Віденські зупинки і нові паркомісця. Як у Львові реконструюють вулицю Пилипа Орлика

3827 0
Tvoemisto.tv довідалося, на якому етапі реконструкція вулиці Пилипа Орлика, як виглядатимуть тут віденські зупинки та що робитимуть з місцями для паркування.

У Львові вже рік ремонтують вулицю Пилипа Орлика. Вона важлива, бо сполучає дві лікарні – Дитячу та Швидкої допомоги, що на вул. Миколайчука. Станом на сьогодні тут роблять другий відрізок – від Лікарні швидкої допомоги до вул. Миколайчука, і залишається ще одна частина – до вул. Мазепи.

«25 травня цього року почали реконструкцію другої частини цієї вулиці. Була проблема з роботами, оскільки мали залишити проїзд до дитячої лікарні. Крім того, за проєктом передбачалося, що плити мають залишатися на проїжджій частині, але ми побачили, що в цій ділянці надто зволожені ґрунти, тому потрібно демонтувати плити й вибрати звідти ґрунти», ‒ каже заступник керівника «Львівавтодору» Євген Калитич.

Зараз частина неремонтованої вулиці, яка ближче до вул. Мазепи, вузька і запаркована з обох сторін.  

«Ми застосовуємо традиційну схему, за якою вже робили вулицю Пекарську, Садову, Бандери. Паркування автомобілів найлогічніше робити між деревами. Тому ми робимо паркувальні слоти між деревами, і тоді авто паркують у зоні, яку ніхто не використовує»‒ каже керівник Інституту просторового розвитку Олег Шмід.

Частина відремонтованої вулиці Орлика

Зараз із паркуванням зі сторони міського центру ритуальних послуг є проблема, оскільки багато водіїв залишають на краю дороги свої автомобілі. За словами Олега Шміда, до ремонту дороги такого не було, і після ремонту також не мало б бути попиту на паркування в цих місцях. До того ж, біля центру ритуальних послуг є спеціально відведені місця з одного та іншого боку.

«Паркування автомобілів на цьому місці неправильне, оскільки тут облаштована велоінфраструктура, однак поки не будемо забороняти тут паркуватися. Коли завершиться проєкт другої частини вулиці, то там будуть додаткові паркомісця, куди авто звідси перемістяться туди», ‒ каже керівник управління транспорту Львівської міськради Орест Олеськів.

На дорозі будуть вільні й не припарковані автомобілями дві смуги руху, а також велосипедні смуги.

Щодо оплати за паркування, то ухвалою міськради передбачено, що біля закладів охорони здоров’я, шкіл тощо власники автомобілів платити за паркування не мають, однак в цьому випадку поки не відомо, чи будуть паркомісця на вулиці платними. Можливо, для пацієнтів лікарні передбачать якісь пільги.

Крім того, тут планують запустити один з міських маршрутів, який їздитиме в обидві сторони, адже раніше на цю ділянку громадський транспорт не їздив. Зупинки хочуть облаштувати максимально наближені до лікарні.

За проєктом, на заїзді до лікарні на Орлика мають облаштувати підпірну стінку. Оскільки на територію постійно заїжджає швидка допомога, то будуть покращені умови повороту службових автомобілів, він буде більш плавний.

На цій території також мають облаштувати «віденські» зупинки. Перш за все, такі зупинки є абсолютно легітимними, і їх суть полягає у тому, що їх часто застосовують, коли на дорозі є велосмуга.

«Якби ми забирали велосмугу з дороги через зупинку громадського транспорту, і проводили її через тротуар за павільйоном зупинки забрало б дуже багато місця, ніхто у світі не практикує це. До того ж, це би збільшувало конфлікт пішоходів з велосипедистами»‒ каже Олег Шмід. 

Читайте також: У парку Франка у Львові з’явився квітковий фонтан. Фотофакт

Нагадаємо, реконструкція вул. Пилипа Орлика розпочалася у 2020 році. Вартість робіт становить 74,8 млн грн. Проєктно-кошторисну документацію у 2019 році розробив «Інститут Просторового Розвитку». Реконструкцію вулиці розділили на три частини. Торік відремонтували ділянку від вулиці Миколайчука до вулиці Віри, Надії і Любові, зараз тривають на відрізку від будинку №2 до міської дитячої лікарні, а наступного року почнуть ремонтні ремонти на третій ділянці, до вулиці Мазепи.

Проєкт реконструкції передбачає розширення проїзної частини з однією смугою для руху в кожному напрямку, облаштування тротуарів та велосипедної інфраструктури, паркувальних місць вздовж вулиці, облаштування зупинки громадського транспорту та влаштування сміттєвого майданчика, підпірної стінки поблизу лікарні, а також реконструкцію водопровідних та каналізаційних мереж, зовнішнього освітлення та мереж електропостачання.

Софія Шавранська

Фото і відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!