В Україні почався Великодній піст. Традиції дотримання

2173 0
У християн східного обряду сьогодні розпочався Великодній піст, який триватиме сім тижнів (48 днів) і триватиме до 7 квітня.
Фото: graiul.ro

Фото: graiul.ro

Цього року православні християни відзначаються свято Воскресіння Господнього 8 квітня. Тож із 19 лютого по 7 квітня у них триватиме Великодній піст. Це відповідальний період для вірян, адже він передбачає не лише фізичне, а й духовне очищення. Обов’язковою умовою посту є духовна праця над своїм внутрішнім світосприйняттям.

Великодній піст триватиме 48 днів і складатиметься з 4 частин, а саме Чотиридесятниці (40 діб), Лазаревої суботи (1 день), Входу Господнього в Єрусалим (1 день) та Страсного тижня (6 діб). Останній тиждень називається страсним на знак спогадів про останні дні земного життя Ісуса Христа, його страждання і смерть. 

Поради щодо посту мають радше рекомендаційний характер, адже не кожна людина здатна фізично обмежувати себе у тих чи інших продуктах. Зокрема церква радить утриматись від посту дітям, людям похилого віку, вагітним та матерям, що годують, людям, які займаються інтенсивною фізичною або інтелектуальною працею.

Якщо ж ви здорова людина і вирішили дотримуватися Великоднього посту, Tvoemisto.tv підготувало вам кілька корисних порад:

  • У перший і останній тиждень варто дотримуватися особливо суворого посту – у понеділок, середу та п'ятницю харчуватися один раз на день харчування холодною їжею без олії;
  • У інші дні тижня дозволяється вживати гарячу їжу без олії;
  • У суботу та неділю можна вживати їжу з олією і трохи вина;
  • У Велику п'ятницю Страсного тижня радять пити тільки воду;
  • У Велику суботу Страсного тижня також бажано відмовитися від їжі або харчуватися дуже скромно;
  • На Благовіщення (7 квітня) та Вербну неділю можна вживати рибу;
  • Обов’язковою умовою дотримання посту є молитва та відвідування церкви.

Що можна їсти?

Варені, тушковані, запечені овочі та фрукти, які мають стати основою пісного харчування. На столі повинні бути морква, картопля, буряк, квашена капуста і огірки, кукурудза, горошок, яблука, гранат, банани і цитрусові. 

До овочів варто додавати різноманітні каші, які необхідно готувати на воді без масла та олії. М’ясо, яйця та молоко варто замінити на рослинний білок, який міститься у баклажанах, арахісі, сочевиці сої та інших бобових.

Що не можна їсти?

На період Великоднього посту варто відмовитись від м’яса та риби (окрім нестрогих днів), яєць, молока і молочних продуктів, солодощів та випічки, фаст-фуду, алкоголю.


 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!