Київ

Активісти та Київрада відсудили право на безперешкодний доступ відвідувачів на територію «Протасового Яру»

815 0
Наступне рішення у справі винесе Верховний суд України.
Протасів Яр. Фото: Захистимо Протасів Яр у Facebook

Протасів Яр. Фото: Захистимо Протасів Яр у Facebook

5 липня Північний апеляційний господарський суд задовольнив апеляційні скарги Київської міської ради та Громадської організації «Захистимо Протасів Яр» щодо встановлення сервітуту на земельну ділянку, що входить до складу ландшафтного заказника «Протасів Яр», та про часткове скасування рішення про створення заказника. Про це повідомили у Facebook-спільноті «Захистимо Протасів Яр».

«Фактично суд скасував рішення першої інстанції та встановив сервітут, який ми просили. Але далі у нас ще є Верховний Суд і результати розгляду там можуть бути інші. Ми сподіваємось, що перемога буде за нами!» – прокоментував Антон Дикань, представник ГО «Захистимо Протасів Яр».

Нагадаємо, 14 липня 2022 року Київська міська рада прийняла рішення «Про оголошення природної території ландшафтним заказником місцевого значення «Протасів Яр». Рішенням створюється заказник на обох схилах Протасового яру.

Київська міська рада звернулася до господарського суду м. Києва для встановлення сервітуту – права безперешкодного доступу відвідувачів до території ландшафтного заказника «Протасів Яр».

Суд першої інстанції відмовив Київській міській раді у встановленні сервітуту. При цьому, за зустрічним позовом ТОВ «Протасів Яр» суд визнав недійсним рішення Київської міської ради про утворення ландшафтного заказника в частині включення територій трьох земельних ділянок ТОВ «Протасів Яр» до меж заказника.

Довідка. Протасів Яр – історична місцевість, у Солом'янському, частково Голосіївському районах Києва. Більшу частину історичної забудови знесено у 1980-і роки. У 2001—2003 роках у Протасовому яру збудовано швидкісну автомагістраль, що призвело до часткової зміни його рельєфу. 

У 2018 році активіст Роман Ратушний очолив ініціативу «Захистимо Протасів Яр» і почав активно боротися із забудовниками, у планах яких було звести багатоповерхівки у зеленій зоні.

__________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні новини Києва, підписуйтеся на наші Facebook та Telegram.

«Твоє місто. Київ» – сучасне незалежне медіа європейської столиці. Ми пишемо про міську культуру, урбаністику, інфраструктуру, бізнес та людей, які змінюють місто на краще.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!