викладатимуть тощо».

В.о. начальника управління освіти Львівської міськради розповіла, що ще не ознайомилася із цьогорічним наказом, проте його юридична сила розповсюджується і на школи Львова.

«Фактично це означає, що у кожному навчальному закладі буде цей курс, але як саме реалізовуватиметься процес вирішуватиме кожен заклад окремо. Що ж до дитячих садочків, то нині у них вже теж впровадили викладання «Християнської етики». Щоправда у дошкільних закладах її викладають вихователі у доступній для дітей формі», –розповіла Зоряна Довганик.

Також в.о. начальника управління освіти Львівської міськради додала, оскільки цей предмет не є обов’язковим, то батьки можуть відмовитися від нього, якщо це суперечить їхньому віросповіданню, чи з якихось інших міркувань. Для цього потрібно написати відповідну заяву безпосередньо у навчальному закладі.

Розмовляла Наталія Середюк


Читайте також:
10 Листопада, 2017 15:03
Ольга а як відмовитися, якщо цей урок не перший і не останній? дитина всеодно сидітиме в школі. в кращому випадку в класі, якщо він буде вільний - буде робити домашні завдання.
взагалі не бачу доцільності цього предмету так багато років із 1 по старші класи(у 8 наприклад ще й демашні завдання дають при й так великому навантаженні). навіть для тиз сімей, які практикують християнство. всеодно треба ще окремо дитину в неділю на катехизацію водити. наразі це виглядає чудовим додатковим переведенням коштів (купа людей на державній зарплаті+написання і видання методичних матеріалів- зогитів із нецікавими для сучасних дітей завданнями)...
11 Вересня, 2016 22:59
олег у меня жена католик.я вообще не верующий.почему ребёнку в шголе должны вдалбливать веру вкого то...выходит что семья мусульманской веры должна поменять все обряды веросповедания..так как ребёнку в школе будут втирать про исуса а не про алаха...
2 Вересня, 2016 19:05
Андрей Отлично в понедельник пойду и напишу заяву на отказ. Ребенок когда выростет сам решит какую религию ему принимать
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!