Історія захисника, який пішов слідами діда-оунівця та як львів’яни варять каву. Підсумки доби

779 0
Нині 2 жовтня та 586 доба героїчного протистояння російській агресії.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 38 бойових зіткнень. Українська авіація завдала 13 ударів по районах зосередження противника. Підрозділи ракетних військ уразили зенітно-ракетний комплекс, пункт управління, склад боєприпасів та 16 ворожих артилерійських засобів.

Уночі російські окупанти знову атакували Україну дронами-камікадзе типу «Shahed-136/131». Інформація щодо наслідків цієї тератаки уточнюється.

Читайте також: «Гармати били, а ми наступали…» Історія захисника, який пішов слідами діда-оунівця. До Дня захисника та захисниць, який цього року вперше відзначаємо 1 жовтня, Тvoemisto.tv розповідає історію боротьби за Україну двох поколінь однієї сім’ї – народного артиста Андрія Хавунки, бійця 103-ї бригади Сил тероборони, та його дідуся Григорія, який був зв’язковим ОУН.

Акцент дня: Дрібка солі, краплинка ванілі та трішки кориці. Як львів’яни варять каву. 1 жовтня увесь світ відзначає День кави. І Львів не може залишатися осторонь цього свята. Tvoemisto.tv вирішило поспілкуватися з баристами та кавоманами, аби дізнатися всі секрети й нюанси місцевого кавування.

Ключові події:

1. Львів зупинився в хвилині мовчання на знак вдячності Захисникам. Фото. «Памʼятаємо про тих, хто віддав життя під час повномасштабної війни, ООС, АТО, Революції Гідності. Памʼятаємо про українських воїнів усіх часів, які найвищою ціною здобували незалежність нашої держави. Де б ми не були та що б не робили, така хвилина мовчання має бути щодня. В памʼять про всіх, кого відібрали у нас окупанти. Як нагадування, що маємо бути згуртованими й битися ще сильніше. За Україну. За себе і рідних. За всіх, кого ми втратили. Битися і вибороти своє. Герої не вмирають! Вони назавжди у нашій історії і в наших серцях».

На цю ж тему: На Личаківському кладовищі вшанували загиблих на війні Героїв. Фото. Учасники поклали квіти та лампадки до могил полеглих Героїв, виконали гімн та помолилися за кожного з них. Наприкінці відбулася екуменічна панахида та проходження роти почесної варти. Окрім того, почесна варта та ліцеїсти Ліцею імені Героїв Крут поклали квіти до Меморіалу УПА.

Та: У Львові в Ліцеї героїв Крут понад 200 ліцеїстів склали присягу. Цієї честі небагато удостоєно, а ще менше – серед однолітків цих юнаків;

2. На Львівщині перевірили можливість відновлення одного з пунктів пропуску. «За результатами комісійного обстеження встановили, що на залізничній станції Рава-Руська створено належні умови щодо проведення передбачених законодавством України видів державного контролю для відновлення пасажирського залізничного сполучення у пункті пропуску «Рава-Руська».

Читайте також: На ще чотирьох маршрутах у Львові будуть тестувати безготівкову оплату. Йдеться про маршрути №11, №58, №59, де безготівкову оплату мають тестувати з 3 жовтня, та №61 – з 6 жовтня.

Та: З 1 жовтня діє сезонне оновлення ПДР. Що загрожує у випадку його недотримання. До 1 травня треба вмикати денні ходові вогні на всіх механічних транспортних засобах поза населеними пунктами;

3. У яких річках Львівщини погіршилася якість води. Найкраща якість води спостерігалася у річці В’яр (Вігор), яка протікає в межах Самбірського району Львівської області, та є правою притокою річки Сян.

Найнижчі показники якості води виявили:

  • у Полтві – за вмістом розчиненого кисню, органічних, біогенних речовин, СПАР, пестицидів, важких металів;
  • у річці Західний Буг нижче гирла Полтви – за вмістом органічних і біогенних речовин, пестицидів;
  • у річці Малехівка (с. Малехів), у Маруньці (нижче міста Винники) – за вмістом органічних речовин;
  • у річці Свиня нижче Жовкви – за вмістом органічних та біогенних речовин;

4. У Львові знищили унікальну мозаїку українського художника. Мозаїка «Інформаційний простір» знаходилася у вестибюлі видавництва «Вільна Україна». Вона була виконана в 1981 році зі смальти майже на усій площі стіни. Тепер від мозаїки залишився лише контур на цементі;

5. В Україні ввели в обіг монети «Український борщ». Ця страва давно вийшла за межі кулінарного мистецтва, ставши справжнім культурним феноменом всередині України та за її межами.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!