Буферна зона ЮНЕСКО. Що відомо про будинок у Львові, який потрапив під удар

76658 0
У Львові росіяни влучили по буферній зоні об’єкта Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

Вчора вночі у Львові пролунала серія гучних вибухів. Під удар потрапив житловий будинок на вулиці Стрийській. Під завалами знайшли десять загиблих людей.

«На жаль, я не зміг дістати з будинку всіх, – продовжує мешканець, – після першого попадання в людей заклинило двері, вони не могли вийти з квартир. Тому вибивали вікна, двері, щоб вивести їх. Тоді стався другий вибух – провалилася стеля. Не змогли витягнути лише одну жінку…», – казав нам мешканець будинку, який рятував людей.

Читайте також: Кількість загиблих внаслідок удару по Львову знову зросла. Рятувальну операцію завершено

Будівля, яка найбільше постраждала, належить до комплексу будинків по вулиці Стрийській, 50 – 76в, які ще мають назву «Міські будинки». Вони розташовані на розі з вулицею Академіка Сахарова, мають статус пам'ятки архітектури місцевого значення.

Проєкт цього житлового комплексу у стилі раннього функціоналізму розробив 1925 року львівський архітектор Міхал Риба. Його спорудження почалося 1926 року, і завершилося 1930 року.

Першими мешканцями комплексу, який отримав серед львів'ян назву «Міські будинки», стали викладачі та професори Львівської політехніки. У 1950-х роках у будинку № 52 в 1950-х роках розміщувалася дитяча трудова колонія № 2, у будинку № 66 – ремонт взуття.

Сам комплекс складається з 16 чотириповерхових будинків, зведених навколо замкнутого внутрішнього двору. Вікна тут невеликі, прямокутні або напівкруглі. Будинки №№ 50, 56, 64 та 76 – наріжні, у плані заокруглені, їхні фасади, розчленовані горизонтально тягами, майже позбавлені декору.

Читайте також: «Я пішла шукати кицю – так і зберегла своє життя»

Зазначимо, що ЮНЕСКО засудила російський обстріл історичної будівлі у Львові та зазначила, напад порушує Конвенцію про охорону всесвітньої спадщини, а також Гаазьку конвенцію 1954 року про захист культурних цінностей.

У повідомленні на сайті ЮНЕСКО також нагадали про зобов'язання держав-учасниць Конвенції навмисно не шкодити культурній та природній спадщині, розташованій на території інших держав-учасниць. Ці зобов'язання поширюються і на буферні зони.

Буферні зони слугують додатковим рівнем захисту об'єктів, їх межі визнаються і затверджуються Комітетом всесвітньої спадщини.

Водночас міський голова Львова Андрій Садовий написав, що вчора в ЮНЕСКО засудили ракетні обстріли історичного центру Львова. От тільки назвати країну-терориста, яка здійснює ці обстріли вони не наважились. Більше того росія залишається членом виконавчого комітету організації. 

«Правосуддя працює так, що треба судити вбивцю, а не пістолет, розумієте? Вчора на місці трагедії зустрічався із десятками найкращих людей. От тільки представників організації, яка захищає історичну спадщину не зустрів. Вміння називати речі своїми іменами – це одна з ознак культури, яку ви маєте оберігати. Перегляньте свої цінності!»

>;Tvoemisto.tv побувало на місці події та поспілкувалося із постраждалими мешканцями. Детальніше про це читайте за посиланням.

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!