У садок в Сокільниках найперше братимуть дітей «корінних» мешканців. В чому причина

3487 0
Перевагу отримують діти, батьки яких проживають у Сокільниках не менше 15 років.
Фото: depositphotos

Фото: depositphotos

У садок в Сокільниках, що біля Львова, найперше братимуть тих дітей, батьки яких проживають на території громади не менше 15 років. Таке рішення депутати ухвалили на сесії 9 листопада. Сільський голова Тарас Сулимко у коментарі Tvoemisto.tv повідомив, що раніше мешканці зверталися до нього з проханням забезпечити можливість їхнім дітям потрапити у новий садок, який планують невдовзі відкрити.   

Новозбудований садок у громаді буде першим, однак навчатися в ньому зможуть тільки 75 вихованців. При тому на сьогодні загальна кількість дітей дошкільного віку в Сокільницькій ОТГ – близько 600.

Читайте також: Поблизу Львова будують найбільшу школу у західному регіоні України. Фото

«Люди звернулися, щоб захистити їхні права. Депутати підняли це питання, і ми додали до постанови Кабміну, яка визначає пріоритетність певних категорій дітей бути прийнятими до закладу, ще один пункт про те, що перевагу також мають діти, батьки яких проживають більше 15 років. Таку ініціативу депутати підтримали», – пояснює Тарас Сулимко.

Із його слів, це не означає, що інші діти не зможуть потрапити в садок. За останні 5 років населення у Сокільниках збільшилося приблизно на 600-700 осіб. Чимало людей, які купують житло в селі, не реєструють тут свого місця проживання, тому рішення про пріоритетність для дітей «корінних» мешканців Тарас Сулимко називає логічним і правильним.

«Ми лише додали пункт, згідно з яким мешканці, які проживають на території села понад 15 років, отримують пріоритет. Про категоричну відмову іншим мешканцям, які проживають в нашій громаді, не йдеться, і ми такого не озвучували», – запевняє він.

Водночас місцева мешканка та активістка Уляна Солонюк називає прийняте рішення абсурдним, а дії місцевої влади – симуляцією. Перший садок, який обіцяють відкрити до початку нового року, будують упродовж 10 років. Його вартість станом на поточний рік близько 50 млн грн. Для порівняння, каже активістка, у сусідній Зимній Воді за 2 роки за таку ж суму коштів збудували дитячий садок на 180 місць. У такий спосіб, ситуацією про пріоритетність для «корінного» населення місцева влада умовно прикриває свою бездіяльність та зловживання коштами.

Читайте також: У Сокільниках збудують дитячий садок. Деталі

«Що означає корінне населення, тобто батьки дітей, які проживають у громаді понад 15 років? Мій дідусь після закінчення Бродівського педучилища отримав роботу і переїхав у 1956 році. Я народилася у 1985 році, проте офіційна прописка в Сокільниках у мене тільки 9 років. То хіба я і моя сім’я не є корінними мешканцями Сокільників? Насправді? це абсурдне рішення», – каже Уляна Солонюк.

У Сокільниках немає жодного комунального садка, тому місцеві возять дітей у садки в Наварії, Пустомитах, Солонці, Львові.

«Наразі ще немає остаточної позиції всіх мешканців. Коли сільський голова каже, що перед прийняттям рішення депутати розмовляли з людьми – це не відповідає дійсності. В нас є активні небайдужі мешканці на кожній з вулиць, на кожному виборчому окрузі. Зрештою, сам проєкт рішення ні з ким не обговорювали», – додає Уляна Солонюк.

Наразі група мешканців підготували звернення до голови громади, вважаючи пункт про норму 15 років – дискримінаційною. Також стосовно цього рішення будуть звертатися до уповноваженого з прав людини.

Нагадаємо, що за перспективним планом, який затвердив Мінрегіон, Сокільники повинні були увійти до Львівської ОТГ, втім мешканці виступили з протестами, аби їм дозволили створити окрему громаду. Під час дискусії в ефірі Tvoemisto.tv Тарас Сулимко сказав, що мешканці Сокільників не хочуть, аби їх поглинув Львів, як це було з Хуторівкою чи Боднарівкою. Врешті їм погодили створення Сокільницької ОТГ, до якої увійшли Сокільницька та Годовицько-Басівська сільські ради.

Юлія Осим


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!