«Бити морди не будемо». Олег Радик про Дорна, Alfa Jazz та Економічний бойкот

6244 5
Після спроби зірвати концерт Івана Дорна у Львові містяни вже чекають від ГО «Економічний бойкот» чергових акцій під час Alfa Jazz Fest. Tvoemisto.tv запитало у координатора руху Олега Радика, що зараз для громадської організації є пріоритетним, чому вони подають до суду на місцеву депутатку та чи справді активістам пропонують хабарі.
фото: facebook.com/olegradyk

фото: facebook.com/olegradyk

«Економічний бойкот». Хто ці люди?

«Економічний бойкот» розпочав свою діяльність близько 2,5 роки тому. Під час Євромайдану декілька активістів вирішили об’єднатися навколо ідеї бойкотування товарів, до виробництва яких мають стосунок члени Партії регіонів. Згодом, коли розпочалися військові дії на Сході України, активісти почади бойкотувати і товари російського виробництва. Рух розпочався зі Львова і згодом розповсюдився на всю Україну. Наразі «Економічний бойкот» функціонує як громадська організація. Координатором руху є Олег Радик. Членами правління «Економічного бойкоту» також є Галина Мороз, Наталія Яцишин та Ілона Карпенко.

Фото: yaplakal.com

Як розповів  Tvoemisto.tv Олег Радик, із самого початку «Економічний бойкот» був ініціативою декількох людей, які не могли увесь час бути на Майдані і зрозуміли, що можна бути корисними і в тилу: «Коли розпочалась ця неоголошена війна, то ми перейшли до бойкотування російських товарів, а не лише тих, що належать регіоналам.

Нині Україна веде гібридну війну і ГО «Економічний бойкот» є, до певної міри, війною в тилу. Деколи наша діяльність виглядає навіть смішно, деколи ми змушені робити флешмоби, деколи мусимо бути ледь не клоунами. Але так ми намагаємося не повторюватися і привертати увагу до проблемних питань».

Про хабарі

Нерідко після чергових акцій «Економічного бойкоту» організаторам закидають, що це все робиться за гроші. Проте Олег Радик каже, що їх діяльність є просвітницькою і не має жодного стосунку до бізнесу.

«Ми ніколи не блокуємо ніяких магазинів чи супермаркетів із російськими товарами – ми просто проводимо акції. І за це ніколи не беремо грошей, бо «Економічний бойкот» є просвітницькою організацією і ми плануємо займатися подібною діяльністю довго. Але є люди, які тим користуються, і навіть можуть на тому заробляти гроші. Бо коли охорона проросійських співаків зустрічається із певними «активістами», то зрозуміло чим це закінчується.

Я не маю ліцензії на «Економічний бойкот» і тому не маю наміру боротися із цими людьми. Ми хочемо показати, що торгувати російським – це ганебно, але перешкоджати бізнесу ми не збираємося», – додає Олег Радик.

Фото: vgolos.com.ua

Про Alfa Jazz Fest

Минулоріч економічний бойкот дуже активно виступав проти проведення у Львові фестивалю  Alfa Jazz Fest. Відмовитись від найпотужнішого джазового фестивалю чи скористатись з цього намагалися вирішити на дискусії «AlfaJazzFest: платформа для реалізації нових ідей». Тоді разом із «Економічним бойкотом» активно виступав журналіст Отар Довженко. Проте зараз їх співпраця припинилася.

«Отар Довженко дуже хороший блоґер і журналіст, я його поважаю за певні його позиції, але зараз, на жаль, він не підтримує акції прямої дії «Економічного бойкоту». Колись він звинуватив мене у тому, що я пішов у політику і тоді перестав із нами активно співпрацювати», – розповів Олег Радик.

Також координато руху розповів, як ГО «Економічний бойкот» цього року реагує на проведення у Львові Alfa Jazz Fest: «Цього року ми, так би мовити, звели виконавчого директора Alfa Jazz Fest Наталію Горбачевську із Наталією Ліпською, директором Благодійного Фонду «Крила Надії». Я погодився передати від організаторів фестивалю, як я це називаю, «хабара» на лікування онкохворим дітям. Я не знаю суми тих коштів, але для допомоги дітям я поступлюся якимись своїми дрібними чи навіть великими принципами.

