На правах реклами

Стрес і гормони. Як це впливає на чоловічий і жіночий організм

5546 0
У новому випуску медичної програми «Консиліум», яку запустило Tvoemisto.tv, говоримо про гормони та сексуальне здоров’я українців, зокрема про те, в чому небезпека гормональних медичних препаратів; як психоемоційний фактор впливає на лібідо; чи може складання сесії спричинити у студентів гормональний збій; чому в далекобійників виникає простатит і як часто та яких лікарів потрібно відвідувати, щоб зберегти сексуальне здоров’я.

Нестабільний емоційний стан, війна, щоденні трагедії, проблеми у стосунках впливають на різноманітні процеси в організмі, зокрема на синтез гормонів та зниження лібідо. Але безконтрольне використання гормональних препаратів, до чого інколи вдаються люди, може серйозно зашкодити організму, призвести до зниження або підвищення рівня тестостерону, еректильної дисфункції, незворотних змін, того ж інфаркту.

Вплив гормонів на жіночий організм

Зі слів акушерки-гінекологині медичного центру «Дельта Мед», членкині Асоціації гінекологів та ендокринологів України Олени Жемели, на наше життя впливають усі гормони, все, що відбувається з людиною, керується корою головного мозку. Ланцюжки, які сполучають його частини, називають нейромедіаторами, що йдуть від кори головного мозку в нижчі шари, до того ж гіпофіза. Саме вони, синтезуючи гормони, впливають у жінок на яйники, щитоподібну і надниркові залози, а в чоловіків – на яєчка та передміхурову залозу.

До гормонів, про які нам відомо найбільше, належить серотонін (гормон настрою) та ендорфін (гормон щастя). Синтезу гормону щастя сприяє споживання шоколаду, який завдяки вмісту амінокислоти триптофан знижує стрес, покращує настрій та підвищує лібідо.

Не такий відомий, але не менш важливий, на думку Олени Жемели, є гормон окситоцин, який синтезується передньою долею гіпофіза, що відповідає за родову діяльність, пологи. Його називають гормоном кохання, адже його більшає при позитивних емоціях та поцілунках. За лактацію відповідає гормон пролактин.

«Коли жінка годує дитину грудьми, то під впливом пролактину рівень  гормонів, які відповідають за наступні овуляції та можливі вагітності, знижується, тому в жінки у такі моменти переважає бажання материнства, інстинкт вигодовування. Водночас через зниження рівня цього гормону знижується лібідо», – каже учасниця консиліуму.

Провокувати рівень пролактину, як і неоднозначно впливати на репродуктивну систему жінки, може стрес, страх, що призводить до викидання адреналіну, спазмування судин, а також до утворення доброякісних пухлин (аденома гіпофіза). Однак причиною того, що в жінки відсутня менструація, але не настала вагітність, може бути не фізіологія, а гормональний збій.

Читайте також: Як розпізнати ПТСР та до чого тут біль у попереку або в спині 

«Коли жінка приходить до нас із такими проблемами, то маємо визначити, чи це органічна природа, чи функціональна. Тобто проблема виникла через стрес, наприклад при складанні сесії, особливо в тих, що вивчають точні науки: математику, вищу математику, ІТ-сферу, філологів, чи на те є інші причини, пов’язані з хворобами органів», – веде далі акушерка-гінекологиня.

Окрім стресу, причинами гормонального збою може бути малорухливий спосіб життя. Як наголосила Олена Жемела, проблема досягла піку в час коронавірусу, коли люди перебували в домашній ізоляції.

«Практично немає людини, яка би під час епідемії коронавірусу не набрала ваги. Тут є чітка залежність між індексом маси тіла (співвідношення росту і ваги та поділу на: дефіцит маси тіла, нормальне співвідношення, надлишкову вагу та ожирінняРед.), надмірною роботою підшлункової залози та виділенням інсуліну. Тож аби цього не виникало, кожен повинен мати міцний сон, нормально харчуватися і більше рухатися. Мовиться не лише про спорт, а й про зарядку, ходіння пішки», – каже вона.

Вплив гормонів на сексуальне здоров’я чоловіків

Дбати про здоровий спосіб життя, харчування не менш важливо й чоловікам, адже їхнє сексуальне здоров’я напряму залежить від цього. Як зазначив уролог-сексопатолог Василь Черепанин, коли будь-якого чоловіка спитати про гормони, він одразу назве тестостерон. Проте сам цей гормон не має ніякого значення для чоловічого здоров’я, чого не скажеш про його пропорції та продукти розпаду тестостерону, який може мати різні шляхи обміну. Один із тих шляхів призводить до збільшення кількості жіночого гормону.

«Сама цифра тестостерону не має значення, бо сексуальне здоров’я може не змінюватися. Наприклад, до нас зверталися пацієнти з підвищеним рівнем тестостерону. Скаржилися, що не можуть здійснити статевий акт або жінка не відчуває оргазму», – розповідає Василь Черепанин.

Із його слів, на те є кілька причин: шкідлива їжа (чимало продуктів зараз мають естрогенний вміст), стрес («збиває» тестостерон), куріння, тісна білизна (змінює кровообіг), малорухливий спосіб життя (відбувається застій у простаті).

«Простатит часто проявляється у чоловіків, які провадять малорухливий, сидячий спосіб життя. Досить часто, наприклад, цю хворобу виявляють у далекобійників. Окрім застою в простаті, на їхнє здоров’я негативно впливають вібрації авто», – пояснює Василь Черепанин.

Що стосується фізичних навантажень, то тут має бути баланс. Якщо чоловік тривалий час не займався спортом, не відвідував тренажерний зал, не варто виснажувати свій організм – сильний біль і затвердіння у м’язах, різкі рухи, піднімання вантажів шкодять організму.

