7 речей про Львів. Найважливіше за тиждень

2631 0
Тиждень, що минув уже став історією. Він був багатим на новини і події. Tvoemisto.tv пропонує пригадати, чим запам’ятався львів’янам перший тиждень весни 7-13 березня.

CityLife

Весь тиждень Марія Музичук та Хоу Іфань грали шахові партії за звання чемпіонки світу. В один з днів вони зіграли ювелірними шаховим набором «Босфорські походи». Його виготовив ювелірний дім «Лобортас», а самі роботи зі створення шахів велися паралельно трьома колективами упродовж 2,5 років.

В ніч на 10 березня, близько 4:00 год., сталась пожежа у приміщенні творчої майстерні головного архітектора Львова Юліана Чаплінського. Як згодом розповіли сусіди, два молодики розбили вікна і закинули у приміщення коктейлі молотова.

З 10 березня у Львові відкрили виставку картин Івана Марчука, художника, який за оцінкою британського часопису «The Daily Telegraph» увійшов до списку ста геніїв сучасності. У доробку майстра більше 5 000 картин. Частину з них можна оглянути в рамках виставки «Генотип вольності», що експонується у львівському музеї. Також в Музеї запрошують подивитись на оригінальні твори Тараса Шевченка

Міська влада вирішила виставити на продаж декілька приміщень комунальної власності. Деякі з них знаходяться в центральній частині міста, в тому числі на пл. Ринок, вул. Пекарській, Коперника, Коновальця. А одне з приміщень – старовинна львівська вілла. Разом з тим згідно із договором про приватизацію шляхом аукціону приміщення у Львові на вулиці Дорошенка, 36 повинні використовувати лише як аптеку. Якщо власники не дотримаються цього пункту, міська рада через суд домагатиметься розірвання договору.

Поетка Маріанна Кіяновська голодувала 24 години задля підтримки української льотчиці Надії Савченко, яку силоміць утримують в російській в’язниці більше двох років. Самі ж львів’яни вийшли на проспект Свободи до пам’ятника Тарасу Шевченку на акцію підтримки українки. Надії Савченко також присвятили і масове виконання Гімну України в центрі міста, а всі поїзди одночасно дали гудок в підтримку Надії Савченко

Перезавантаження ЛКП «Лев»: 10 фото до і після Року змін. У Львові відкрили першу Комунальну Ветеринарну Клініку

У Львові театр «Воскресіння» поставив вуличну виставу до Шевченкових днів. Фото.

Як поінформували у Залізничній районній адміністрації, в цьому році на території району заплановано облаштувати 4 громадські простори

У Львові змінили адресу регіонального сервісного центру МВС

Львівська міська рада вирішила провести конкурс на посаду керівника Львівського міського центру надання послуг учасникам бойових дій. Призначений міським головою Андрієм Садовим о. Роман Лагіш написав заяву на звільнення. На місце керівника Центру претендує троє осіб.

Львів’ян просять допомогти зібрати раритетні світлини парку «Горіховий гай» та кінотеатру, що найбільш відомий за назвою «Сокіл», для постійно діючої виставки.

Донецький «Шахтар» виграв перший матч 1/8 фіналу Ліги Європи у «Андерлехта». Фінальний рахунок матчу – 3:1 на користь «Шахтаря». На наступний день на «Арені Львів» львівські «Карпати» зіграли перший матч у 2016 році у Львові. В гості до «зелено-білих» завітали чемпіони України – київське «Динамо». Як і обіцяли в керівництві команди, учасники АТО змогли потрапити на цей матч (як і на всі інші) безкоштовно.

12 березня діти героїв – учасників АТО встановили рекорд України. У присутності представників Книги рекордів України 300 дівчаток і хлопчиків власними руками виготовили найбільшу карту Республіки Польща.

Торт львівської майстрині за галицькими рецептами виборов перемогу у Польщі.

Транспорт

4 березня в тестовому режимі на вулиці Львова виїхали два нові тролейбуси львівського виробництва «Електрон». Їх мало бути три. Однак, в одному виявили дефект. Tvoemisto.tv дізнавалося, що не так із новим тролейбусом та коли він зможе повернутися на маршрут. Тим часом у Львові закуплять ще 5 нових тролейбусів.

Невдовзі у Львові для працівників заводу «Фуджікура» запустять автобусний маршрут. Користатися ним зможуть і решта львів’ян.

«Укрзалізниця» з 18 березня вводить пряме безпересадкове сполучення між Києвом і Бухарестом.

У регіональному сервісному центрі МВС у Львівській області наголошують на тому, що будь-який мототранспорт має бути зареєстрований, а водій повинен мати відповідну категорію.

В Україні пропонують виключити з вартості авіаквитка тариф на наземне обслуговування в аеропортах. Це може призвести до здешевлення авіаквитків. Тим часом на ринок України заходить новий авіаперевізник.

