Чи зможемо позбутися Діда Мороза і як львів’яни зустрічатимуть Новий рік. Підсумки доби

1523 0
Нині 31 грудня та 311 доба героїчного протистояння російській агресії.
Вітрина у Львові. Фото: s.leshchyshyn

Вітрина у Львові. Фото: s.leshchyshyn

Повітряна тривога. Повітряна тривога у Львівській області почалась о 02:04, відбій пролунав – о 12:22. Була велика активність ворожої авіації на південно-східному напрямку.

Ситуація на фронті: Російське керівництво прийняло рішення про наступну хвилю мобілізації з 5 січня 2023 через брак живої сили. За словами керівника Головного управління розвідки Міноборони Кирила Буданова, росіяни мають величезні проблеми як із комплектуванням уже наявних підрозділів через високі втрати в бойових діях, так і під час формування нових підрозділів. Буданов каже, що противнику не вистачає живої сили для війни проти України.

За даними Генштабу (станом на 6:00), ЗСУ відбили атаки ворога на Стельмахівку, Невське, Червонопопівку і Білогорівку Луганської області та Соледар, Білогорівку, Бахмутське, Підгородне, Бахмут, Кліщіївку, Нью-Йорк, Красногорівку, Кам’янку, Авдіївку і Мар’їнку – Донецької.

Українська авіація та підрозділи ракетних військ і артилерії завдали 17 ударів по районах зосередження противника, а також 3 – по позиціях ЗРК. Також уражено пункт управління, 5 складів боєприпасів, а також 2 радіолокаційні станції загарбників.  

29 грудня в районі Федорівки Херсонської області, ліквідовані близько 200 загарбників. А поблизу Пологів та Великої Білозерки Запорізької області втрати ворога склали 115 пораненими, знищено 5 одиниць військової техніки, ЗРК та склад боєприпасів.

Читайте також: Львівʼяни нині можуть долучитись до молитви за полеглими воїнами. Молитву очолять військові капелани Гарнізонного храму свв. апп. Петра і Павла.

Акцент дня: Богдан Шумилович: Потрібна молодь, яка не дивилась «с льогкім паром» і не їла олівʼє. Чи повинні українці обирати між Новим роком і Різдвом, чому нам треба вивчати росіян, а не кенсилити, через що галичани видавались дивними Великій Україні, чому традиції майже неможливо відновити з нуля, як і ким замінити Діда Мороза та чому за це має взятись молодь, Tvoemisto.tv поговорило з, істориком, доцентом кафедри культурології Українського католицького університету, працівником Центру міської історії.

Цитата дня«В нас є важливіші виклики – українізація через армію і спроба побудувати систему, в якій гідність, воля, сила будуть основними характеристиками. Якщо це вдасться зробити, то це буде фронтирна країна, яка дивитиметься в майбутнє, вигризатиме собі це майбутнє. Тоді нам все вдасться.

Якщо ж ми скотимося знову в якийсь ресентимент, шкодування, минуле, «Ой, Дід Мороз»... Які можуть бути розмови? Нема ніяких дідів морозів. Але це не означає, що ви можете Різдвом замінити Новий рік. От чому комуністи придумали того Діда Мороза? Бо не давали собі ради з релігійними святами, тому й вигадували нові. Так і тут: треба придумати щось нове, паралельне. Польща та Італія – суперконсервативні країни, але вони святкують Новий рік, в них нема конфлікту.

Який Дід Мороз?! Це все викидається і будується якась нова конструкція».


Ключові події:

1. Київ повертається до відключень світла за графіками. Їх дотримання енергетиками можливе, якщо не буде нових російських атак.

А також: Киян закликають на новорічні свята не ігнорувати тривогу та дотримуватися комендантської години. Метрополітен у режимі перевезень працюватиме до 22:00, наземний громадський транспорт – до 22:30;

2. У «Дії» завершилося опитування щодо святкування Різдва. Яку дату обрали українці. За тиждень проголосували понад 1,5 мільйони користувачів. Учасники – обрали дату 25 грудня;

3. НКРЕКП скасувала постанову про підвищення тарифів на водопостачання. Відповідне рішення схвалили на засіданні регулятора 30 грудня.

А також: Лікарняні виплачуватимуть за новими правилами. Що зміниться. Із 1 січня 2023 року з усіма перерахуваннями та призначеннями необхідно буде звертатися до органів Пенсійного фонду України;

4. У Львові за 120 млн грн планують провести капітальний ремонт трьох тролейбусних ліній. Цей проєкт місто реалізовує з Європейським банком реконструкції та розвитку. Вартість – понад 120 млн грн.

На цю ж тему: Стало відомо, як курсуватимуть у Львові трамваї у новорічну ніч. Трамвайні маршрути №3, №4, №6 та №8 курсуватимуть довше – до 23:30. Решта міського транспорту курсуватиме відповідно до звичайних графіків;

5. Без «совєтського» шампанського. Львів’яни розповіли, як відзначатимуть Новий рік. Відео. Атрибутами Нового року раніше були радянські фільми і «совєтське» шампанське, але зараз частина людей відмовляється від усього, що пов’язаною з росією. Tvoemisto.tv розпитало львів’ян, чи святкуватимуть вони Новий рік та що буде у них на столі.

Зокрема, Львів’янин Роман каже, що цьогоріч буде святкувати Новий рік у робочому колі, та запевняє, що на столі салату олів’є точно не буде, а шампанське питимуть італійське – точно не «совєтське».

«Буду на роботі, потім трішки відмітимо. Цього року, як ніколи, свята не відчуваємо. На столі буде щось смачненьке, не таке як завжди, олів’є точно – не буде», – сказав він.

А також: Львів може побити температурний рекорд на Новий рік. В останній день 2022 року 31 грудня у Львові очікується значне потепління – стовпчики термометрів можуть піднятись до 12° тепла вдень. Також львів’ян попереджають про туман та ожеледицю на дорогах. А вже 1 січня температура тепла коливатиметься вночі від 3°до 8°, вдень становитиме 11°– 16°.

Слава Україні! Гарного Вам дня!

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!