Фото з unsplash.com

Фото з unsplash.com

«Є люди, які продають свої квартири і їдуть сюди». Як у Львові змінюється ринок нерухомості

35461 0
Тvoemisto.tv з’ясувало, як відреагував львівський ринок нерухомості на загрозу нового вторгнення Росії, хто і чому перебирається до Львова та скільки коштує житло у ньому.

«Доньці телефонують її однокурсники, друзі, запитують, чи зможе прихистити у випадку військової агресії. Впродовж кількох останніх днів мої колеги і партнери з Києва просять допомогти знайти рієлторів. Хтось шукає будинок за Львовом, хтось квартиру, а хтось уже винайняв тут житло і перевіз батьків. Знайомі шукають запасний варіант на випадок війни. Учора попросили допомогти з житлом для фахівців ІТ-сфери. Потрібна сотня готельних номерів для харків’ян, вони їдуть сюди на два місяці», – розповідає Жанна Шевченко.

Ця жінка родом із Мелітополя, живе у Києві та Львові. Квартиру в нашому місті придбала кілька років тому після того, як почалася війна на сході. Розповідає, що якось приїхала сюди у справах і захотіла тут пожити. Тепер у Львові проводить третину року. Каже, телефонують знайомі з Харкова, Києва, Запоріжжя і шукають можливості хоча б на кілька місяців чи на пів року переїхати до Львова, бо вважають, що тут безпечніше.

Фото з Фейсбуку Жанни Шевченко 

«Мої знайомі люди прагматичні, тому й шукають житло не на рік, щоб не витрачати зайві  гроші, а на кілька місяців, на пів року. Вважають, що Львів безпечніший за міста на сході та найзручніший для проживання на заході України», – пояснює вона.

Пакує валізи і пані Оксана з Конотопа. Це містечко в Сумській області, трохи більше ніж за 100 кілометрів від кордону з Росією. Там проживає майже 85 тисяч людей.

«Останнім часом дуже багато тривожних новин, тож я зібрала речі. Мій син працює у Львові, можливо, поживу декілька днів у нього чи в друзів, а потім поїду до чоловіка в Познань. До цього я нікуди не збиралася, але тепер такі новини… Ще й дипломатів евакуювали. Буду сподіватися, що все обійдеться. А як ні, то буду їхати», – каже вона.

Трохи інший настрій має пан Олег із Запоріжжя, кажучи, що, по суті, втікати нікуди, що нераціонально залишати справи, бізнес і все нажите в рідному місті через «погані новини». Хоча й признається, що купив кілька квартир у Львові, і не тому, що наше місто від кордону з Росією далеко, а тому що Львів красивий і інвестувати в нерухомість тут вигідно.

За 45 тисяч однокімнатну вже не купиш

На початку цього року війна на сході України загострилася. Розвідка США заявила про можливе повномасштабне вторгнення російських військ. Командувач Об’єднаних сил генерал-лейтенант Олександр Павлюк у розмові з The Times сказав, що серед різних сценаріїв 20 лютого – потенційна дата початку нового вторгнення РФ в Україну. Президент України зазначив, що Росія може зробити спробу окупувати Харків. Україну разом із родинами покинули консули США, Великої Британії, Австралії та Німеччини. НАТО привів у готовність і відправляє на східний фланг союзників додаткові сили, зокрема кораблі та винищувачі, для стримування дій Росії щодо України. 

І на це все, звісно ж, відреагував ринок нерухомості у Львові, каже власниця рієлторської компанії Ірина Яремко. Став дорожчим винайм житла, хоча міг би й здешевіти через карантин та дистанційне навчання. Збільшується ціна квадратного метра при купівлі квартир – не лише через великий попит, а й через подорожчання логістики, матеріалів. Змінюється «портрет» клієнта.

«Я зауважила, що до Львова почали переїжджати на постійне місце проживання навіть кияни. Якщо ми колись мали клієнтів зі сходу, Криму, то тепер і жителі центру України переїжджають до Львова. Колись клієнти часто казали про бажання жити в українському місті і виховувати дітей в українських традиціях. Тепер усе частіше чую від них, що причиною переїзду стала загрозлива ситуація на кордоні з Росією», – розповідає вона.

Рієлторка каже, що має запит від кількох компаній, які переїздять до Львова і шукають тут житло для своїх працівників та їхніх сімей. 

Ціни на винайм житла, з її слів, зросли навіть попри те, що менше студентів шукають помешкання у Львові, а були серед основних клієнтів.

«Якщо однокімнатну квартиру в доброму стані у середмісті Львова можна було знайти за п’ять тисяч гривень на місяць, то зараз уже мовиться про сім-вісім тисяч. Попит збільшився і, відповідно, вартість також, – пояснює Ірина Яремко.

Щодо вартості нерухомості, то вона дивує навіть самих рієлторів.

«Уже з’явилися такі цифри, як 90 і 100 тисяч доларів за однокімнатну квартиру з ремонтом, меблями в новобудовах, близьких до центру міста. Ми самі, відверто кажучи, трохи шоковані такими цінами, але люди купують», – стверджує власниця компанії.

І додає: «Що стосується моєї компанії, то вже утворилася черга з клієнтів, які мріють купити однокімнатну квартиру вартістю до 45 тисяч доларів, однак ми таких пропозицій уже не знаходимо».

Її колега, приватна рієлторка Тетяна Мурадова, також запевняє, що в неї побільшало клієнтів зі сходу України, які шукають помешкання у Львові.

«Люди продають там своє житло і переїжджають сюди. Зростання попиту на нерухомість у Львові я зауважила ще торік. Був час, коли панувала істерія, люди інвестували в нульові цикли, аби потім перепродати житло дорожче. Це трохи стихло, ймовірно, через подорожчання. Але попит на житло в новобудовах і на вторинному ринку великий. Ціни дуже різні, але варто розраховувати на як мінімум 1000 доларів за метр квадратний. Середня ціна 1300 1500 доларів за метр квадратний. Вторинний ринок адекватно підтягнувся: від тисячі доларів за метр квадратний», – каже вона.

Найбільше подорожчання за останні десять років

Загалом ціни на нерухомість підвищилися торік. Подорожчання помешкань у новобудовах пов’язують зі зростанням вартості логістики, будматеріалів, енергоносіїв. Із річного звіту спеціалізованого сайту з продажу нерухомості ЛУН можна дізнатися, що у 2021 році середня вартість квадратного метра житла у львівській новобудові зросла від 18 300 до 20 900 гривень. Востаннє таке суттєве подорожчання фіксували в 2014 році.  

Дорожчими за львівські є новобудови в Києві, Одесі та Дніпрі. Там середня ціна метра квадратного становить 34 700, 22 200 і 26 500 гривень. За інформацією ЛУН, у Львові впродовж 2021 року спорудили 40 житлових комплексів. Порівняно з іншими містами країни це багато. Більше збудували хіба що у Києві (58) та в Київській області (41житловий комплекс).

Вікторія Савіцька

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.


+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!