Як зберегти бадьорість? 6 простих порад

4317 0
Через нестачу сонячного світла, постійну погану погоду і коротку тривалість світлового дня взимку ми часто почуваємося втомленими і виснаженими. Як же зберегти бадьорість та енергійність у найхолодніший сезон і бути продуктивним впродовж дня.
Фото: positive-living-now.com

Фото: positive-living-now.com

Зима – не найпростіший сезон для тих, хто уважно стежить за своєю фігурою. У холодні місяці ми можемо набрати зайві кілограми і вже це саме по собі здатне зіпсувати настрій; так ще й неправильне харчування може посилювати негативний настрій. Пропонуємо вам прості та корисні поради від megasite.in.ua, як зберегти бадьорість:

1. Правильно їсти. Коли за вікном темрява, хуртовина чи дощ, а ви сумуєте перед екраном телевізора, руки тягнуться до солодощів. Але попри те, що в солодкому містяться вуглеводи, вони дуже швидко переробляються організмом, і тому після півгодинного підйому вас чекає ще більший занепад сил і настрою. Треба по можливості виключити з раціону солодкі і жирні продукти, їсти більше білків (м'ясо, рибу, бобові), які повільно всмоктуються і забезпечують вас енергією на кілька годин, і не забувайте про фрукти і овочі – тут вам і цукор, і вітаміни, і корисні для кишківника харчові волокна. Брак вуглеводів ж краще заповнювати так званими «повільними» вуглеводами. Вони містяться у виробах з борошна грубого помелу – хлібці, а також у вівсянці, сочевиці і деяких інших крупах.

Фото: sciencenordic.com

2. Правильно пити. Найпопулярніший стимулятор бадьорості – це, звичайно, кави, але популярність та ефективність, на жаль часто розходяться в народній свідомості. Так, кава насправді має стимулюючу дію, але тривати воно буде відносно недовго, і наступний за ним занепад ви відчуєте ще сильніше. А якщо після цього візьметеся за наступну чашку, ризикуєте переборщити з кофеїном і в підсумку отримати безсоння. Причому проблеми зі сном – останнє, що вам потрібно з вашої вічної втомою. Натомість краще пити трав'яний чай з додаванням свіжого соку лайма чи подрібненого імбиру. Також підбадьорливим ефект мають китайський лимонник, женьшень, а ще кориця і какао; так що замість кави (а також чорного і зеленого чаю, в якому також багато кофеїну) спробуйте пити цей солодкий напій або навіть гарячий шоколад. З чаїв перевагу краще віддавати білому: у ньому мало кофеїну і багато L-теаніну, він підвищує концентрацію і не дратує нервову систему.

Читайте також: Топ-10 продуктів, які корисно їсти взимку

3. Правильно спати. Скорочення світлового дня і холодна погода перебудовує роботу нашого внутрішнього годинника, і організму потрібно більше відпочинку, ніж, скажімо, влітку. Головне – не противитися цьому процесу і прислухатися до своїх потреб, інакше постійна млявість вам забезпечена. Спробуйте лягати спати на півгодини-годину раніше, ніж влітку; намагайтеся не відкладати на вечір якісь важливі справи або робочі завдання: це точно не сприяє хорошому засинанню. І дотримуйтесь гігієну сну! Щільно закривайте на ніч фіранки, вимикайте всі електроприлади в спальні і взагалі уникайте будь-яких джерел світла: навіть увімкнена лампочка-індикатор на комп'ютері або телевізорі може дратувати сітківку очей і заважати вам заснути.

4. Правильно прокидатися. Щоб схоплюватися з ліжка бадьорим, теж потрібні ритуали. Допоможе стара добра зарядка. Причому, стрибати через скакалку і півгодини тягати гантелі зовсім не обов'язково: спробуйте просто присісти 5-10 разів і зробити глибокі нахили вперед. Так ви змусите попрацювати великі групи м’язів вашого тіла і покращить кровообіг. Ще один метод – контрастний душ. Але, звичайно, це не означає, що потрібно залізти під крижаний душ! Просто вмиватися холодною водою буде достатньо.

Читайте також: Топ-5 рецептів смачних зимових сніданків

5. Більше яскравих кольорів. Споглядання яскравого кольору діє не тільки підбадьорливо: теплі відтінки, яких нам так не вистачає восени і взимку, підвищують настрій і задають тонус. Психологи навіть радять кольоротерапія тим, хто намагається налаштуватися на серйозні спортивні тренування: мовляв червоні і жовті кольори стимулюють до всякого роду активності, в тому числі і до фізичної. Оточіть себе яскравістю у всьому. Додайте в гардероб пару яскравих дрібниць – рукавички, шарфик, светр, оскільки це може бути навіть невеликий браслет, головне - дивіться на нього частіше, коли друкуєте на клавіатурі, наприклад. Або повісьте в домашньому кабінеті якийсь яскравий плакат, змініть скрінсейвер на телефоні і робочому комп'ютері, або, врешті-решт, з'їдайте разом з обідом солодкий жовтий і червоний перець – теж кольорові і ще й порція вітаміну С.

6. Дихайте глибше. Проста дихальна гімнастика зробить одразу дві справи для вашого сонного організму: по-перше, забезпечить його підвищеним припливом кисню (який необхідний для нормальної переробки їжі в енергію), а по-друге, прискорить кровообіг за рахунок скорочення грудної клітини та її мускулатури. Разом з кров'ю кисень швидше дійде до тканин вашого тіла і допоможе їм отримати належну кількість енергії.

Читайте також: Що їсти, щоб не хворіти: 6 натуральних антибіотиків


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!