У жінок, на думку акушерки-гінекологині, надмірне фізичне навантаження призводить до значної втрати енергії, потреби в глюкозі. Внаслідок обміну глюкози, синтезу гормонів, у тому числі тестостерону, який також є в жіночому організмі, перетворення чи неперетворення його на естроген спричиняє синдром гіперандрогенії (стан, при якому в жіночому організмі підвищується утворення або активність чоловічих статевих гормонів, відбувається збільшення чутливості тканин та органів до чоловічих статевих гормонів – Ред.) і призводить до того, що у дівчаток з’являються прищі, акне, волосинки над верхньою губою. Отже, на пораду учасників консиліуму, найкраще, коли жінки віддаватимуть перевагу легким кардіонавантаженням, пілатесу, йозі.

Читайте також: Що може впливати на виникнення урологічних недуг і до чого тут вода. Розмова з урологом 

Профілактика і обстеження – коли, кому та що саме

Самолікування, використання гормональних препаратів без припису лікаря вкрай негативне, бо може призвести до гормонального збою (у чоловіків можуть переважати жіночі гормони, а в жінок – чоловічі) або навіть хімічної кастрації, коли атрофуються яєчка. Найкраще, якщо пацієнти звертатимуться до лікарів профілактично, ще до появи проблеми.

До урологів та сексопатологів, зі слів Василя Черепанина, найчастіше приходять чоловіки з еректильною дисфункцією, та й то тільки тоді, коли змусить до цього дружина: «Самі чоловіки приходять до лікарів нечасто. Вони або думають, що проблема тимчасова і вже завтра все нормалізується, або для них це велика трагедія і ніщо вже не допоможе».

Що ж до жінок, то за останні два роки почастішали випадки гіполібідемії (зниження інтенсивності сексуального потягу – Ред.), а також відсутність оргазму.

На це вплинула, зокрема, війна. Василь Черепанин навів приклад із практики, коли чоловік був на фронті, а через пів року приїхав у короткочасну відпустку. За цей час подружжя намагалося наздогнати втрачене, задовольнити свої сексуальні бажання, однак через зниження лібідо і потенції виникли проблеми. Нічого не вийде й у тих, що відчули перезбудження.

У жінок, каже Олена Жемела, часто виникає синдром провини, через що сексуальне бажання знижується або зникає взагалі: «Її чоловік повернувся живий, а в когось загинувІ через оте відчуття провини або через тривале переживання за життя і здоровя чоловіка в дружини знижується лібідо, виникають проблеми на сексуальному ґрунті. Вона нарешті дочекалася його і тепер не вважає секс чимось головним. Їй набагато важливіше обійняти чоловіка, поцілувати, піклуватися про нього».

Щоб залишатися здоровими, Олена Жемела радить жінкам бути онконастороженими, регулярно відвідувати лікарів, перевірятися на наявність раку молочної залози або шийки матки.

«Якщо зникла менструація, а тест на вагітність від’ємний, варто відразу  звернутися до гінеколога. Те саме раджу зробити, коли помітили виділення, які «не на часі», відчули дискомфорт тощо. Регулярно перевірятися мусять і ті жінки, в чиїх родинах були випадки онкозахворювань», – каже лікарка, ще раз наголошуючи на профілактиці та здоровому способі життя: «Корисними можуть бути гімнастика, вправи, які покращують кровообіг органів малого таза, як-от їзда на велосипеді, вправа «берізка», плавання, все те, що дає задоволення».

Що стосується чоловіків, то щоб їхнє сексуальне життя і гормональний стан були нормальними, збалансованими, після досягнення 30-річного віку раз на рік варто проходити огляд в уролога, а щоб мати уявлення про своє «гормональне дзеркало» (концентрацію різних гормонів), здавати відповідний тест.

Після 45-річного віку для чоловіків» обов’язкове обстеження на рак простати. Це все, на думку Василя Черепанина, дасть можливість зрозуміти, як старіє організм, чи немає проблем зі здоров’ям.

«Кожен чоловік повинен мати свого уролога, який спеціалізується на діагностиці та лікуванні сечовивідної системи, чоловічих статевих органів, чоловічого безпліддя, а також андролога – так званого чоловічого гінеколога, який займається статевим життя, сексопатологією, репродуктологією. Якщо в лікарів виникають питання до чоловічого здоров’я, вони можуть скерувати відвідувача до інших спеціалістів. Наприклад, кардіологи знають, що зниження рівня тестостерону може спричинити інфаркт», – пояснює Василь Черепанин.

Щоб не виникало застійних явищ у простаті, загалом для профілактики простатиту, уролог-андролог не виключає замісну мастурбацію. Це нормальна річ, яка добре впливає на чоловіче здоров’я.

«У чоловіків є таке поняття, як полюція, тобто настання мимовільного задоволення, яке частіше виникає в молодих хлопців, котрі ще не мали статевого акту. Це фізіологічно нормально. Але з віком полюція стає віддаленішою. Тож якщо чоловік через певні причини, зокрема через війну, тривалий час не має статевого контакту, то може вдаватися до замісної мастурбації. Це абсолютно нормальна річ для профілактики простатиту», – наголошує Василь Черепанин.

Ольга Шведа

Фото умовне

Нагадаємо, що «Твоє місто» запустило медичний проєкт «Консиліум». Це майданчик, де збираються професіонали різних галузей медицини, а також реальні люди, які поділяться своїм досвідом. Темою цього випуску стали гормони, сексологія та лібідо. Під час ток-шоу експерти пояснили. Ток-шоу можна переглянути на сторінках Tvoemisto.tv у Facebook та YouTube. Генеральним партнером випуску є Медичний центр "Дельта Мед" (https://delta-med.com.ua/)



___________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!