Комуналка, ремонтні роботи

Цьогоріч у Львові запланували капітально відремонтувати міст через залізничну колію, що на вул. Городоцькій, 166. Поки що з понеділка для проїзду транспорту закриють ще одну ділянку вулиці Мечнікова.

На Львівщині планують відремонтувати дорогу до пункту пропуску Грушів. А після завершення будівництва дороги Львів-Івано-Франківськ, Уряд планує збудувати автошляхи від Івано-Франківська до Рахова та Чернівців

Реформи

Уряд посилив вимоги щодо обліку операцій обміну валюти. Президент України Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення зміни до статті 32 Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» щодо призначення пенсій особам, які стали інвалідами внаслідок поранень, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров'я, одержаних під час участі у Революції Гідності, прийнятий Верховною Радою України 18 лютого.

Україна спростила візовий режим для 27 країн. Тим часом громадська організація «Європа без бар'єрів» оприлюднила рейтинг консульств та візових центрів 18 країн Шенгенської угоди, які представлені в Україні, на основі опитування українців-заявників. Згідно з ним, до трійки лідерів-країн, консульства яких мають дружню візову практику щодо громадян України, потрапили Естонія, Литва та Угорщина.

Українських чиновників навчатимуть на онлайн-курсах Prometheus.

Незабаром у Львівській області розпочнеться процес атестації працівників поліції. Відтак атестаційні комісії звернулися з проханням до львів’ян вказати про факти неправомірної поведінки будь-якого співробітника Головного Управління Національної Поліції України у Львівській області.

В Україні завершився перший етап впровадження нового формату літератури DAISY та створення Першої української дейзі-бібліотеки. Відтепер книги для незрячих можна безкоштовно завантажити з інтернету.

В Україні Visa запустила цифрову картку, яка встановлюється на телефон.

В Україні можуть легалізувати одностатеве громадянське партнерство.

Соціальні проекти

У Львові прагнуть надати фінансову допомогу культурно-мистецьким проектам, програмам чи заходами. Для цього департамент з питань культури, національностей та релігій облдержадміністрації оголосив конкурс.

В Україні стартував черговий конкурс п’єс «Драма.UA» з пошуку нових імен драматургів, які пишуть українською мовою. П’єса переможця буде поставлена на сцені одного з львівських театрів.

Національна поліція вирішила боротися з підвищеною аварійністю на дорогах. Для цього правоохоронці запустили кампанію «Мінус один. Не стань наступним». Захід такого масштабу з тематики безпеки дорожнього руху проводиться у нашій державі вперше і має винятково соціальний характер.

Німці модернізують 25 будинків в Україні. Прийом заявок відкрито

Львів’яни долучилися до флеш-мобу в інтернеті «Tak is Ja», в якому закликають жителів Нідерландів підтримати асоціацію України з Європейським Союзом.

У рамках Всесвітнього дня боротьби з глаукомою (6 березня), управління охорони здоров'я Львівської міської ради з 10 до 18 березня 2016 року проводитиме заходи щодо раннього виявлення і лікування цього захворювання.

Корисності

Дівчата віком 10-14 років потерпають від насильства на вулиці і в школі, а 15-19 років – в сім’ї. Про це йшлося 9 березня у Львівському прес-клубі, де представники ГО «Центр «Жіночі перспективи» презентували результати дослідження поінформованості дівчат віком 10-19 років про насильство над жінками. Також учасниці організації розповіли, куди у Львові звертатися жінкам, що потерпають від насилля.

Якщо про прихід весни сповіщає лише календар, а пейзаж за вікном не приносить ні натхнення, ні передчуття пробудження природи – час переглянути гарний фільм, який подарує весняний настрій. Кіно про жінок, сильних духом і незалежних - морально, фізично і матеріально - давно вже стали візитною карткою зарубіжного кінематографу. Тому якщо не знаєте, що переглянути, пропонуємо перелік з 10 фільмів про жінок. Жінки в літературі: 14 авторок, що отримали Нобелівську премію.

«Брати Гадюкіни» офіційно підтвердили інформацію про випуск нового альбому та оприлюднили титульний трек із нього.

Google запустив сервіс Destinations, що допомагає користувачам спланувати відпустку через пошуковий рядок сайту. А також сервіс Chrome Music Lab, який дозволяє створювати музичні композиції прямо у вікні браузера.

ПриватБанк запустив сервіс електронного обміну документів для українського бізнесу.

Американська торгова палата в Україні підготувала огляд української економіки на 2016 рік – путівник для ведення бізнесу, у якому визначили найперспективніші галузі для інвестицій.

