7 правил смачної кави від Вадима Грановського

3405 0
Вадим Грановський – цінитель натуральної кави, чемпіон Великобританії з приготування кави в джезві UK Cezve Championship, дворазовий фіналіст чемпіонату світу і засновник компанії Coffee in Action. Він поділився сімома простими правилами, як приготувати смачну каву без дорогого обладнання та надзвичайних навиків.
Фото: Andy Shustykevych з FB  Vadim Granovskiy

Фото: Andy Shustykevych з FB Vadim Granovskiy

Ми публікуємо скорочений переклад тексту українською. Повний матеріал – на сайті INSIDER.

1. Щоб приготувати справжню каву, зерна повинні бути свіжого обсмаження. Це як хліб свіжої випічки – коли його тільки дістали з печі, він смачний, ароматний і корисний. Але через якийсь час стрімко втрачає свій смак і аромат, перетворюючись на сухарі.

2. При виборі кави не орієнтуйтеся тільки на бренд, вивчіть географію кавових зерен, сорти, способи обробки. Все це дає каві певні смакові відтінки. У цьому кава дуже схожа на вино.

3. Коли кавові зерна обсмажуються, вони набувають коричневого кольору. І знаєте, чому? Одна з причин – цукор, який карамелізується при обсмажуванні. Так що теоретично можна сміливо пити каву без цукру.

Читайте також: 6 фактів про каву: війна сортів і чому розчинна кава шкодить здоров’ю

4. Щоб смачно зварити каву в джезві, потрібен хороший інструмент, вода і кава. На жаль, у нашій країні велика частина джезв – сувенірні. Безумовно, вони доступні, але низької якості і нерідко небезпечні для здоров'я. І давайте не будемо брехати собі і визнаємо, що ми звикли купувати дешеві речі низької якості. Ось такою і повинна бути джезва. Міцна, мідна, ручної роботи. Інструмент справжнього кавомана на довгі роки.

5. Кава повинна бути тільки свіжо обсмаженою і без домішок робусти. Звертайте увагу не на термін придатності, а конкретно на дату, коли кава була обсмажена. Впродовж місяця кава повинна бути перетворена в напій. Так, вона може зберігатися рік і два, але в цьому випадку ви купуєте сухарі, а не свіжі зерна.

6. Раджу молоти каву безпосередньо перед вживанням в якісній ручній кавомолці. Купіть її раз і назавжди, а потім передайте дітям.

7. Від того, наскільки якісна у вас вода, залежатиме хороший кави. Так що вибираємо тільки фільтровану, не кип'ячену воду. Я додаю дві-три чайних ложки меленої в пил кави на сто мілілітрів води. Можна додати чайну ложечку цукру – пальмового або тростинного. Рекомендую заварювати каву впродовж чотирьох-п'яти хвилин.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!