Улюблене місце митрополита Андрея і батьківщина віденської кави. Мандрівка вихідного дня на Самбірщину

2916 0
У мандрівці на Самбірщину можна відвідати палац, в який любив приїжджати митрополит Андрей Шептицький, місце, куди радять приходити тим, хто шукає кохання і батьківщину автора рецепту віденської кави Юрія Кульчицького. Tvoemisto.tv запрошує у подорож Львівщиною.

Маєток Фредрів-Шептицьких

Перше місце призначення у цій мандрівці – село Вишня, зі Львова на машині сюди можна дістатися за годину. Саме тут розташований маєток Фредрів-Шептицьких, де жили рідні митрополита Андрея Шептицького – мати Софія Шептицька і дідусь Александер Фредро, відомий польський комедіограф, поет і мемуарист. Майже 200 років тому він вирішив збудувати палац у цьому розкішному парку не просто так: природа тут надихає творити.

Напевно, щоб перебувати в гармонії і надихатися на творення мистецтва, шляхтичі прогулювалися повз липи, каштани, тюльпанове дерево, ходили до озера і думали про вічне біля скульптури Матінки Божої. Ба більше, всередині маєток має чимало цікавих деталей, які збереглися і до сьогодні. Краєзнавець Петро Гринюх звертає увагу на одну з таких деталей: автентичний п’єц, що зберігся ще з тих часів: «Він збудований з чистого білого італійського мармуру, а в той час ще й був покритий суцільною позолотою. Під цим п’єцом стоїть стілець, на якому любив сидіти Александер Фредро, коли писав свої твори».

Читайте також: У ньому вся сіль. Мандрівка вихідного дня у Дрогобич і Нагуєвичі

Наступна кімната, що якраз поруч із п’єцом, була дитячою: зрозуміти це можна по ліпнині на якій бавиться малеча. Петро Гринюх показує унікальну річ: єдину фреску, що збереглася від часів митрополита Андрея.

«Зі спогаду самої Софії, дочки Александера Фредра, яка вправно малювала, знаємо, що в цьому палаці проживав художник чеського походження Юзеф Свобода, який вчив Софію мистецтва малювання», – розповідає він.

Палац також має свої цікавинки: наприклад, сходи від початку споруджалися так, щоби вони скрипіли. Справа в тому, що Александер Фредро мав гострий слух і хотів чути кожного, хто ними йде.

Читайте також: Кози, гончарство і риболовля. Мандрівка на вихідні у Славсько

Це місце особливе тим, що є фактично останньою збереженою пам’яткою про родину Андрея Шептицького. А сам митрополит УГКЦ часто сюди навідувався в юності та полюбляв проводити час у маєтку. На жаль, зараз палац у поганому стані – на стінах пліснява, тут відключена електроенергія. У деяких приміщеннях можна побачити ряди парт і навчальні приналежності: раніше тут проводили заняття для студентів ветеринарного коледжу. Наразі, щоб відновити палац і зробити його привабливим для туристів потрібні багатомільйонні інвестиції. Саме тому пам’ятка закрита для відвідувачів. Сільський голова села Вишня Петро Пастух каже, що найперше палац потребує ефективного господаря та спеціалістів.

«Єдине, що може зберегти і реставрувати це приміщення – передати такому власнику, який би був зацікавлений у цих роботах. Важливо, що їх мають зробити спеціалісти, а не наймані будівельники, бо реставрувати потрібно так, щоби був автентичний вигляд і воно мало історичну цінність. Така можливість і такий потенціал, на мою думку, є тільки у Католицького Університету», – розповідає він.

Читайте також: Чорні глечики і Біла пані. Подорож у Гавареччину і Підгорецький замок

Разом з громадою пану Петру вже вдалося відновити школу і зробити хорошу дорогу до палацу. А тепер потрібно аби громада і держава долучилися до збереження матеріальної спадщини митрополита Андрея Шептицького. Якщо Вам дуже кортить оглянути місце можна звернутися до краєзнавця Петра Гринюха. 

