Політична реклама

Зібрати першокласника до школи коштуватиме батькам до 10 тисяч гривень

1902 0
Напередодні 1 вересня на інтернет-форумах і в соцмережах — тільки й розмов, що про побори в школах. Причому батьки першокласників обурюються: збільшилися не тільки самі внески (приблизно на третину в порівнянні з 2012-м), а й і статей витрат стало куди більше: чи не в кожній українській школі в цьому році збирають на інтерактивні дошки і навіть капремонт туалетів, пишуть «Вести».

«У мене в школі № 106 (Київ) перший клас закінчив старший син, а цього року туди вступає молодший. Зі старшим проблем не було — здавали по 150 грн кожен місяць до фонду класу. А цього разу всім батькам сказали здати по 1800 грн на купівлю нових парт, інтерактивних стендів і шафок», — каже киянин Віталій Махінько. У самій школі сказали, що керівництва на місці немає, а «тільки воно уповноважене». Втім, така ситуація — в багатьох школах.

«У київській 185-ій, якщо батьки не дадуть особисто в руки директору від п‘яти до семи тисяч, то дитину не приймуть. У нас не було можливості заплатити, от і влаштували дитину в іншу школу», — розповідає столична мешканка Марина. Директор 185-ї школи Євген Щербаков парирує: «Це брехня! Ми не примушуємо платити. Батьки якщо і вирішують допомогти коштами, то добровільно. В деякі класи на ці гроші купили інтерактивні дошки».

Інфографіка про витрати для школяра

Розміри внесків просто вражають. Так, батьки столичної школи № 244 здають на першокласників по 3 тис. грн. «З них 2,5 тис. — на ремонт туалету. Скинулися 30 батьків, — каже мама першокласниці — Ольга. — Ще 500 грн піде на канцтовари та інтерактивну дошку». За словами Ольги, вчителі також попередили, що щомісяця на потреби класу треба здавати 50 грн плюс 7 грн — на доплату медсестрі. У 244-й школі отримати коментар не вдалося — тут також не виявилося на місці керівництва.

Втім, неофіційно самі вчителі скаржаться, що їх змушують збирати «данину» з батьків. «Держава не може всіх забезпечити, і навіть немає до кого звернутися, щоб допомогли поставити вікна або полагодити парти, — каже вчитель молодших класів однієї з одеських шкіл — Тетяна. — Неприємно писати в щоденниках нагадування батькам, щоб здали гроші. Адже не всі сім’ї можуть і по 50 грн щомісяця виділяти на фонд класу».

Незважаючи на побори, батьки не поспішають «стукати» на школу. В організації «Центр освітнього моніторингу» кажуть, що у них поки немає скарг. "В особистих бесідах мами і тата можуть сказати, що від них вимагають гроші, але коли їм пропонуєш написати скаргу, відмовляються. Кажуть: «Дітям у цій школі ще вчитися», — розповідає голова організації Павло Полянський. У Міносвіти наголошують: зможуть боротися з вимаганням, тільки якщо з'явиться заява про побори від батьків, але з цим поки туго. «Благодійні внески можуть бути тільки на добровільній основі і в безготівковій формі», — пояснює міністр освіти Дмитро Табачник.

Раніше повідомлялося, що зібрати дитину до школи в Києві цього року, згідно з попередніми розрахунками, коштуватиме близько 5 тис. гривень.

Джерело: vkurse.ua.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!