Уроки на вибір учня та доплати вчителям: як планують змінити середню школу в Україні

6713 0
На засіданні уряду міністерка освіти Лілія Гриневич представила законопроект «Про повну загальну середню освіту».
фото: pro-consulting.uа

фото: pro-consulting.uа

Міністерство освіти і науки планує реформу середньої школи в Україні. Відповідний законопроект представила під час засідання Кабміну міністерка Лілія Гриневич, повідомляє «Українська правда. Життя».

Індивідуальний навчальний план для учня

Згідно з документом, школярі зможуть сформувати індивідуальний навчальний план. Це допоможе, наприклад, учням з інвалідністю успішно інтегруватися у життя звичайної школи. Для дітей, які навчаються поза школою (наприклад, займаються спортом чи музикою), буде можливість зарахувати отримані не в закладі знання. Учні, які вчаться вдома, зможуть зарахувати свої навчальні досягнення та отримати документ про повну загальну середню освіту.

Аби отримати індивідуальний навчальний план, батькам необхідно буде звернутися із заявою до школи. План пишуть спільно педагоги, батьки та учень, схвалює педрада та затверджує директор.

Для підтвердження знань з предметів, які здобувають поза закладом, проводять звичайне річне оцінювання чи ДПА. Якщо йдеться про підтвердження результатів за домашньою формою, школяру потрібно буде здавати семестровий контроль двічі на рік.

Крім того, закон передбачає наявність медіатек та ресурсних кімнат у навчальних закладах. Діти на тривалому стаціонарному лікуванні зможуть здобувати освіту в медзакладах.

Важливо, що законопроект дозволяє створювати міжкласні групи для вивчення вибіркових предметів, коли дисципліну слухає не 1 клас, а збірна група з учнів класів однієї паралелі та суміжних класів. Таким чином діти насправді отримають можливість самостійно обирати предмети, оскільки зараз, кажуть у МОН, де факто предмети за вибором визначає школа через недостатність годин.

Автономія та доплати для вчителів

За словами Лілії Гриневич, документ передбачає педагогічну автономію у:

  • створенні програм;
  • розробці власної системи оцінювання та заохочення учня;
  • підвищенні кваліфікації за власним вибором та за кошт держави.

Також вчителі зможуть отримувати від 10 до 20% доплат від зарплати за завідування ресурсними кімнатами, кабінетами інформатики та спортивними залами. Доплати встановлюватиме засновник закладу: область, місто чи район, де розташована школа.

Учитель, який щойно завершив університет, отримає наставника в школі, який консультуватиме, скеровуватиме та опікуватиметься ним. При цьому наставник отримуватиме 20% доплати до зарплати за це, тож буде особисто зацікавлений в успіху молодого вчителя.

Також законопроект передбачає обов'язкову підготовку з домедичної допомоги, а батьки дітей з особливими освітніми потребами отримають можливість супроводжувати своїх дітей на уроках.

Якщо батьки вбачають проблеми у роботі закладу та вичерпали усі можливості вирішити це разом із адміністрацією школи, вони зможуть ініціювати проведення позапланового інституційного аудиту закладу освіти. Колектив школи та батьки відіграватимуть дорадчу роль під час виборів нового керівника, але сам конкурс проводитиме незалежна комісія. Обов’язковою є відеотрансляція та відеофіксація вибору директора, який, згідно із законопроектом, отримає більшу фінансову та кадрову автономію.

Візуалізація МОН


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!