Україна

Вузлик на антені нагадав про події Революції Гідності

1409 0
Двадцять першого листопада українці відзначають День Гідності та Свободи. Про події днів і тижнів Революції Гідності нам нагадують численні відео, фото, публікації і, на жаль, могили загиблих Героїв за проголошені на Майдані ідеали та європейські цінності. Колишній журналіст, а тепер військовий ЗСУ Мирослав Откович торкається своїх вузликів пам'яті про події десятилітньої давнини і оцінює, як ми змінилися за ці роки.

Помітив маленький вузлик на антені свого авто. Придивився, а це залишки синьо-жовтої стрічки в поєднанні з прапором Європейського Союзу, його я прикріпив в перший день Революції Гідності. За 10 років вітер дощ та сніг стерли краї, але зав’язаний тоді вузол, як бачите, тримається досі.


І не дивно. Революція Гідності - це час встановлення патерних цінностей, нульова відмітка, з якої почалась справжня війна за нашу свободу. Якщо хтось досі вважає, що цієї війни можна було уникнути, то він або ворог, або сильно помиляється. Якби не війна, ми б усі скотилися в профанний час, розтринькали здобутки Революції Гідності і повернулись в русло колоніальної країни – ментального простору російської імперії.

Читайте також: Мирослав Откович про життя на передовій

Тому зараз на шляху до нашої перемоги, потрібно постійно пам’ятати за що ми воюємо і в якій державі хочемо жити. Саме мірилом Революції Гідності, на мою думку, потрібно визначати вектор подальшого руху.

Знову ж таки, не йдеться лише про політиків, державних діячів чи громадських активістів. Мова про кожного з нас. В суспільстві відбулись тектонічні зміни, ми дозріли до більшого. Українці відійшли від образу сакральної жертви і наближаються до образу переможця. Ми вже доросли до рівня, коли готові не лише вмирати за Україну, а й вбивати за нашу свободу і незалежність. Зараз це єдиний шлях, який може принести успіх в протистоянні з агресором.

Читайте також: Як Львівщина святкує 10-ту річницю Революції Гідності

Давайте разом пригадаємо перші жертви сучасної великої національно - визвольної війни – Героїв Небесної Сотні.
Згодом до них в засвіти відійшли тисячі добровольців та солдатів ЗСУ. Всі загиблі воїни здобули вічну славу честь і шану. І це велика відповідальність для нас, зробити так, щоб їх жертва була недаремною. Щоб "вузлик" зав'язаний під час Майдану тримався попри все.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!