Політична реклама

У випадку переплати допомоги при народженні дитини львів'янам доведеться повернути кошти

1684 0
Відповідно до Закону України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми», крім умов призначення допомоги при народженні дитини, також визначено підстави припинення цієї допомоги.

Ці підстави варто пам’ятати, оскільки вони впливають не тільки на виплату допомоги, а також на виникнення переплати у випадку несвоєчасного повідомлення, заявниками про обставини, що є підставою для припинення виплати допомоги, - повідомляє прес-служба Львівської міськради.

Як наслідок, органи соціального захисту, будуть змушені провести розрахунок такої переплати та запропонувати заявнику повернути надміру виплачені кошти добровільно. В іншому випадку, стягнення коштів здійснюватиметься в судовому порядку.

Отже, в Законі України «Про державну допомогу сім’ям з дітьми» виплата допомоги при народженні дитини припиняється у разі:

·         позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;

·         відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;

·         тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання;

·         припинення опіки або звільнення опікуна від його повноважень щодо конкретної дитини;

·         нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;

·         у разі виникнення інших обставин.

При цьому, в п.13 Порядку призначення і виплати державної допомоги сім’ям з дітьми, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2001 N1751, крім зазначених вище підстав, припинення виплати допомоги при народженні дитини, вказано додаткові, а саме:

·         відмова отримувача допомоги від виховання дитини;

·         перебування отримувача допомоги у місцях позбавлення волі за рішенням суду;

·         усиновлення дитини-сироти або дитини, позбавленої батьківського піклування;

·         смерть дитини;

·         смерть отримувача допомоги.

Виплата допомоги при народженні дитини припиняється з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини, за рішенням органу, який призначив допомогу.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!