Нобелівська лауреатка миру про війну і майбутнє та як планують розбудувати дороги на Львівщині. Підсумки доби

798 0
Нині 17 лютого та 724 доба героїчного протистояння російській агресії.
Фото: Детектор медіа

Фото: Детектор медіа

Повітряна тривога: Сигнал небезпеки на Львівщині пролунав о 15:07, відбій – о 15:40. Повідомляли про загрозу удару балістичними ракетами.

Акцент дня: Як планують розбудувати дороги на Львівщині. В Агентстві відновлення назвали три проєкти. Є рішення щодо об’їзної Львова, щодо ділянки північної об’їзної та щодо західного обходу міста. Є готові проєкти та рішення по ремонту європейського та міжнародного значення, зокрема, дороги Львів – Рава-Руська, Львів – Краківець, Львів – Шегині.

Читайте також: «Працюємо над інтеграцією з Леокарт», – управління транспорту Львівської ОВА. Львівщина має кілька пріоритетів розвитку транспорту – доступність і мультимодальні перевезення.

Ситуація на фронті: За даними Генштабу (станом на 6:00), за добу відбулося 90 бойових зіткнень, найбільше на Авдіївському та Лиманському напрямках, відповідно 43 та 17. Українська авіація та підрозділи ракетних військ завдали ударів по 14 районах зосередження особового складу та зенітно-ракетному комплексу окупантів. Уражені 2 райони вогневих позицій артилерії, склад боєприпасів, 2 радіолокаційні станції, 2 ворожі засоби протиповітряної оборони.

Уночі головнокомандувач ЗС України Олександр Сирський прийняв рішення про виведення українських підрозділів з Авдіївки й переходу до оборони на більш вигідних рубежах.

«Вживаємо заходів для стабілізації обстановки та утримання займаних позицій. Життя військовослужбовців – найвища цінність. Авдіївку ми все одно повернемо».

Читайте також: Ще одна громада Львівщини виплачуватиме кошти за контракт зі ЗСУ. Мобілізовані Стрийської громади одноразово отримуватимуть 30 тисяч гривень.

Тема дня: Наша війна – не тільки наша. Це рольова модель і попередження. Права людини вже не сприймаються, як перепустка у світ споживчого достатку. А нова лінія протистояння у світі пролягає між ринковими демократіями та ринковими диктатурами. Тому, якщо ми програємо, світ отримає сигнал, що ринкові демократії справляються гірше, ніж ринкові диктатури. На таку загрозу вказує відомий журналіст Павло Казарін.

Читайте також: Олександра Матвійчук: «Ми не можемо собі дозволити песимізм – це розкіш». Як війна отруює державні процеси і суспільство; чому без відновлення демократичних інституцій не буде відновлення як такого; чому Захід не сприймає реальності та як це змінити; що загрожує розриву суспільства; чому доведеться взяти відповідальність на себе; як деконструювати російську культуру; який шанс ми не можемо змарнувати; чому майбутнє попри все переможе, Tvoemisto.tv розповіла Нобелівська лауреатка миру, керівниця Центру громадянських свобод Олександра Матвійчук.

Ключові події:

1. Зеленський прибув із візитом до Німеччини. Що відомо. Президент має заплановані зустрічі з партнерами в Німеччині та Франції. Також буде участь у Мюнхенській безпековій конференції.

Читайте також: Німеччина оголосила новий пакет допомоги Україні із сучасними системами ППО. Її вартість 1,1 мільярд євро.

Та: У росії повідомили про смерть Навального. Тюремники кажуть, що начебто провели всі необхідні реанімаційні заходи;

2. Львівська школа, яка постраждала від ракетної атаки вчора, знову працює. Йдеться про «Школу вільних і небайдужих».

Читайте також: 700 об’єктів на Львівщині пошкоджено унаслідок обстрілів росії. Як подати заявку на компенсацію. Є два способи це зробити.

Та: Пошкоджені російською ракетною атакою будинки в Києві повністю відновлять. Також власники помешкань можуть отримати компенсацію на суму до 350 тисяч гривень;

3. Поляки знову заблокували пункт пропуску «Корчова – Краківець». Перешкоджання руху автобусів та легкового транспорту не планується.

Читайте також: У історичному ареалі Львова відмовили в будівництві адмінбудівлі. Є невідповідність у містобудівній документації, також заявнику потрібно пройти містобудівну раду.

Та: В Києві запустили програму оренди квартири з викупом. Для учасників бойових дій та їхніх сімей, а також внутрішньо переміщених осіб орендна плата буде вдвічі меншою;

4. МОН пояснило, коли у школярів закінчиться навчальний рік. Заклади освіти самостійно встановлюють дату завершення занять.

Читайте також: Чому українських учнів з німецьких класів повертають назад до адаптаційних «брюкенкласів». В окремих регіонах Німеччини, зокрема і в Баварії, місцева влада створила у школах перехідні класи («брюкенкласи») для дітей українських біженців. Там вони, зокрема, мають оволодіти на достатньому рівні німецькою мовою, щоб перейти навчатися у звичайні класи. Очікувалося, що вже до осені цього року потреба у «класах-місточках» відпаде. Однак сьогодні німецькі вчителі усе частіше завертають маленьких українців у зазначені групи. Про причини цього пише викладачка у такому «брюкенкласі» Тетяна Спіріна;

5. У Львові відкриють музей автентичного одягу та прикрас Роксоляни Шимчук. Музей розташований в підвальному приміщенні на вулиці Коперника, 17. На першому поверсі – Етно-галерея, де представлені сучасні дизайнерські речі, предмети побуту та прикраси авторства самої мисткині.

Слава Україні. Гарного Вам дня!


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!