У Львові планують реставрувати палац Бесядецьких

3959 0
Львівська міська рада хоче відновити палац Бесядецьких, аби він став доступним для всіх і слугував приміщенням для загальноміських імпрез. Про це повідомила начальник управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.
фото: lvivpost.net, pslava.info, uk.wikipedia.org

фото: lvivpost.net, pslava.info, uk.wikipedia.org

Свого часу радник Галицького намісництва Альфред Бесядецький подарував місту палац, щоб там могли організовувати виставки, експозиції, тобто, щоб він виконував музейну функцію.

«Добре, щоб цей палац був загальнодоступним і щоб люди могли туди всі ходити, аби це не була руїна», – сказала Онищенко.

Вона наголосила, що ця пам’ятка архітектури є дуже важливою: «Це гарний палац у центрі міста, де всередині є прекрасний зал, який би міг слугувати для проведення загальноміських імпрез, зокрема, лекцій. Його розташування і його можливості є досить великі. Тому палац потрібно всім разом рятувати».

Лілія Онищенко нагадала, що палац Бесядецьких є власністю територіальної громади Львівщини.

«Львівський національний університет  ім. Івана Франка його передав на баланс. При чому на той момент передавали під історичний факультет. Палац для аудиторій не дуже підходить. Там не можна зробити повноцінні аудиторії, щоб запустити студентів, – розповіла Онищенко. – Пізніше ректорат і не планував там історичний факультет. Коли вони не могли дати собі ради, його передали в Інститут післядипломної освіти. Цей інститут намагався актуалізувати проектну документацію у 2013 році. Але так справа і не зрушила з місця».

Читайте також: Коли у Львові з’явиться пам’ятник Антоничу

Онищенко додала, що зараз там проблема з дахом.

«Кожен день, коли нічого не робиться біля палацу, збільшується вартість майбутніх реставраційних робіт», – наголосила вона.

22 жовтня 2015 року міський голова Львова Андрій Садовий скерував голові Львівської ОДА Олегу Синютці листа, у якому просить передати у власність територіальної громади міста палац Бесядецьких (пл. Галицька, 10), що на балансі Львівського національного університету ім. І. Франка, через його аварійний стан і відсутність належного утримання та використання.

Джерело: zik.ua

Опублікувала Яна Гончарова


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!