У ПЦУ заперечили перехід ліквідованої у Львові парафії УГКЦ у їхнє підпорядкування

1913 0
У ПЦУ кажуть, що парафіяни не правильно потрактували прихід на збори їхнього архієрея.
Фото: УНІАН

Фото: УНІАН

Православна церква України не приймала ліквідовану парафію Стрітення Господнього УГКЦ, що на Винниченка, 30а під своє підпорядкування. Питання переходу обговорювали під час засідання синоду ПЦУ 4 березня. Про це повідомляє Zaxid.net із посиланням на керівника інформаційного правління архієрея Української православної церкви Євстратія Зорю.

Читайте також: Православна церква України отримала томос

Раніше повідомлялось, що рішення про перехід прийняли самі парафіяни під час зборів у неділю, 3 березня. Тоді про перехід парафії повідомив керівник організації парафії Ігор Барановський.

Учора, 4 березня, один із присутніх парафіянин оприлюднив відео зборів біля церкви Стрітення Господнього. З відео видно, що на зборах був присутній архієрей Дрогобицько-Самбірської єпархії ПЦУ владика Яків Марчук, який спілкувався з парафіянами про перехід та представив отця Михайла, який того дня провів у церкві службу.

За словами Євстратія Зорі, отця Якова запросили на збори, втім парафію він не приймав, оскільки не має таких повноважень.

Читайте також: Двері нашої Церкви відчинені, — владика Димитрій про Томос та Московський патріархат

«Він цю парафію не приймав і ніяких рішень не робив, тим більше, що це не є територія, на якій він може здійснювати якусь канонічну діяльність. У Львові є дві єпархії, які належать до нашої церкви: одну з них очолює митрополит Макарій, іншу – митрополит Дмитрій. На засіданні синоду 4 березня вони заявили, що цієї громади не приймали», – сказав Євстратій Зоря.

Він додав, що предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній особисто запевнив, що у цю ситуацію православна церква втручатися не буде. 

«Не зважаючи на виявлене бажання членів громади, яке для нас стало несподіванкою, враховуючи всі супутні обставини, до ПЦУ ця громада не може бути прийнята», – додав Євстратій Зоря.

Читайте також: Православна церква може внести зміни до календаря

Нагадаємо, 17 років римо-католики і греко-католики почергово служили в храмі, але між ними постійно виникали конфлікти. Втім нещодавно РКЦ перестала проводити служби і заявила, що у них забрали ключі від церкви. РКЦ проводить служіння у Курії поряд з храмом Стрітення. Ключі ж забрала «Релігійна громада УГКЦ парафії Стрітення ГНІХ», у власності якої і є храм. У Львівській Архиєпархії УГКЦ зазначають, що це частина вірян, що не підкорились рішенню Митрополита Ігоря Возьняка, який закликав їх уникнути конфлікту. 5 лютого на підставі рішення Пресвітерської Ради парафію Стрітення Господнього у Львові ліквідували.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!