Звичайно, що ГО «Економічний бойкот» не має права забороняти громадським активістам проводити якісь акції під час фестивалю. Але ми не військова організація, тому «бити морди» ніхто нікому не буде».

Про блокування концертів

Останнім часом у Львові «Економічний бойкот» намагається бойкотувати і концерти проросійських артистів. Проте Олег Радик каже, що рух не має наміру повністю перебиратися у цю сферу. «Боротьба із артистами, які гастролюють у Росії, дуже змучує, бо це вже шоу-бізнес. А «Економічний бойкот» не хоче бути частиною шоу-бізнесу»,  – каже координатор руху.

Активісти ГО «Економічний бойкот» також підтримали ухвалу Львівської міської ради про заборону проведення концертів артистів, які підтримують російську агресію.

«Ця ухвала Львівської міської ради ще не має чіткого механізму, але вже є добрим порухом. Адже зараз активісти можуть смикати чиновників із відповідними скаргами на цілком законних підставах. Також «Економічний бойкот»  однозначно позитивно сприйняв би, якщо б до ухвали додали пункт про те, що люди, які співпрацюють із росіянами, є колабораціоністами. Люди, які організовують ці концерти, теж мають зрозуміти, що вони привозять до Львова людей, які працюють на російський бізнес», – каже Олег Радик.

Нещодавно «Економічний бойкот» намагався заблокувати концерт Івана Дорна. Та співак виконав усі вимоги активістів – на офіційній сторінці опублікував карту України із Кримом, фрагмент гімну та фразу «Ми переможемо!» – і концерт таки відбувся. «Я спілкувався лише із представниками його охоронних фірм: на нас виходили люди і питали, що збираємося робити.  Я принципово не хотів зустрічатися з охороною, намагався пояснити, що ми не фашисти. Сам же Іван  Дорн відмовився зустрітися з нами наживо», – розповів Олег Радик.

Наразі ж активісти готують позов на депутатку Львівської міської ради від Української Галицької партії Юлію Гвоздович, яка, за їх словами, підтримала проведення концерту Івана Дорна у Львові.

«Ми будемо позиватися на Юлію Гвоздович, тому що трактувати ухвалу міської ради ніхто не має права – її треба виконувати. Депутатка перебрала на себе ці повноваження. Львів розташовується на території Львівської області, а Львівська обласна рада прийняла аналогічне рішення. Юлія Гвоздович у Фейсбуку намагалася з’ясувати думку громадськості, хоча мала б просто виконати ухвалу. Тим паче, що вона не голосувала за цю ухвалу, пояснюючи це тим, не встигла. Наразі ми готуємо позов, подивимося на реакцію суддів», – розповів Олег Радик.

Про досягнення

«Нам дуже складно прорахувати якісь економічні досягнення діяльності «Економічного бойкоту». Але наразі ми можемо пишатися тим, що більшість притомних і адекватних людей правило «не купувати російських товарів» вже сприймають на рівні гігієни. Сьогодні не купувати російського стає таким самим елементом щоденного життя, як чистити зуби. Це стає частиною моралі»,  – каже Олег Радик.

Розмовляла Наталія Середюк

 


Читайте також:
25 Червня, 2016 17:34
Юля Гвоздович Яка нагла брехня
25 Червня, 2016 12:21
Олена Пономарева Цікаво чи хтось з тих коментаторів, які ховаються за буквами та цифрами, чистять зуби та свої чорні писки...? Може завести їх в дитячу онкологію, а потім подивитися як вони будуть себе почувати на тих концертах. Хоча такім моральним виробкам байдуже.
23 Червня, 2016 22:52
Стара Українка В Радика "освіта" - два курси бурси (ну, на сайті міськради - гордо написано "середня освіта") він же ж джазу від Африки не відризнить. Але піар - це гарна штука до заробляння грошей.
23 Червня, 2016 21:54
Світлана Манія величі. Невже дійсно вважаєте, що ми самі не в змозі розібратися хто є хто. Були вже такі 70 років, все забороняли.
23 Червня, 2016 14:35
666 ... маємо те що маємо ... наразі в Україні розвелось-розплодилось отих "радиків"- уркаїнців , які нахабно привласнюють оте право трактувати Закони України ...
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!