Знали, що 90% не повертаються, – Зеленський про пілотів, які доставляли їжу та ліки захисникам «Азовсталі»

2777 0
Повітряних коридорів до заводу не було через потужну російську ППО.
Фото: realist.online

Фото: realist.online

При обороні Маріуполя загинуло дуже багато українських пілотів. 90% з них не поверталися. Про це заявив президент Володимир Зеленський в інтерв’ю до 3-ї річниці своєї інавгурації, пише УП.

«Вони захищали Маріуполь. Дуже велика кількість людей загинула, наших льотчиків, на жаль. Абсолютно героїчні люди, які знали, що складно, що майже неможливо долетіти до «Азовсталі» і привезти їм ліки, харчову продукцію, воду, забрати тіла, поранених. Все це відбувалося. Дуже багато речей відбувалося, які ніхто офіційно не міг коментувати. Тому що повітряних коридорів до «Азовсталі» не було через потужне російське розгорнуте ППО», – сказав Володимир Зеленський.

Читайте також:  «Місце моєї смерті і мого життя». Захисник Маріуполя показав прощальні світлини із «Азовсталі»

З його слів, упродовж багатьох тижнів українські льотчики на гвинтокрилах, знаючи, що 90% серед них не повертаються, все одно летіли туди.

Зеленський також зазначив, що на «Азовсталі» перебували не тільки українські нацгвардійці (до яких належить полк «Азов» – ред.), але й близько 400 прикордонників, десантники, поліцейські, представники СБУ, військові медики та цивільні.

Нагадаємо, Маріуполь залишається заблокованим російськими окупантами вже два місяці. Вони систематично обстрілюють цивільну інфраструктуру міста. За попередніми оцінками, там загинули вже від 5 до 20 тисяч мешканців. Окупанти замітають сліди звірств і злочинів, спалюючи тіла людей у мобільних крематоріях. Частину маріупольців примусово вивозять на територію ОРДО або до росії.

16 травня розпочалася евакуація українських захисників з «Азовсталі». За твердженням рф, за попередню добу з «Азовсталі» вийшов ще 771 боєць полку «Азов». Загалом із 16 травня вийшли уже 1730 бійців, у тому числі 80 поранених. 

Зазначимо, 18 травня, із заблокованого заводу вийшли 959 бійців. Команда Міжнародного комітету Червоного Хреста повідомила, шо реєструє сотні українських військовополонених із заводу «Азовсталь» у Маріуполі.

Міськрада Маріуполя повідомила, що 1 травня можлива евакуація мирного населення з Маріуполя до Запоріжжя. Раніше, 30 квітня, з «Азовсталі» евакуювали 20 цивільних. Учора близько 100 мешканців прибули на підконтрольну територію.

Додамо, 3 травня у Запоріжжя приїхала перша група цивільних українців, яким 1 травня вдалося залишити заблокований завод «Азовсталь» гуманітарним коридором. А 6 травня під час евакуації цивільних громадян із Азовсталі від російських обстрілів загинули три українські захисники, ще шестеро отримали поранення.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!