Які штрафи передбачає закон за ДТП на електросамокатах і як захиститися потерпілому

4763 0
Законопроект про електросамокати «загубився» у профільних комітетах у процесі підготовки такого до другого читання.
Фото: Дар

Фото: Дар'я Кучер

Минулого тижня у Львові сталося одразу кілька ДТП за участі електросамокатів. Зокрема, на просп. Червоної Калини 26-річного жителя Дублян Ігоря Сироту на регульованому пішохідному переході збив 29-річний водій автомобіля «Форд Фокус». Хлопець потрапив у реанімацію. Львівський адвокат Олег Мицик пояснює, як нині закон регулює питання електросамокатів, які штрафи передбачені за ДТП із ними і як захистити себе у випадку травми.

Читайте також: «Реально небезпечно». Що робити з електросамокатами у Львові

Про електросамокати

Як правило, головним критерієм при вирішенні питання, чи відноситься електросамокат до транспортних засобів в їх класичному розумінні, є потужність двигуна такого: якщо така становить до 3,5 кВат, то електросамокат не є ТЗ.

Наразі на законодавчому рівні не визначений правовий статус електросамокатів і, відповідно осіб, які здійснюють керування ними. Так, Верховна Рада у вересні 2020 року у першому читанні прийняли законопроєкт №3023 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення безпеки окремих категорій учасників дорожнього руху (користувачів персонального легкого електротранспорту, велосипедистів та пішоходів)».

Цей законопроект фактично прирівняв правовий статус у тому числі електросамокатів до велосипедів – на законодавчому рівні пропонується надати особам, які керують персональним легким електротранспортом, право їздити по спеціальних велосипедних доріжках, а в разі їх відсутності – по краю проїзної частини дороги, вулиці чи узбіччю.

Водночас, користувачі будуть зобов’язані використовувати технічно справний та належним чином обладнаний персональний легкий електротранспорт; рухатися по дорогах і спеціальних велосипедних доріжках попутно із загальним потоком транспортних засобів, керувати персональним легким електротранспортом, що обладнаний звуковим сигналом та світлоповертачами.

Вимога щодо обов’язкового обладнання персонального легкого електротранспорту звуковим сигналом не поширюється на випадки, коли можливість такого обладнання не передбачена конструктивним рішенням виробника. Під час руху у темну пору доби та в умовах недостатньої видимості незалежно від ступеня освітлення дороги мати увімкнений ліхтар (фару) та виділити себе за допомогою світлоповертальних елементів, що закріплюються на зовнішньому одязі або в інший спосіб; не перевозити пасажирів, окрім випадків, коли їх перевезення прямо передбачено конструктивним рішенням виробника персонального легкого електротранспорту; не користуватися під час руху засобами зв’язку, тримаючи їх у руці;не допускати випадків керування персональним легким електротранспортом у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують їх увагу та швидкість реакції.

Однак цей законопроект фактично «загубився» в профільних комітетах у процесі підготовки такого до другого читання.

Штрафи за ДТП на самокатах

Якщо в результаті зіткнення електросамокатів з іншими транспортними засобами жодній особі не заподіяли тілесні ушкодження, то, як правило, суди прирівнюють електросамокати до транспортних засобів та притягають водіїв таких до адміністративної відповідальності за вчинення адміністративного правопорушення, передбаченого ст. 124 КУпАП.

Санкція цієї статті передбачає штраф в розмірі п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (850 гривень - ред) або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року.

У випадку ж заподіяння тілесних ушкоджень іншій особі під час керування електросамокатами, водіїв таких не притягають до кримінальної відповідальності за ст. 286 КК України, що передбачає порушення ПДР водієм ТЗ, а за статтею 291 КК України (порушення чинних на транспорті правил, якщо це спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки – якщо суд дійшов висновку, що електросамокат є ТЗ), що передбачає штраф від двох тисяч (34 000 гривень - ред) до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (85 000 гривень - ред) або виправні роботи на строк до двох років, або обмеження волі на строк до п'яти років, або позбавлення волі на строк до п'яти років; або за статтею 128 КК України («Необережне тяжке або середньої тяжкості тілесне ушкодження»), яка передбачає покарання у вигляді громадських робіт на строк від ста п'ятдесяти до двохсот сорока годин або виправних робіт на строк до двох років, або обмеження волі на строк до двох років, або позбавлення волі на той самий строк – якщо суд дійшов висновку, що електросамокати не є ТЗ.

Чи передбачене страхування на випадок травми?

На сьогодні законодавством не передбачене обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників електросамокатів.

У декількох найбільших містах України підписали меморандуми між місцевою владою та операторами прокату електросамокатів, де, в числі іншого, передбачений також обов’язок для вищевказаних операторів застрахувати кожного користувача на випадок травм при використанні самоката (поліс має покривати витрати на медичну допомогу та лікування, а також шкоду, завдану майну третіх осіб – із покриттям від 100 тис. грн).

Водночас Закон України «Про страхування» передбачеає можливість добровільного страхування. Відтак, власники електросамокатів можуть звернутись до страхової компанії та застрахувати свою відповідальність у випадку вчинення ДТП.

Що робити водію електросамоката, якого збило авто

Водію електросамоката потрібно викликати працівників Національної поліції на місце дорожньо-транспортної пригоди для складення протоколу про вчинення адміністративного правопорушення.

Якщо у результаті зіткнення вам заподіяли тілесні ушкодження, то також потрібно звертатися за медичною допомогою для підтвердження заподіяної шкоди вашому здоров’ю.

Що робити, якщо вас збив електросамокат

В залежності від вашого самопочуття потрібно або зробити самому, або попросити оточуючих:

  • викликати патрульну поліцію для фіксації події та погодитися проїхати на станцію швидкої медичної допомоги для фіксації травм;
  • отримати телефони людей, які були очевидцями події;
  • максимально зафіксувати обставини ДТП на фото та відеофіксацію.

Якщо горе-водій втік з місця події, залишивши самокат, то встановити цю особу буде легше. Якщо це будь-який оператор оренди, такий потім надасть інформацію слідчому чи поліцейському, який проводитиме перевірку обставин адмінправопорушення, а саме акаунт особи, яка орендувала самокат. Якщо цей самокат перебував у власності особи, то також можна буде прослідкувати ланцюжок від моменту купівлі.

Якщо ж водій втік на самокаті, то слід встановити наявність відеокамер в управління безпеки міста, відеокамер приватних осіб, які би бачили місце ДТП, в напрямку його подальшого руху. Як правило, управління безпеки міста швидко надає таку інформацію. До речі, так само слід після надання медичної допомоги отримати відеозапис від очевидців з місця події та відеокамер, на яких зафіксований момент ДТП, щоб не було двозначного трактування обставин. Слід мати на увазі, що сервери приватних осіб інформацію зберігають не більше 2 тижнів, як правило, тому потрібно не затягувати.

В залежності від обставин, ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, ступеня порушення ПДР, наслідків спричинення шкоди, можливі різні варіанти подальших дій. У всіх випадках потерпіла особа має право на відшкодування заподіяної шкоди, в тому числі і витрат на правову допомогу.

Авторська колонка є відображенням суб’єктивної позиції автора. Редакція «Твого міста» не завжди поділяє думки, висловлені в колонках, та готова надати незгодним можливість аргументованої відповіді.

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!