фото івана станіславського/твоє місто

фото івана станіславського/твоє місто

Сихівське «містечко». Як це – жити там, де все на електриці

2900 0
У модульному містечку на проспекті Червоної Калини, що на Сихові, тимчасово живуть переселенці, серед них – 100 дітей. Загалом воно розраховане на близько 350 людей. Тут усе на електриці, тож при вимкненні світла люди йдуть грітися у «пункт незламності», який розташовано у їдальні, а душ та туалет у них надворі. Tvoemisto.tv розпитало мешканців містечка про те, як вони облаштували побут сьогодні і чи планують вони цьогоріч відзначати тут новорічно-різдвяні свята.

У Сихівському районі Львова, поруч з контейнерним містечком «Маріяполіс», облаштовують нове модульне містечко для внутрішньо переміщених осіб. Двоповерхові будинки зможуть вмістити більш ніж тисячу українців, що залишилися без даху над головою. Туди після Нового року планують переселити мешканців трьох інших модульних містечок, зокрема того, що на пр. Червоної Калини, а також поблизу Стрийського парку і на вул. Івана Пулюя. Там їм обіцяють кращі умови.

Мешканка модульного будинку, що на пр. Червоної Калини, Ганна переїхала сюди з Лисичанська. Вона каже, що світло в будинках вимикають, згідно з графіками погодинних відключень, як усюди. А генератор, який є на території модульного містечка, у період відімкнення електроенергії працює, однак обігріває лише кухню. Тут уже облаштований пункт незламності, куди охочі можуть прийти зігрітися, попрацювати, випити гарячого чаю чи кави, підзарядити телефони.

Читайте також: Львів хоче збудувати дві багатоповерхівки за 19 млн євро грантових коштів

«Коли світло вимикають, то на будиночки цей генератор не працює, лише на кухню. Маємо тут два кип’ятильники, працюють електроплити, мікрохвильова», – розповідає вона. 

Уже через годину після того, як вимикають світло, у будинках стає холодно, – про це розповідають пані Світлана та дівчина Юля. Світлана переїхала спершу з Маріуполя до Харкова, а потім уже до Львова, а Юля – з Краматорська. Кажуть, що теж приходять на кухню, щоби дещо зігрітися та попити чогось гарячого.

«Коли у будинках холодно, то приходимо сюди грітися. Без світла тут складно. У будинку, звісно, стоять конвектори, але вони ж працюють лише від електроенергії», – додає Світлана.

Читайте також: На Сихові встановлюють нові модульні будинки. Фото

Їжу доводиться іноді тримати за вікном, оскільки холодильники, що є на кухні, зайняті вщерть. За словами мешканки Юлі, тримати їїї за вікном, по-перше, зручно, бо можна швидко дістати те, що потрібно, по-друге, не треба зайвий раз вдягатися і виходити на вулицю. Окрім цього, у такий спосіб можна ще підтримати температуру для того, щоби їжа не зіпсувалася. 

«Напевно найнезручніше те, що треба в душ ходити через вулицю, а також те, що вимикають світло і зразу нема гярячої води. Через пів години всі душові зайняті, а потім вода вже дуже холодна. Загалом і щоби вийти на кухню, і в туалет чи душ, потрібно вдягатися», – додає Юля.

Через декілька метрів, показує мешканка, будують новий «зимовий» варіант модульних будинків.

«Із того, що знаю, там буде всередині туалет, кухня, душ. Наскільки там буде тепліше – не знаю», додає вона.

Читайте також: На Львівщині є ще 200 закладів, де можна поселити переселенців

Багатодітна мама Аліна з Краматорська каже, що переселити їх обіціяють, але, ймовірно, ще не скоро. Тут для її сім’ї дещо мало місця. 

«Третя дитина народилася вже тут, у Львові. Із немовлям трохи складніше, бо маємо багато речей, а місця мало. Окрім цього, коли вимикають світло, одразу стає холодно, – 11-12 градусів. Перевдягти дитину важко. А коли світла нема по 8 годин, то взагалі біда. Купаю маля теж тут, всередині», – каже вона.

«Продукти тримаю або в холодильнику, або за вікном», – каже пані Аліна.

Вона також пояснює, що намагається підтримувати тепло у кімнаті перед тим, як вимкнуть світло. Тому іноді в будинку доволі тепло завдяки конвектору, навіть спекотно. 

«Нас обіцяють перселити, але не скоро. Контейнери мають облаштувати такі ж, єдине, що будуть коридори до душових без виходу на вулицю. Якщо будинки будуть двоповерхові, то виникає питання звукоізоляції. Її тут нема: коли поруч в кімнаті живе інша сім’я з дитиною, то її добре чути. Одна вагітна жінка, що вже також з дитиною, вирішила повертатися в Слов’янськ, буде там народжувати. Під обстрілами, але каже, що тут їй складно», – зазначає багатодітна мати.

Зазначимо, як говорив зазначав заступник голови Львова з містобудування Любомир Зубач, перші такі модулі встановили ще влітку. 

«Перші такі модулі ми встановили ще влітку. Хоча і вони мають конвектори для обігріву, але це містечко буде більш комфортним для зимових умов. Тут буде планування коридорного типу – і щоб дістатися до душових чи їдальні, не треба буде виходити на вулицю. Двоповерхові модулі – такий собі виклик, їх у нашому місті ще не ставили. Але ми точно впораємося», – каже він.

Президент Асоціації архітектури Франції Мартін Дюплантіер у межах проєкту Lviv Talks пояснив Tvoemisto.tv, що переконаний, що стратегія розвитку модульних будиночків хибна. Він додає, що якщо йдеться про термінову потребу в тимчасовому житлі, то варто переоблаштувати промислові споруди чи будівлі з іншим призначенням, які пустують.

«Потрібно брати до уваги наявні будинки, напівпромилові споруди, щоби за можливості здійснити реновацію або якось обладнати деякі з них під тимчасове жито. Це дншнвше і не створює проблем. Якщо ми здійснимо їхню реновацію, через два-три роки вони будуть чогось варті. Але встановлення prefab-модулів один над другим буде неправильним рішенням, бо це не створить комфорту для проживання і буде марною витратою ресурсів», – зазначив він.

Мешканці модульного містечка на Сихові кажуть, що ще не вирішили, чи святкуватимуть Новий рік, Різдво за юліанським календарем. В умовах війни, за їхніми словами, це планувати складно. Однак діти точно захочуть свята, тому для них спробують щось організувати. Попередньо таке святкування для малечі робили на день святого Миколая.

Додамо, що загалом йшлося про 8 двоповерхових будиночків на Сихові, поруч з контейнерним містечком «Маріяполіс». Натомість містечко у Стрийському парку демонтують, а два інші (на вул. Івана Пуляю та пр. Червоної Калини) законсервують на зиму. Так у Львові та області готуються до можливого зростання кількості вимушено переміщених осіб. Узимку, за попередніми підрахунками, на Львівщину може прибути близько 100 тисяч осіб.

Ольга Коваль

Фото: Іван Станіславський/Твоє місто

Повна або часткова републікація тексту без письмової згоди редакції забороняється і вважається порушенням авторських прав.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!