У декількох хвилинах їзди від палацу у містечку Рудки є костел Успіння Пресвятої Богородиці. І особливий він тим, що тут у крипті похований дідо митрополита. 

Самбір та святий Валентин

Після короткої перерви та оглядання крипти можна відправитися у центр Самбора

Самбір хоч і маленьке містечко, але точно варте уваги. На просторій площі добре прогулюватися, а цікаві локації близько одна від одної. Ну і якщо ви вже готуєтесь до Дня закоханих, обов’язково занотуйте нестандартне місце – храм Різдва Пресвятої Богородиці. Сюди приїжджають люди з різних куточків світу, щоби попросити у святого Валентина допомоги у пошуках кохання та благословення на створення щасливого шлюбу. Сусіднє приміщення від церкви – органний зал, куди можна заглянути, якщо зайти у двері коледжу культури.

Кава на батьківщині Юрія Кульчицького

Останній пункт з нашого плану на сьогодні – кава у селі Кульчиці. Щоб потрапити за адресою у навігаторі шукайте музей імені Петра-Конашевича Сагайдачного. Їхати зі Самбора сюди приблизно 15 хвилин. У музеї, вхід куди коштує 15 гривень, а екскурсія – 30, вас гостинно зустріне керівник Богдан Сидор. Він одразу енергійно розповідає, які мають давні експонати і чому музей присвятили двом шляхтичам. У селі досі пишаються відомими вихідцями – легендарним гетьманом Петром Конашевичем Сагайдачним і Юрієм Кульчицьким, який навчив європейців готувати і пити каву.

Читайте також: Середньовічна готика та озеро у заповідному лісі. Подорож у П'ятничани і Новий Розділ

«У нас тут в музеї було занедбане підвальне приміщення: так і виникла ідея, якщо Юрій Кульчицький народився в Кульчицях, якщо він відкрив першу кав’ярню у Відні, то чому нам не відкрити експозицію, подібну до його кав’ярні у Відні», – розповідає він.

Коли облаштовували музей, то долучалися всі навколишні населені пункти. Пан Богдан навіть лазив по горищах людей в пошуках цінних предметів побуту. Він фанат своєї справи, тому азарту вистачає й досі, попри поважний вік – 80 років: «Коли включаєшся в таку роботу ти дістаєш такий азарт, що вже не звертаєш уваги на те, що там якісь кошти може бути потрібно. Навіть експонати, коли ми збирали, ходив по господарствах, випрошував, вимолював, ну може і вкрав в когось щось, але все було гарно».

Чоловік почастує вас кавою і неодмінно розкаже жарт про 300-літні зерна, які буцім дожили ще від часів Юрія Кульчицького. «Коли до нас приїжджають туристи, вони привозять з собою каву і ми її готуємо, дехто ж замовляє наперед – ми їм теж готуємо. Людям смакує наша кава, а я завжди повторюю, що в нас залишився один мішок з часів Юрія Кульчицького, і ми їх з охотою пригощаємо такою кавою», – каже він.

Найбільше Богдан Андрійович хоче, щоб його надбання збереглися для нащадків і з’явилися меценати, які допоможуть поповнити експозицію в музеї. І ще, щоб чиновники нарешті побудували хорошу дорогу до музею. За 28 років, каже чоловік, були лише обіцянки: «Я вже 28 років тут працюю, і кожен голова райдержадміністрації, коли приводив до нас гостей, обіцяв, що буде до нас хороша дорога. Я пережив п’ять голів, а дорога як і була з ямами, так і лишилася».

Самбірщина має, чим зацікавити кожного гостя: хтось отримає можливість зануритися в історію, комусь до душі припаде осінній парк і кавування. А найкраще те, що ці місця недалеко від Львова, і маршрут підійде навіть для пори, коли за вікном швидко темніє: такі мандрівки мають якусь особливу романтику.

Медіа-хаб Тvoemisto.tv розпочав тревел-шоу «Твоє місто. Твоя країна» про мальовничі і сакральні місця Львівщини. Ми по-новому відкриваємо наш край разом із партнером проєкту, мережею АЗК ОККО.

Катерина Бортняк

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

Куди поїхати на вихідні зі Львова

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!