Від завтра спрощуються правила перетину українсько-польського кордону для мешканців прикордонної зони

11133 0
20 вересня 2015 року набуває чинності Другий протокол між Кабінетом Міністрів України та Урядом Республіки Польща про внесення змін до Угоди між урядами обох країни про правила місцевого прикордонного руху.
фото: 032online.com, viza.vn.ua

фото: 032online.com, viza.vn.ua

Положеннями Другого протоколу передбачається, що мешканці прикордонної зони отримуватимуть дозволи на спрощений перетин кордону з правом перебувати у прикордонній зоні іншої держави до 90 (дев’яноста) днів кожного разу з дати перетину кордону. Збір за прийом і розгляд першої заяви становитиме 20 євро, а наступні дозволи видаватимуться безкоштовно. Прийняття документів на оформлення дозволу на місцевий прикордонний рух здійснюватимуть також зовнішні постачальники послуг.

Читайте також: Польща хоче спростити прикордонний рух з Україною

Додано 4 населених пункти України, на мешканців яких поширюватиметься дія Угоди від 2008 року (Гевин, Орані і Руснів у Волинській області і Тисовець - у Львівській області)

Читайте також: Для українців полегшили прикордонний рух з Польщею. 5 змін

Документ також передбачає скасування обов'язкового медичного страхування на час перебування в прикордонній зоні. Відтепер громадяни, які перебувають на території іншої сторони в рамках угоди про малий прикордонний рух, можуть оплачувати медичні послуги за свій рахунок.

Читайте також: Розроблено мобільний додаток про черги на українсько-польському кордоні

У грудні 2014 року у Варшаві президент України Петро Порошенко і президент Польщі Броніслав Коморовський підписали зміни в Угоді про малий прикордонний рух. Порошенко також заявляв, що на всіх пунктах пропуску західного кордону України планується створити єдині прикордонні та митні органи.

Читайте також: 5 порад львів’янам, які втратили закордонний паспорт

25 червня Сейм Польщі дозволив президенту Польщі ратифікувати протокол.

Польща за перші шість місяців 2015 видала громадянам України 232,5 тис. Національних віз, що майже вдвічі більше, ніж за першу половину минулого року.

Читайте також: Українок не випускатимуть за кордон, якщо в паспорті – дівоче прізвище

За даними Урядового порталу та Гордон.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!