Як святий Миколай та Ілон Маск. Митрополит Андрей, про якого хочеться знати більше

4425 0
Для молоді, певно, буде непогане порівняння: всі дари Ілона Маска, Марка Цукерберга, Біла Гейтса і Стіва Джобса і ще до того всього – міцний фундамент віри, що зміг пережити роки підпілля і переслідувань.
Фото: kurs.if.ua

Фото: kurs.if.ua

Минуло 120 років від інтронізації митрополита Андрея Шептицького. Львівська екскурсоводка Олександра Дябіна ділиться, хто у Львові може розповісти вам нове про цю непересічну постать під час екскурсій та лекцій.

У Львові перед святом Богоявлення у 1901 році Господь явив ще одне диво. Він подарував нам нашого українського Мойсея – митрополита Андрея Шептицького. 17 січня 1901 року о 13:45 на головний двірець Львова прибув потяг зі Станіславова, на якому приїхав Андрей Шептицький у супроводі двох священників.

При виході до міста митрополита чекала капітула Греко-Католицької Церкви і хор семінаристів. Звідси він каретою приїхав до собору святого Юра, де і залишився назавжди.

Читайте також: Богоявлення цілий рік, або Символи зимових свят на вулицях Львова

Митрополит Андрей... Це явище, якому є початок, але, певно, немає кінця. Коли починаєш більше дізнаватись про нього, то інформація, м'яко кажучи, не вкладається в голові. Ну як? Як Господь дивним, незбагненним способом поєднав всі ці якості і таланти в одній людині та ще й поставив її на чолі церкви?

Колись один львівський священник подарував мені книгу з назвою «Ефект Медичі». Так от, в Андрея Шептицького був цей ефект. Династія Медичі, розбудовуючи Флоренцію, запрошувала відомих фахівців з різних галузей, кращих з кращих: архітекторів, художників, будівельників тощо. Ці люди поєднували, здавалось би, непоєднуване. Ось приклад ефекту Медичі із сучасності: комусь в його мудру голову не так давно прийшла думка поєднати телефон і відеокамеру – так виник смартфон.

Андрей Шептицький – людина зі світлим розумом, стратегічним мисленням і з міцною вірою. Часом він нагадує мені святого Миколая Мирлікійського-чудотворця, бо був надзвичайно милосердним і щедрим, опікувався сиротами, рятував єврейських дітей від німців і, мало хто знає, долучився до виготовлення солодощів, що стали відомими на всю країну, інвестувавши кошти у фабрику «Фортуна Нова».

А ще святий Миколай був прямим і «не загортав у папірці», про що свідчить той факт, що на одному Вселенському соборі він побив єретика Арія за правдиву правду віри. Шептицький нікого не бив, але свого часу жорстко розібрався з гуцулами, які нібито і в Бога вірять, і, для «підкріплення віри», трохи «шаманять», трохи мольфарять, заговорчики з травками вживають. Андрей Шептицький написав їм жорсткого правдивого листа, в якому виклав свою думку про те все (цікавезна праця).

Читайте також: Берлін у центрі Львова. Як після реставрації виглядає брама на Князя Романа

Митрополит був світлом, подібним до сонця, що наповнює життєвими силами і вірою в Господа. Є цікаве свідчення з Прилбич, де відправляв свою першу літургію Андрей Шептицький після висвячення. Одна старша жіночка тоді заплакала від щастя, бо, за її словами, вперше за життя нарешті почула і зрозуміла, що каже молодий пан священник на літургії. Людина мала дар проповідування і дар торкати людські серця.

Він однозначно був особистістю, яка випередила свій час: як сказав під час екскурсії один 10-річний хлопчик, він був «як Ілон Маск». Для молоді, певно, буде непогане порівняння: всі дари Ілона Маска, Марка Цукерберга, Біла Гейтса і Стіва Джобса і ще до того всього – міцний фундамент віри, що зміг пережити роки підпілля і переслідувань.

Бізнесмен, мистецтвознавець, меценат – список можна продовжувати довго. Завдяки митрополиту, який розумівся на мистецтві, зберігав і примножував художні твори, Львів має Національний музей, що володіє найбагатшою колекцією ікон в Україні. Також митрополит підтримував морально і матеріально талановитих митців, які збагатили культурну спадщину України і світу.

Мене дуже вразила одна історія про владику Андрея, коли він був в США. Митрополит мав хворі ноги і мав дістатись в інший кінець міста. Він відмовився від таксі за 1 долар, тому що за ці гроші можна було утримувати кілька дітей у сиротинці цілий місяць, і пішов пішки своїми хворими ногами.

Читайте також: Правила життя Андрея Шептицького. Відео

Тема Митрополита Андрея, все що пов’язане з ним, – це готовий екзистенційний аналіз, приклад того, що людина може багато зробити, маючи те, що є, і в тих обставинах та з людьми, які є, там, де вона є.

Андрей Шептицький... Після знайомства з ним вас не відпустить – ви будете потребувати все нових і нових фактів про нього. Зараз триває процес беатифікації Митрополита, але вже є багато свідчень про те, що люди після відвідування крипти собору святого Юра, де похований Андрей Шептицький, мали чудотворні випадки оздоровлення і вирішення своїх прохань у молитвах до Митрополита. Тож маємо свого реального, українського святого і місце сили, де він похований, – доступ туди завжди вільний і безкоштовний, тому будьмо уважні і пам'ятаймо про це.

Також для всіх, хто хоче дізнатись більше про Андрея Шептицького, є багато інформації від тих, хто все життя досліджує цю тему. Особливо раджу Марію Бойко – вона читає лекції з презентаціями про митрополита «Шептицький: бізнесмен та меценат». Також раджу чарівну Наталю Зубик, яка годинами може розповідати про Андрея Шептицького – його родину, про всіх і про все, що з ним пов'язано, а ще, за бажання, завезе вас на його батьківщину в Прилбичі, де покаже вам навіть липу Шептицьких, що дуже мелодійно шелестить у місячні весняні ночі.

Читайте також: Митрополит Андрей Шептицький отримав титул праведного

Також хочу згадати кухаря історичної кухні Юрія Скіру, який має чудові авторські екскурсії «Митрополит і Львів» і «Голокост і митрополит» (остання – за матеріалами його власної книги). Багато і смачно розповість про владику Андрея Аліса Васільєва, яка вміє зачарувати і закохати в те, про що говорить, і дітей, і дорослих.

Зимовий карантинний Львів тихо і неквапно відзначив 120-ту річницю інтронізації Митрополита Андрея Шептицького, тож давайте згадаємо і пізнаємо глибше нашого рідного українського Мойсея.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!