Спецпроекти та спецтеми Tvoemisto.tv

Коли у світі вперше почали відзначати Міжнародний жіночий день? Який початковий сенс цього свята та коли саме цей сенс «спотворили»? Чому багато українців ще досі сприймають 8 березня по-радянськи? Чому в цей день важливо не лише вітати жінок, а ще й говорити про їх дискримінацію? Які проблеми нерівності залишаються невирішеними й у наш час? Про це і не тільки Tvoemisto.tv розповіла дослідниця Оксана Кісь, яка вже понад двадцять років вивчає жіночі та гендерні питання в українській історії.

Ми збираємо мільйони, щоби відправити одного пацієнта, хворого на рак, на лікування за кордон. Насправді, складні операції могли б робити у Львові, і це було би набагато дешевше. У матеріалі Tvoemisto.tv читайте про те, як львів’янину Володимиру Глащенкову четверту стадію раку у Львові переплутали із камінням у нирках, чи створять у місті центр трансплантації стовбурових клітин, як лікують рак у Німеччині та чому не варто втрачати надії.

Якісна освіта повинна бути першочерговим завданням в українському суспільстві. Проте, хто несе відповідальність за її якість? Хто повинен генерувати зміни у освітній галузі Львова? Яким бачить бізнес українську школу та її випускників, від кого залежить успішність учня в школі: батьків чи учителів? Про це та інше у середу, 9 березня, йшлося під час зустрічі , організованої дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» спільно з центром інноваційної освіти «Про.Світ».

У Львові тривалий час дискутують, чи варто будувати конгрес-центр. Є навіть пропозиція розмістити його неподалік «Арени Львів». Журналіст Tvoemisto.tv розпитав у генерального секретаря асоціації «Конференції та конгреси в Польщі», експерта з конференц-індустрії Славоміра Врублевського, чи доцільно у Львові розвивати діловий туризм, чи справді нам потрібен конгрес-хол та як не потрапити у пастку Олімпіад.

Упродовж свого життя ми витрачаємо час на те, що є для нас неважливим. Наприклад – споживання, адже це найбільш марна трата часу. При цьому споживання буває різним – від продуктів до ідей та інформації. Головне наша проблема полягає у тому, чому ми споживаємо вже зроблене, а не генеруємо нове. Відповідь криється у відсутності ризику. Споживання є приємним, оскільки це задоволення власних потреб, це наша зона комфорту. Проте, воно ніколи не буває корисним, адже споживаючи чуже, ми рідко виробляємо своє. Про це розповів Влад Воскресенський – співзасновник компанії «Invisible Solutions» (InvisibleCRM) в рамках зустрічі на тему: «Еволюція IT індустрії в Україні: від аутсорсингу до продукту», організованого Львівською бізнес-школою УКУ..

Чому важливо наперед чітко зрозуміти, якими в майбутньому ми хочемо бачити наших дітей? Як вчасне усвідомлення некомпетентності впливає на подальший розвиток молоді? У чому головна перевага читання над «серфінгом» в інтернеті? Чому діти потребують наших найбільших інвестицій? Про це і не тільки дискутували під час зустрічі, організованої юридичною компанією HD Partners («Ейч.Ді.Партнерз») спільно з дискусійною платформою Tvoemisto.tv.

У кожного з нас була чи є мрія утримувати домашнього улюбленця. Найпопулярніший вибір це, звісно, собака чи кіт. Вони завжди лідирують у списку бажаних тварин. Якщо хочеться придбати неординарного улюбленця, то це може бути не по кишені і, врешті-решт, купуєш чотирилапих пухнастиків. До того ж їх можна обрати у притулку чи у знайомих безкоштовно. Але ми знайшли львів’ян, які здійснили свою мрію і мають незвичайних домашніх улюбленців.

Поряд із Добромилем над річкою Вирва розташовується Замок Гербуртів, який є найвищим над рівнем моря замком Львівщини. Також у містечку можна відвідати монастир, у якому розпочав служіння Церкві майбутній Митрополит Андрей Шептицький. Цими вихідними Tvoemisto.tv пропонує відвідати невеличке місто за 115 кілометрів від Львова, що стало героєм містичних романів.

Правила життя львів’янина. Андрій Москаленко. Заступник міського голови Львова з питань розвитку, 29 років. «В дитинстві мріяв бути корисним. Хотів стати баскетболістом. Але сьогодні я можу бути корисним у мерії, а завтра у фінансових установах».

Львівський художник Тарас Кеб малює у стилі примітивного мистецтва. Він віддавна захоплюється міфологією різних народів світу і наповнює свої картини мексиканськими, скандинавськими та латиноамериканськими мотивами. Його роботи вирізняються яскравими колоритними персонажами, які живуть у вигаданому світі митця. Це не лише маленькі люди і гноми, а й цілі неіснуючі міста.

Підготував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!