Чому простоюють трамваї «Електрон», які Львів купив лише кілька років тому

4727 0
З 2013-го року Львів придбав і запустив на маршрути дев’ять сучасних трамваїв «Електрон», утім містяни помітили, що вони курсують зрідка, а у деякі дні узагалі не виїжджають на маршрут.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Тvoemisto.tv з'ясувало, що не всі трамваї «Електрон» у місті виїжджають на маршрути. У відповідь на інформаційний запит у ЛКП «Львівелектротранс» нам повідомили, що у грудні з 9 трамваїв курсували лише два, і що підприємство не має фінансової можливості проводити середні ремонти у повному обсязі. Голова постійної депутатської комісії транспорту, зв’язку та міської мобільності ЛМР Ігор Зінкевич розповів, чи виділяли депутати гроші на технічне обслуговування трамваїв і що потрібно, аби електротранспорт курсував без простоїв. 

До львівського електротранспорту є багато запитань. Давно закінчилися гарантійні терміни обслуговування нових «Електронів», які придбало місто у 2014-2016 роках, не бачимо їх на маршрутах, нині деякі трамваї потребують  належного технічного обслуговування.

Читайте також: У грудні на маршрут виїжджали лише два трамваї «Улектрон» із 9-ти. У чому проблема

Бачимо, що у відповідь на запит Твоє Місто ЛКП «Львівелектротранс» повідомив, що депутати не підтримали виділення коштів на ремонт, але це не зовсім правда. Про виділення коштів підприємство зверталось у 2020 році, їх включили у бюджет розвитку на 2021 рік. Це мало дати можливість забезпечити належне технічне обслуговування трамваїв, адже йшлось про 10 мільйонів гривень. Утім, будемо з’ясовувати, чи ті гроші були виділені узагалі, якщо були, то у яких розмірах. Депутати проголосували.

На цей рік ЛКП «Львівелектротранс» просив 30 мільйонів з міського бюджету дотаційно, але переважно це кошти на погашення податку по кредитах. Керівник ЛКП не звертається до депутатів, не показує, скільки коштів необхідно на технічне обслуговування «Електронів», які простоюють. Щоразу вони кажуть, що у них достатня кількість робочих трамваїв. Але ж ми бачимо, що у місті немає належного забезпечення транспортом, зокрема трамваями.

Наприклад, на сихівському швидкісному маршруті можна побачити, що часто зупиняються трамваї, переважно «Татри», «Електрони» там узагалі рідко їздять.

Керівник «Львівелектротрансу» планує роботу на наступний рік, він бачить затрати, які має нести підприємство. Це підприємство дотаційне, утім керівник цього року не звертався з тим, що необхідні гроші на технічне обслуговування.

Зрозуміло, триває другий рік пандемії, є проблеми із наповненням бюджету. Але це питання громадського транспорту, керівник має звертатись. Якщо є звернення, знаючи всю ситуацію, комісія транспорту голосувала б і переконувала у потребі виділення коштів, хоча б частково.

У цьому контексті цікаво, що буде за декілька років з новими п’ятисекційними трамваями, які нещодавно закупили. Достеменно невідомо, наскільки місту узагалі необхідний новий транспорт, адже місто не має нової транспортної мережі, яка мала б запрацювати разом із запровадженням електронного квитка.

Цю мережу розроблятимуть під час тестування електронного квитка, коли валідувати картки зможуть лише пільговики. Тоді і будуватимуть нову мережу.

Також є питання щодо закупівлі 100 автобусів із двигуном внутрішнього згорання, оскільки раніше ми прийняли ухвалу, відповідно до якої зобов'язуємося переходити на електротранспорт.

Читайте також: Львів отримав перший новий п'ятисекційний трамвай. Чим він особливий

Те, що маємо зараз, не задовільняє потреб мешканців Кривчиць, Білогорщі, Щурата, Тракту Глинянського.

Щодо нових закупівель, то також потрібно зважати і на інфраструктуру. Можна купити сотні трамваїв, тролейбусів, але як вони поїдуть, якщо у нас є проблеми з мережею – горять і фідери, і трамваї. І 600-вольтні кабелі уже перейшли за 30-річний термін експлуатації. Ми запитуємо, чому ми їх не замінюємо, а нам кажуть: «Вони ж ще працюють».

Додамо, що у Львові є дев’ять трамваїв «Електрон», які місто купило у 2013 році та у 2015 -2016 роках, але не всі вони виїжджають на маршрути. До прикладу, у четвер, 23 грудня, у Львові на маршрут не виїхав жоден із дев’яти «Електронів». На ЛКП «Львівелектротранс» у відповідь на інформаційний запит Тvoemisto.tv роз’яснили, що 3 трамвайні вагони були тоді на середньому ремонті, 2 проходили планове технічне обслуговування, 2 перебували на позапланових ремонтах, а 2 залишили у резерві. Загалом у Львові є 133 трамваї. Більшість із них мають близько сорока років. Переважно на маршрути у будні виїжджають 75 трамваїв. Впродовж 2021 року на маршрутах курсували переважно 56% рухомого складу трамваїв. У  ЛКП «Львівелектротранс» зазначають, що у них на ходу є 100 трамваїв, 33 потрібно ремонтувати. 25 трамваїв із сотні справних переважно перебувають у резерві.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!