Київ

Активісти проведуть толоку у Протасовому яру

578 0
В Києві відбудеться фестиваль пам’яті Романа Ратушного.
Протасів Яр. Фото: Київрада

Протасів Яр. Фото: Київрада

Киян запрошують долучитися до прибирання Протасового яру. Про це йдеться на сторінці громадської організації «Захистимо Протасів яр».

«В суботу 20 травня на 11:00 запрошуємо всіх на толоку-прибирання Протасового яру. На передодні відкриття фестивалю «Протасів яр» пам’яті Романа Ратушного, ми хочемо прибрати і облаштувати громадську зону на галявині біля WOG у Протасовому яру», - йдеться у повідомленні.

Зусітріч відбудеться на оглядовому майданчику-парковці навпроти клініки Амосова. Усім, хто бажає долучитися, рекомендують взяти з собою рукавички та сміттєві пакети.

Фестиваль "Протасів Яр" триватиме з 27 травня по 3 вересня 2023 року та охоплюватиме кілька напрямків:

  • Мистецький (кінопокази, концерти, поетичні читання, лекції, створення муралу);
  • Демократії та прав людини (дискусії, розмови, лекції, покази та обговорення документальних фільмів);
  • Історичний (лекції, екскурсії).

Відкриється фестиваль 27 травня о 17:15 панельною дискусією: «Громадянське суспільство під час війни і світ». На події будуть підійматися питання стану демократії та громадянського суспільства під час війни. Також спікери міркуватимуть на тему впливу демократії на міжнародну підтримку України та боротьбу з росіянами.

Спікери:

  • Тетяна Печончик, голова правління Центру прав людини Zmina;
  • Maryna Khromykh, виконавча директорка Фундації DEJURE;
  • Іван Міщенко, суддя верховного суду, військовий.

 

Модеруватиме дискусію президент ГО «Ліберально-Демократична Ліга України» Артур Харитонов.

Раніше повідомлялося, що активісти «Захистимо Протасів Яр» розпочали роботу над документальним фільмом про загиблого Романа Ратушного. 

Роман Ратушний народився 5 липня 1997 року. Його батьки — активіст руху «Збережи старий Київ» Тарас Ратушний і письменниця та журналістка Світлана Поваляєва. Коли Роману було 15, почалася Революція Гідності. Ратушний був одним з перших її учасників — у ніч на 30 листопада його разом із іншими студентами побив «Беркут». 

Після Майдану Роман Ратушний боровся проти незаконних забудов Києва. 2018 року Ратушний заснував ініціативу «Захистимо Протасів Яр», що за рік переросла у повноцінну ГО. Він загинув на фронті у червні 2022 року перед своїм 25-річчям. Заснована  ним  ГО  «Захистимо Протасів Яр» продовжила свою діяльність і вже після його загибелі домоглася ухвалення міською владою рішення про створення  ландшафтного заказника на обох схилах Протасового Яру. 

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!