Менше телевізора – більше розмов і піклування. Як допомогти стареньким в період карантину

4133 0
Намагайтесь частіше спілкуватись зі старшими родичами і знайомими, згадувати щось приємне і пояснювати ситуацію.
Фото: lcbseniorliving.com

Фото: lcbseniorliving.com

Старші люди завжди найважче переносять інфекційні захворювання. Окрім проблем зі здоров'ям, на них впливає також шквал негативної інформації в медіа та суспільстві загалом. То ж у цей час головне радять психологи – більше уваги приділяти стареньким, спілкуватись з ними, підтримувати і пояснювати, що не все так погано. Про це пише волонтерка, засновниця проєкту «Старість на радість» Оксана Бриндзак.

Кожен психолог у ситуації пандемії акцентує свою увагу на тривозі. У старших людей її насправді, куди більше, ніж у молоді. Погодьтесь, як можна спокійно реагувати, коли на всіх телеканалах транслюють одні і тіж тези: «чим Ви молодші – тим менше шансів померти», «смертність зростає у рази, якщо у вас проблеми з серцем, діабет, високий тиск чи інші хвороби»? Найбільше до екранів телевізора прикуті старші люди, які з роздратуванням, нетерплячістю та страхом спостерігають за подіями. 

Схожа ситуація і в закладах догляду за людьми поважного віку. Обмежити доступ до інформації – ідея не найкраща.

Читайте також: В складні часи люди мають допомагати одне одному

Проте є нескладна альтернатива – поговорити зі старенькими на двадцять хвилин довше, ніж зазвичай. Якщо Ви користуєтесь методом Pomodoro (25 хв працюю, а 5 хв відпочиваю), то приділіть свій відпочинок розмові з дідусем чи бабусею – у час карантину це важливо. Необов’язково запитувати: «Чому Ви знову новини дивитесь?». Спробуйте разом пригадати щось позитивне з дитинства чи молодості, додайте гумору у свої розмови. Нагадуйте стареньким про важливість миття рук впродовж 20 секунд, пригощайте вітамінами і головне – частіше кажіть, що любите їх. Разом читайте та переглядайте ті новини, яким Ви довіряєте.

У непрості моменти нашим рідним потрібен особливий спосіб медитації. Для когось – це молитва, для когось –дихальні техніки та зосередження на собі або ж на певній думці. Розділіть цей процес з літньою людиною. Це допоможе їй на певний час вгамувати тривогу.

Переконана, що серед Ваших знайомих є старші люди, які також потребують уваги. Перш ніж написати цей текст я зателефонувала до  жінки, яка зараз перебуває у закладі догляду за людьми поважного віку. Запитала, як справи у неї, що їм смачного давали на вечерю і пообіцяла, що ми скоро побачимось. Це зайняло у мене 12 хвилин, але після цієї розмови ми обоє були щасливими.

Читайте також: Як жити, коли в Україні коронавірус?

Не забувайте у цей час підтримувати й тих, хто мешкає сам у квартирі. Станьте добродієм для самотньої людини. Замовте їжу для бабусі, яка живе в сусідньому будинку. Купуючи продукти, не соромтеся запитати у старенької пані, яка стоїть в черзі, чи їй щось потрібно. Згадайте соціальні ролики, які вас не раз розчулили. Можливо, саме зараз час стати героєм для когось?

Будьте підтримкою для свого старшого друга чи родича. Спробуйте разом скористатись технікою «Стоп!», вона допоможе визначити, чого найбільше боїться ваш співрозмовник. Ця техніка може бути дуже ефективною для і для Вас теж. Кажіть вголос або напишіть на папірці: «Я зараз думаю (хвилююся про…), але замість цього хочу подумати (нова думка - про…)». Цю нову думку слід повторити кілька разів чи записати на листочку. Врешті-решт, разом сказати «Стоп!». Ця техніка допомагає позбутись тривожної думки та зосередитись на тому, що для Вас справді є важливим.

Ще один цікавий метод боротьби з переживаннями – визначити для Вас «Тривожний час» і зосередитися на хвилюванні. Дозвольте собі вдень спільно похвилюватись 20-30 хвилин, поділитись переживаннями та страхами, а після цього заплануйте щось цікаве (наприклад, переглянути улюблений фільм, подивитись цікаву телепередачу чи послухати улюблену пісню). Спершу, це видаватиметься дивним, але користь від цього методу дуже значна. Головне – практикувати його у конкретно визначений час щодня.

Читайте також: Віра у Бога і коронавірус

Отже, підсумуймо: зі старшими людьми, які мешкають з нами в одній квартирі чи будинку, ми можемо поспілкуватись на цікаві теми, пограти шахи, зробити улюблену справу, наліпити вареників, помолитись чи просто помовчати разом.

Людям, які живуть не з нами або не є нашими рідними, ми також можемо допомогти розмовою, продуктами (зараз існує чимало служб доставки), доброзичливим нагадуванням мити руку, а ще – надавши перевірену інформацію.

Не бійтеся піклуватись віддалено! У час пандемії волонтерство – найнеобхідніша річ, навіть через телефон.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!